POSTED IN Krig-fred

Ny russisk rakett

Kan gjøre hangarskipene overflødig

11 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Mange forstiller seg at Russland militærteknisk ligger langt bak USA. Historien under forteller det motsatte. Det er mye som tyder på at de er i ferd med å passere USA på en rekke områder vedrørende våpensystemer. Og på noen områder har de vært ledende lenge, f.eks. når det gjelder rakettmotorer.

Rustnings-spiralen som dette er uttrykk for kan bare dempes med gjensidige avtaler  som forutsetter avspenning og fred. Bare under slike forhold kan dette vanviddet stanses. USAs nye sanksjoner mot en rekke land tyder ikke på at de er interessert i en slik kurs.

Når vi offentliggjør denne gamle artikkelen er det fordi USA fortsatt definerer Russland som en fiende, selv om fokus nå skifter mot Kina. Men menneskene i Norge og i vesten er ikke klar over hvor dramatisk det militære styrkeforholdet endrer seg nesten dag for dag. Og med maktkampen helt åpen i dagens USA kan det være nyttig å bli oppmerksom på at den ikke skjer i et militært og politisk tomrom. Den kommer nå fordi USA forvitrer slik alle imperier før eller siden gjør. Denne artikkelen forteller om en av grunnene til dette.

Jeg må også få legge til at Iran også har en missilteknologi som er avansert. Dette beviste de for to år siden da de skjøt raketter mot en USA-base i Irak etter USAs snikmord på den iranske topp-militære lederen Qasem Soleimani. Det betyr at USAs hangarskip ikke lenger kan operere i trange farvann, som f.eks. den Persiske Gulfen, uten betydelig risiko.

Nå har Russland i praksis gitt USA/Nato et ultimatum. Enten inngår vi forpliktende avtaler eller så må vi sikre våre grenser i Europa med dertil egnete midler. Det kan bare gjøre dette fordi har militære muskler til det.

Knut Lindtner
Redaktør

Kommentaren over ble skrevet for et og et halvt år siden 1,5 måneder før den russiske invasjonen av Ukraina: Jeg vil påstå av vi her i derimot.no var «på ballen». Og utviklingen av krigen viser hvor relevant denne artikkelen er. De russiske missilvåpnene bidrar i stor grad til krigens utfall i Russlands favør, enten vi liker det eller ikke. Dette begynner først nå å gå opp for en del militære ledere i vest. Politikerne henger etter og folk flest aner ikke hvor dårlig det står til hos oss i Nato.

Før krigen startet hadde Ukraina 600 000 soldater under våpen. Russland startet krigen med rundt 200 000 soldater. Alt skulle gått Ukrainas favør, men gjorde det ikke. Og nå står det en halv million tungt utrustete russiske soldater på grensen klare til å rykke inn. Overmot og undervurdering av «fienden» er en av de største feilene en kan gjøre i enhver strid, enten det er sjakk, fotball eller krig.

I vår del av verden er vi «forgiftet» av Hollywood-versjonen av virkeligheten som er bunnfalsk. Vi er sterkt hjernevasket over mange år. Nå står vi faktisk overfor en brå oppvåkning.

Velkommen til virkeligheten!

Knut Lindtner
Redaktør

‘Russlands nye hypersoniske rakett blir ikke å spøke med for marinen deres’.

Russlands topp-hemmelige Zirkon hypersoniske raketter kan antakelig endre maktbalansen til sjøs.

Russlands Zirkon-manøvrerende hypersoniske raketter kan snu opp ned på USAs strategiske marine-doktrine.  Det skriver bidragsyteren Andrei Stavanov til RIA Novosti.

For nøyaktig 55 år siden testet Sovjet-Unionen med hell sin supersoniske atom-bevæpnede anti-skip-rakett K-10S. (NATO kaller den AS-2Kipper).

K-10S

«Denne oppfinnelsen var en ny klasse av våpen som radikalt endret  maktbalansen til sjøs», husker Stavanov.  «USAs  hangarskip sluttet å være en uovervinnelig offensiv styrke og ble i stedet høyst  sårbare storskala mål».  Journalisten gjør oppmerksom på at Sovjet-Unionen valgte taktikken med asymmetrisk svar på nye militære utfordringer.  Sovjet-Unionens lovlige etterfølger Russland fortsetter å holde fast på den samme strategien.

Mens Russlands Oniks og Granit cruise-raketter ser ut til å gå USA og NATOs kommandører på nervene, kan den framtidige hypersoniske Zirkon-raketten bli et mareritt for en potensiell motparts marinestyrker, legger han til.

Det topp-hemmelige 3M22 Zircon-prosjektet (som NATO kaller SS-N-33) har blitt testet siden 2016.  Journalisten peker på at det er så å si umulig å finne noen informasjon om dette hemmelige våpenet.

