POSTED IN Endring av politikken

Ny gevinst til Kina:

EU-landene vil ikke forby Huawei.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USA presset EU-landene til å true Iran for at de skulle holde seg til atom-avtalen som USA hadde forlatt. Bak trusselen står naturligvis Israel som har monopol på atomvåpen i Midt-Østen. Og USAs trussel var den samme som Kina nå bruker – trusler mot den europeiske bilindustrien.

Oversatt fra engelsk-The Five Eyes er en anglophone etterretningsallianse som omfatter Australia, Canada, New Zealand, Storbritannia og USA. Disse landene er parter i den multilaterale UKUSA-avtalen, en traktat for felles samarbeid om signal etterretning. Wikipedia (engelsk) Bildet: Five Eyes-anlegget på New Zeeland.

Denne gangen gjelder det Huawei, et kinesisk teknologis frontselskap som USA er livredde. For taes deres 5G-teknologi i bruk mister USA mulighetene til all overvåkning av elektronisk trafikk på kloden, slik Edward Snowden avslørte. «Five Eyes» brukes til dette formålet. Det er globalt overvåkningsystem med stasjoner i fem land, USA, Canada, Storbritannia, Australia og New Zeeland.

Men EU kan ikke gi etter for USAs urimelige krav, ellers blir de en reell USAnsk vasall uten muligheter til å fatte egne beslutninger. Og EU går svanger med imperialistiske stormakts-drømmer, egen hær som kan brukes til intervensjoner i verden hvor deres økonomiske interesser er truet.

At EU forsvarer sine vitale interesser ser vi også når det gjelder leggingen av North Stream II gass-kabelen til Tyskland. Den er helt avgjørende for Tysklands industri. Her har Tyskland satt foten ned.

Det som skjer er at USA i økende rad bruker økonomisk krigføring i form av toll og sanksjoner for å få viljen sin gjennom. Grunnen er naturligvis at de er på defensiven både økonomisk, politisk og militært slik utviklingen i verden nå viser.

Først til møllen!

Særlig Kina er på offensiven og det er grenser for hva USA kan true med. Det kinesiske markedet er i ferd med å bli verdens største. Under kapitalismen er det en jernhard lov som gjelder: spis eller bli spist! Taper du i konkurransen taper du alt. USA kan redde seg en stund med trusler, men ikke i lengden. For Kinas økonomi lokker med store gevinster. Ingen kapitalist kan overse dette. Ingen.

I den økonomiske konkurransen er slagord om frihet og demokrati i lengden like lite virkningsfulle som løfter om kjærlighet De er som skrift i sand og forsvinner med den første bølgen av fet profitt. Dette vet kineserne og det er bl.a. det Silkevei-prosjektet handler om. Rask vei til markedet og store gevinster. Ingen kapitalister kan stå imot duften av penger.

Knut Lindtner

EU nekter å be medlemmene forby Huaweis 5G slik USA vil.

Kinas advarer om at de kan komme til å gjengjelde mot deres biler. Det kan hjelpe europeerne til å stå på egne ben.

Fra Bloomberg.

Den Europeiske Union vil ikke direkte forby Huawei-teknologi eller andre 5G nettverks-forhandlere når blokken kommer med sine retningslinjer overfor medlemsstatene når det gjelder sikkerheten.

Thierry Breton

EU vil avsløre et sett av anbefalte mål som er «naturlig strenge og årvåkne» i slutten av januar. Dette sa den europeiske digitale kommisjonær Thierry Breton på en pressekonferanse i Paris på mandag. Ingen selskaper vil bli direkte utelukket i EUs anbefalinger sa han.

USA-folk har vært på kryss og tvers i Europa de siste par årene, og innstendig bedt EU og deres medlemmer å utelukke det kinesiske selskapet fra sine mobil-nettverk. Washington påstår at Huawei utgjør en nasjonale sikkerhetsrisiko, selv om både Huawei selv og kinesiske offisielle nekter for slike beskyldninger.

EU-blokken har prøvd å få medlemslandene til å samarbeide når det gjelder 5G, i et forsøk på å unngå eventuelle amerikanske eller kinesiske represalier mot individuelle europeiske land.

Forrige måned ble de europeiske landene enige om kun å bruke troverdige parter til den infrastrukturen som er kritisk for den nasjonale sikkerheten, og å sverge på at de vil ta dette med i eventuelle lover før de kjøper et produkt.

Men i  EU er det begrenset hva de kan anbefale medlemslandene å gjøre. En avgjørelse om å forby selskaper som har med nasjonal sikkerhet å gjøre er opp til hvert enkelt land, og mange operatører i forskjellige europeiske land har allerede gjort avtaler med Huawei om 5G.

Slik er Europa blitt fanget mellom to store verdensmakter, Kina og USA i spørsmålet om de skal ta med Huawei i betraktningen når de skal bygge ut sine 5G-nett.

Mange europeiske land er uvillige til å fornærme Beijing, som er en betydelig handelspartner. Samtidig er USA en viktig sikkerhets-alliert som gjentatte ganger har sagt at de kan være uvillige til å dele etterretning med land som bruker Huawei i deres 5G mobile nettverk.

Verdens største bilmarked er i Asia. Her fra Myanmar.

Den kinesiske ambassadøren Wu Ken advarte i desember at et Huawei-forbud i Tyskland kunne få «konsekvenser», og viste til det tyske bilsalget i Asias enorme marked.

Og kommentarene kom da den tyske kansleren Angela Merkel gikk mot det intense presset fra noen hardlinere i hennes egen regjerings-koalisjon. De hadde kritisert henne for å gå mot et forbud mot Huawei.

USAs regjering vurderer også Huaweis rolle i å utvikle de forskjellige landenes nettverk. I januar sa kultursekretær Nicky Morgan at Storbritannia ville holde Huawei utenfor landets kritiske nasjonale infrastruktur.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Hverken kineser, amerikanere eller noen andre burde få lov til å bygge ut 5G. Strålingen fra denne teknologien er så farlig at det burde vært straffbart bare å foreslå noe så idiotisk. Hvor lenge skal vi la internasjonale mafiaorganisasjoner (Finans) overkjøre oss? Hvor mange millioner skal de få drepe denne gangen uten straff?

  Svar
  • Legger bare til:
   einarflydal.com

   Med hilsen og takk for kommentaren. Norske politikere med Erna i bresjen ønsker som jeg forstår å være først i køen. Mange ser etter fluktrute. Dette blir et mareritt om det ikke stoppes. Imperialister stopper ikke, verden er for dem en lekegrind.

   Mer om 5G her (du kjenner nok til stedet): einarflydal.com

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Morten Jødal:

Solen går ned over avisen Vårt Land.

Forrige innlegg

Arbeiderpartiets som fredsparti:

Politikken blir den samme som før, men de skal snakke mer om fred.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.