POSTED IN Olje-Energi

Ny produksjonsavtale om olje:

Redder den skiferindustrien i USA?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det har vært et møte mellom Trump, Putin og Bin Salman (Saudi-Arabia) om oljeproduksjonen. Det var å forvente i og med at alle har interesse av høyere oljepris som ledere for de tre største oljeprodusent-statene i verden i dag.

Kisen ble utløst da ikke Russland ville følge OPEC+ (organisasjonen av oljeproduserende stater) i et produksjonskutt av olje. Det utløste et prisfall på oljen som ble forsterket da Saudi-Arabia økte sin oljeproduksjon som et svar til Russland. Dette førte igjen til et ytterligere prisfall.

Kanskje skiferoljeindustrien i USA er reddet? Foto: Robert Laursoo@robineero


Dermed kom USA i klemme for deres produksjon av skiferolje er så dyr at selskapene i USA som utvinner denne oljen må ha høye oljepriser for å overleve økonomisk. USA sto overfor dramatiske konkurser innen skiferolje-produksjonen hvis den lave oljeprisen vedvarte.

Etter møtet som nylig ble avholdt og som ble avsluttet med avtale om produksjonskutt av olje blir naturligvis spørsmålet hvilke politiske konsesjoner som Trump og Bin Salman har måttet gi. Det er Russland som sitter med de sterkeste kortene i denne saken. Saudi-Arabia er på knærne økonomisk etter at de har tapt krigen mot houthiene i Jemen og Trump skal gjenvelges til høsten.

Knut Lindtner

«En stor dag for alle» – Trump hyller OPECs prduksjonskutt – takker Putin og den saudiske kongen.

President Donald Trump har gratulerte sine russiske og saudiske motparter ved å undertegne en avtale  for å kutte den globale produksjonen. Han sier dette vedtaket vil redde «hundretusener av energijobber i De Forente Stater.

Han hilser med glede «den store oljeavtalen» som ble undertegnet søndag. Trump sendte sine gratulasjoner og sin takk til «president Putin i Russland og kong Salman i Saudi-Arabia. Jeg snakket nettopp med dem fra the Oval Office. Bra avtale for alle!»

Det er mye ørken i Saudi-Arabia. Foto: Rabah al-Shammary@rabah_shammary


Avtalen som Organization of Petroleum Exporting States og flere andre pridusenter, kjent som OPEC+ har inngått,  vil sørge for at deres samlede produksjon minskes med 9,7 millioner fat pr. dag i to måneder. Dette i et forsøk på å dempe det globale energimarkedet mot den reduserte etterspørselen som er skapt på grunn av korona-pandemien.

Avtalen gjør også slutt på en priskrig som har rast mellom Russland og Saudi-Arabia, etter at den siste trakk seg fra tidligere avtaler forrige måned, og satte i gang med å øke produksjonen.

Den russiske presidenten Vladimir Putin beskyldte Det Saudiske Kongedømmet for å drive prisene ned for å tvinge de konkurrerende skiferoljeprodusentene, inkludert de i USA, ut av business.

USA har blitt verdens støreste råoljeprodusent etter en vekst i skiferoljeproduksjonen i de siste årene. Men amerikanske firmaer trenger en oljepris på rundt 40 dollar fatet for å tjene penger. 

Da prisene sank til mindre enn 20 dollar fatet i begynnelsen av april, presset Trump gjentatte ganger sine saudiske allierte om å bli enige med Russland om å kutte og begrense produksjonen.

Men fallet i prisene ga Trump en passende anledning til å fylle opp USAs nasjonale reserver. 

Da markedet falt helt sammen forrige måned, kunngjorde Trump ved en pressekonferanse at han hadde beordret USAs energi-ansatte å kjøpe billig «og fylle reservene opp til toppen».

USA er verdens største oljeprodusent, men så langt har de ikke kommet med noen løfter om å kutte i produksjonen. De sier at fall i prisene vil føre til et tilbakeslag av seg selv.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde St Cecilia av Rome, av François-Joseph Navez

https://www.rt.com/usa/485626-trump-opec-putin-deal/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Jeg har mistanke om at USA i det skjulte har subsidiert fracking-virksomheten, men det går en grense for dette. Kuttet i oljeproduksjonen er for liten, trolig må man kutte nesten 25-30 millioner fat pr dag for å få opp oljeprisen, hvilket er veldig smertefullt. Men krisen går over på et eller annet tidspunkt, men tar det for lang tid er faren at hele oljeland kan kollapse (noe som kan skape fremtidig oljemangel). USA kan innføre toll på import av olje. Man setter feks en målpris på 50 dollar fatet, importeres det olje med en pris på 30 dollar fatet får denne import en toll på 20 dollar fatet etc etc. Dermed kan USA regulere sin egen innenlandske oljepris. Men for Norge som oljeland er det viktig at man får på plass en internasjonal kuttavtale som hever oljeprisen slik at alle oljeland overlever (og at oljeinvesteringer opprettholdes både pga sysselsetting og pga fremtidig oljeproduksjon). Men Mexico har tegnet forsikring på Wall Street mot oljeprisfall, dette skaper krøll.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hva er jøder?

Er de bedre enn andre mennesker?

Forrige innlegg

Arbeiderklassens biler:

I flerkulturens flammer.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.