3M22 Zircon

«Det er kun kjent at raketten kan nå den fantastiske farten på 3,5 kilometer i sekundet, ifølge noen anslag», opplyser Stavanov.

Enda viktigere er at Zirkons ekstraordinære hastighet gjør den nesten usårbar for moderne rakettforsvars-systemer om bord på hangarskip.

«Til og med det berømte amerikanske multifunksjonelle kampsystem for marinen, Aegis, som er væpnet med SM-2 standard raketter, vil være maktesløse», legger journalisten opphisset til.

Kjernen i saken er at Aigis sin reaksjonstid er på 8 – 10 sekunder.  Til og med med en fart på 2 kilometer i sekundet vil ZXirkon fare over en distanse på 25 kilometer på den reaksjonstiden.  USAs lovpriste forsvarssystem vil ikke ha en sjanse til å oppdage og ødelegge den.

Et avskjæringsmissil blir skutt ut fra USAs marines Aegis-krysser USS Lake Erie omtrent 200 miles ut på havet utenfor Kauai på Hawaii.

I følge admiral Vyacheslav Popov, en russisk militærekspert og tidligere kommandør i Russlands nordflåte, så er oppfinnelsen med hypersoniske våpen  et viktig skritt i utviklingen av rakett-industrien. Popov tror at det vil få alvorlige følger for maktbalansen til sjøs.

Tidligere sjef for den russiske Nordflåten, admiral Vyacheslav Popov

«Disse våpnene … vil  vesentlig øke den forsvarsmessige og offensive kapasiteten til den parten  som er i besittelse av dem», sa Popov til RIA Novosti.  «På det nåværende tidspunktet finnes ikke noen midler som kan motstå hypersoniske missiler, men jeg er sikker på at de nok vil komme en dag».

Det er ventet at den russiske marinen vil få nye våpen i de kommende årene – i 2018 eller 2020.  Yasen og Husky-klasse av atom-undervannsbåter,  slagskipene Admiral Nakhimov og Pyotr Velikiy, og også hangarskipet Admiral Kuznetsov blir antakelig også utstyrt med Zirkon-missiler.

I tillegg kan de nye hypersoniske rakettene bli brukt i «Bastion», kystforsvars-systemene, og i krigsfly.

Analytikere i USA har gjentatte ganger advart om at Zirkon kan utgjøre en betydelig utfordring for amerikanske hangarskip. «Enda mer problematisk for hangarskipenes luftforsvar er en ny generasjon hypersoniske missiler – et våpen som går fem ganger raskere enn lyden. Den 3. juni påsto Russland at de med suksess hadde testet den hypersoniske Zirkonraketten, med en rapportert fart på 4600 miles i timen», skrev Sebastian Roblin fra National Interest I juni 2017.  Ivan Konovalov, direktør for Center for Political Environments tenketank, bekrefter at Zirkon fortjener å bli kalt «en strategisk rakett».

Ivan Konovalov

«Èn enkel utskytning kan man kanskje på en eller annen måte motstå, men om det kommer 10 av dem – da har man ingen mulighet til å stå imot dem», fortalte Konovalov til RIA Novosti.

«Jeg er sikker på at utviklingen av dette missilet har kommet som en komplett overraskelse på vår potensielle motpart, og har tvunget han til å revidere planene for militær utplassering av flåten sin.  De vil ganske sikkert se etter en «motgift», men så langt finnes det ingen», understreker eksperten.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Tidligere publisert på derimot.no

http://russia-insider.com/en/politics/russias-new-hypersonic-missile-will-meddle-your-navy/ri20724

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

11 kommentarer. Leave new

 • Bjørnar Bolsøy
  18 desember 2020 23:55

  «Det er mye som tyder på at de er i ferd med å passere USA på en rekke områder vedrørende våpensystemer. Og på noen områder har de vært ledende lenge, f.eks. når det gjelder rakettmotorer.»

  En sannhet med modifikasjoner. Det er riktig at russernes RD-180-serie, benyttet som førstesteg i romraketter, lenge har vært ansett som den beste i verden. Den kombinerer høy ytelse med lav vekt og har en grundig dokumentert pålitelighet. Men dette er i ferd med å endre seg. De nye motorene fra f.eks. Orbital Sciences og SpaceX, hhv. BF-4 og Raptor, kan skilte med mer moderne teknologi og tilsvarende eller bedre ytelser pr. vekt. Men ingen av disse har vært i en reell oppskytning enda og kun noen få tester har vært utført. Man vet altså ikke noe videre om påliteligheten enda. Når det gjelder andrestegs-motorer – de som tar rakettene opp i rommet – er imidlertid amerikanerne langt bedre stillt til sammenligning.

