POSTED IN EU, NATO, Russland

Ny tidsregning for Europa?

Orbans besøk til Moskva bryter opp politisk dypfryste Europa.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Putin forteller Orban at Moskva er klar for en ‘fullstendig og endelig slutt’ på krigen.

Av Tyler Durden.

Putin og Orbans møte varte i timer, og Putin fortalte pressen at han støtter «en fullstendig og endelig slutt» på Ukraina-konflikten i stedet for «en slags våpenhvile eller våpenhvile». Men han understreket også at for at dette skal skje, må ukrainske styrker trekke seg fra Donetsk-, Luhansk-, Kherson- og Zaporizhzhia-regionene – som er de fire østlige territoriene som er erklært en del av den russiske føderasjonen.

Han sa at andre vilkår for en permanent våpenhvile kan vurderes. Han sa, «Russland er forpliktet til en fullstendig løsning på konflikten. Betingelsene for dette er skissert i min tale til utenriksdepartementet – tilbaketrekking av alle tropper fra Donetsk-, Luhansk-, Kherson- og Zaporizhzhia-regionene». Det er viktig at han i tillegg erkjente Orbans besøk, «Vi oppfatter statsministerens besøk som et forsøk på å gjenopprette dialogen og gi den en ekstra drivkraft».

Orban sa at Ungarn anser fred i Europa som sin hovedoppgave under presidentskapet i EU-rådet, til tross for at andre EU-ledere fordømmer hans besøk i Moskva. Josep Borrell og andre har insistert på at reisen hans ikke blir gjort i EU-rådets navn.

«Jeg ønsket å vite hva som er den korteste veien å gå for å avslutte krigen, og jeg ønsket å vite presidentens mening om tre saker – hva mener han om de eksisterende fredsinitiativene mot Ukraina, muligheten for våpenhvile og fredssamtaler – hva som skal til for å holde dem, og visjonen om Europa etter krigen», sa Orban. «Det er fortsatt mange skritt som må tas for å komme nærmere slutten av krigen. Vi har tatt det viktigste steget i dag ved å etablere kontakter og vi vil fortsette i denne retningen», sa han.

Det har vært andre rapporter denne uken som sier at Putin fortsatt er åpen for en «Trump-fredsplan» dersom Trump blir president. Zelensky har også krevd å få se den, samtidig som den gir uttrykk for et kynisk syn på hva det sannsynligvis inneholder.

Ungarns statsminister Viktor Orban dukket opp i Moskva fredag, på et overraskende besøk for å møte president Vladimir Putin, som har opprørt europeiske politikere. Orban trosset EU, han skrev om turen på X: fredsoppdraget fortsetter, andre stopp: Moskva.» Dette «fredsoppdraget» kommer bare dager etter at han for første besøkte Kiev, og møtte president Zelensky for å få partene til forhandlingsbordet.

Det som skaper raseri i vest er at Orban nå leder EU og er Nato-medlem. Tydeligere kan ikke splittelsen i vest vises.

Det som gjør ting spesielt vanskelig for EU-ledelsen, er det faktum at Ungarn nylig tok over EU-presidentskapet. Putin hentydet til dette i TV-kommentarer, og sa at Orban hadde kommet til Moskva nettopp i denne egenskapen, som topprepresentant for Det europeiske råd. Dette til tross for at en rekke europeiske politikere har fordømt besøket på det sterkeste. «Jeg forstår at du denne gangen ikke bare har kommet som vår mangeårige partner, men som president for rådet», sa Putin til Orban. Putin sa at han forventer at Orban vil legge ut om «ståstedet til europeiske partnere» om Ukraina.

Mens Orban hadde informert NATO om hans intensjon om å besøke Moskva, kritiserte EUs utenrikssjef Josep Borrell besøket og sa at han «ikke representerer EU». Borrell understreket at reisen kun er i sammenheng med «rammeverket av bilaterale forhold mellom Ungarn og Russland».

Det europeiske rådspresident Charles Michel sa også at Orban «ikke har mandat til å engasjere seg med Russland på vegne av EU». Han skrev på X like før Orbans møte med Putin, «Det europeiske råd er klart: Russland er aggressoren, Ukraina er offeret. Ingen diskusjoner om Ukraina kan finne sted uten Ukraina». Og Ursula von der Leyen har kalt besøket en «ettergivenhet» av Orban.

Estlands statsminister Kaja Kallas, som er satt til å bli EUs neste utenrikspolitiske sjef, kom med en rask og hard fordømmelse og sa at Orban «utnytter» EUs formannskapsposisjon. Hauken la til: «EU er samlet, tydelig bak Ukraina og mot russisk aggresjon».

Likevel forble Orban ubøyelig i møte med fordømmelsene, og fortalte Putin, «Ungarn vil sakte bli det siste europeiske landet som kan snakke med alle». Orban har fordømt sine EU-kolleger for å skape forutsetninger for å forlenge krigen i motsetning til å stoppe den.

Etter trolig hundretusenvis av liv tapt i en knusende, forferdelig krig som ikke viser tegn til å stoppe og som lett kan vare i over tre år, er fredssamtaler fortsatt ikke i horisonten. Det er faktisk lenge siden at en EU-leder blir sett på vei mellom de stridende partene, i et desperat forsøk på å åpne et vindu for våpenhvilesamtaler som kan føre til et endelig forhandlet oppgjør.

Men Orbans freds-oppdrag har gjort byråkrater i Europa og NATO opprørte. Denne friksjonen mellom Ungarn og EU og NATO var allerede tilstede, men er nå raskt forverret. Er NATO og EU redde for fred?

Fra ZeroHedge, publisert 5 juli 2024.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Putin Tells Orban Moscow Ready For ‘Complete & Final End’ To Ukraine War.

Forsidebildet er KI-generert

Redaksjonen har lagt til bilde m/kommentarer

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Jan Erik Fjellheim 2166 Oppaker
    11 juli 2024 18:50

    Ukraina-krigen er Vestens krig som blir til 3.verdenskrig

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Le Pen vil stanse våpenhjelpen til Ukraina.

Mange på venstresiden foretrekker likevel Macron.

Forrige innlegg

Nytt studie bekrefter det andre studier tidligere har vist:

Sjansen for å dø økte med vaksineringen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.