  Men på tross av gode rakettmotorer er russisk romfart i en krise. Mens det i USA skjer en voldsom innovasjon har det russiske romfartsprogrammet vært rammet av en rekke feiloppskytninger og utviklingen har stått på stedet hvil i flere tiår. Og det er få lys i enden av tunnelen.

  Når det gjelder våpensystemer hersker det ingen tvil om at USA og vesten ligger langt foran på de fleste områder. Både teknologisk, i produksjonskapasitet og i ren kamperfaring. Det er noen få unntak, som hypersoniske missiler. Men dette er også i ferd med å endre seg. USA har i øyeblikket minst seks hypersoniske programmer under utvikling og den første, AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW), skal etter planen være operativ i 2020.

  En annen forskjell er at mens de amerikanske programmene stort sett er nyskapninger, er de russiske stort sett bygget på prosjekter fra sovjettiden, som man har børstet støv av. Det gjelder også russernes mye omtalte systemer for elektronisk krigføring. Dermed kan kan man stille spørsmålstegn om russernes evne til å skape noe nytt i fremtiden, når de gamle sovjetprosjektene er realisert.

  Svar
 • Det finnes ikke noe det er brukt mer tid penger og forskning på enn hvilken metoder vi skal bruke for å utslette hverandre.

  Vi kaller oss en sivilisert og velutviklet rase … Noe lengre fra sannheten er det vel vanskelig å komme.
  Om vi trekker en parallell mellom den menneskelige utvikling og en urskive der alt starter kl. 12:00 så er vi pr. i dag kanskje kommet til kl. 02:00 eller deromkring …

  Tenk hvor fredelig det hadde blitt om hver enkel fikk sin egen bombe …

  Svar
  • Det begynner jo å bli kjent i verden nå at det er «visse personer» som gjerne ser en befolknings-reduksjon ned til 500 millioner «slaver».
   Først vil de ha ut alt av arbeids-energi for å «berike» dem, deretter er du en «useless eater» som kan kastes på søppelhaugen.
   For å få til slike reduksjonsnivåer som de drømmer om må man ha våpen, mange våpen. Om det er kuler og krutt, biovåpen (C-19 «vaksine») eller atom-raketter er likegyldig, bare deres drømmer blir oppfylt.
   Noen ganger, når man sitter og tenker etter, hva er vitsen? Er det ikke like greit å la kloden bare bli en utbrent planet uten liv?
   Så vekkes forargelsen, ikke FEAN om de gale reptiler skal få sin drøm oppfylt, jeg kjemper imot til siste åndedrag,

   Svar
 • «Nå har Russland i praksis gitt USA/Nato et ultimatum. Enten inngår vi forpliktende avtaler eller så må vi sikre våre grenser i Europa med dertil egnete midler. Det kan bare gjøre dette fordi har militære muskler til det.»

  ‘ – Totalitær liberalisme.
  Ifølge den russiske presidenten innebærer den russiske intervensjonen i Ukraina begynnelsen på et skifte til en mer «multi-polar verden».
  De fleste land i verden ønsker ikke å følge den vestlige modellen for «totalitær liberalisme» og «hyklersk dobbeltmoral», fortsatte Putin.
  – Folk i de fleste land ønsker ikke et slikt liv og en slik framtid, sa han.
  – De er ganske enkelt lei av å knele, av å ydmyke seg selv foran dem som ser på seg selv som eksepsjonelle.
  Den russiske presidenten understreker at Kreml er villige til å sette seg ved forhandlingsbordet for å få en slutt på krigen i Ukraina, og advarte Ukraina mot følgene av å si nei til en framforhandlet fredsløsning.’
  finansavisen.no/nyheter/politikk/2022/07/07/7896384/putin-russland-har-ikke-begynt-for-alvor-enna

  Men noen VIL krig. Gjerne verdenskrig igjen og mer lån til våpenproduksjon i alle land, fra disse bakmennene som tjener på gjeld; og bryr seg lite om det er krig eller fred bare rentene settes høyt nok etterpå.

  Svar
  • Det handler om at tilstrekkelig mange nok må vekkes opp fra sin usvikelige tillit til makten.Tillit er basert på tro og tro er ingen sannhet.
   Makten er inne i sluttfasen av verdens störste ran,Corona/covid blöffen har gjort de rike enormt rike på bekostning av verdens befolkning,velferden er bygd opp og har gitt folket inntrykk av at den bare kan vokse og vokse,og folk som tror,de tror at den kan vokse i all evighet,de vet ikke hvordan penger skapes.
   Hvem har idag noen som helst kontroll på sykehusbudgettene ?.og hvordan disse budgettene blir brukt ?.
   Våpen industrien håver innpenger fra bevillingskåte politikere og i Ukraina ,jeg skulle gjerne se en fullstendig oversikt over hvor mange penger som har blitt sluset inn i Ukraina,for så å bli sluset tilbake til oppdragsgiverne,nemlig bankene og deres våpendragere.
   Det er nemlig det det dreier seg om,å tappe folket for alle deres verdier og besparinger.

   Folket våkner nå,vi får se hva makten kommer til å gjöre,Fra nederland har bondeoppröret spredd seg til Polen og Tyskland og vi vet jo hva franske bönder er i stand til.Det er ikke langt fra Nederland til Brussel.
   Jeg så en filmsnutt hvor en politibil fra det hollandske politi stoppet foran de protesterende böndene og ut strömmet sivilkledde med köller og slagvåpen og gikk til direkte angrep.Det skal ikke så mange fler filmklipp av den typen,för opinionen snur og flertallet av folket ser sine myndigheter med riktige briller.

   Svar
 • «…og folk flest aner ikke hvor dårlig det står til hos oss i Nato.»

  Folk flest tenker på Nato som en forsvars-organisasjon.
  Og på tross av angreps- kriger som (f.eks. ) Stoltenbergs bombing av et Libya som ikke angrep noe annet land ( og ihvertfall ikke Nato-tilknyttede) vil ikke folk ta innovover seg at Nato er ( blitt?) en angreps-organisasjon.
  Da forstyrres deres propaganda-cementerte bilde av Nato, og deres innbilte verdensbilde.
  Hva skal til for at øyner skal åpnes?

  Svar
 • Hva skal til for at folk skal få øya opp? Tjaa.. kansje det øyeblikket et par tre storbyer forsvinner i en soppsky? For det er dithen alle blinde vestlige politikeres krigskåthet og jingoisme stormer mot i en panegyrisk henrykkelse over sin egen fortreffelighet. Trust the program. Vi må være solidarisk å støtte Ukraina slik at de klarer å beseire russerne og «vi» vinner – samtidig som de konkluderer med at ukrainsk seier vil utløse atomkrig.. who needs enemies with leaders like this?

  Svar
 • Denne verden er uansett tom og øde om litt over 2 år. Hvilke stormakter som har hvilke våpen er totalt uinteressant. Det er ikke våpensystemer som skal utslette verden. Det er menneskenes ondskap som setter en stopper for videre eksistens. Elitene har planene og metodene klare for en dramatisk reduksjon av menneskeheten. Vi har sett at deres metoder fungerer. Menneskene lot seg forføre i flokk av en skrivebordspandemi, med påfølgende giftsprøyte hysteri. Nå har de klart å forføre folkene med en framprovosert krig som slett ikke var nødvendig til annet enn å depopularisere noen hundretusener i tillegg til å ødelegge verdensøkonomien og matforsyningsgraden. Men alt dette er bare en begynnelse på forføringene. Fortsettelsen er planlagt i detalj for mange år siden. Nå kommer det virkelig store bedraget, klimabedraget. Det kommer sammen med en Verdensregjering og en Verdensreligion. Hva som kommer ut av dette er Dommedag. Men her diskuteres det hvem som har de beste våpnene.

  Svar
  • Sjekk dette Ask: https://youtu.be/mgens6DYPS8
   Mc Gregor har en klargjørende analyse av de faktiske forhold ang. Ukraina.

   Svar
   • Jeg har fulgt McGregor sine glimrende analyser gjennom hele krigen. Han er ikke en profet, men han forstår hva som skjer og hvorfor. Jeg er helt enig med ham, mest fordi jeg har en grov fasit fra Bibelen. At EU skal gå i oppløsning har vært kjent i 2500 år. Både scamdemi, hokus pokus vaksiner og krig har vært kjent i 2000 år. Den enorme globale forførelsen har vært kjent like lenge. Jeg er glad for å få leve i en tid hvor alt dette går i oppfyllelse rett foran våre øyne. Jeg har ventet på det de siste 35 år. Det første tydelige tegnet så jeg i 1999. Siden har det gått slag i slag. Verden er i fullt kaos og verre skal det bli, mye verre. Det er et villet kaos med en sivil komponnt og en religiøs komponent. Det er tre parter i den globale konflikten, USA, Russland og Kina, som profetert i Dan 11:44. Det gjenstår en storkrig.

 • Norvald Aasen
  2 februar 2024 10:25

  Velkommen til virkeligheten, skriver redaktøren. Jo, takk, jeg har nok vært i denne virkeligheten en tid, og er glad for det. Det er verre for den vanlige kvinne og mann å komme inn til denne virkeligheten så lenge de er slavebundet av statsmedia, som NRK,TV2 og resten av den statsfinansierte og statstrofaste media. Og der er Stoltenberg guden med «seierskransen» og glorien.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

West Point, skolen som utdanner militært personell i USA:

Hvitvasker Israels folkemord av palestinerne.

Forrige innlegg

Ingenting går som tenkt.

USA klarer ikke å sikre skipstrafikken til Israel gjennom Rødehavet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.