POSTED IN Media, Russland

NRKs ønsketenkning: Statskupp i Russland?

Nei, Storm i et vannglass!

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Storm i et vannglass.

Knut Lindtner
Redaktør

Det er en rekke kommentarer om det angivelig kuppforsøket i Russland som fant stad fredag/lørdag 23. og 24. juni. Noen ganger kan det være lurt å lene seg noe tilbake og ikke lar seg rive med av NRKs gjentatte nyhetssendinger som hausser opp begivenhetene til et nivå hvor de ikke hører hjemme.

Hvis dette var et kuppforsøk var det dømt til å mislykkes. Ingen kan kuppe en stat som Russland med en militær styrke på 25 000 soldater. Landet har et utall institusjoner av både sivil og militær art. Landet har en god økonomi som nå vokser til tross for sanksjonene fra USA/EU. Landets befolkning slutter opp om landets valgte ledelse (ifølge meningsmålinger 80%).

Leser en Niccolò Machiavelli (Den klassiske boka hans Fyrsten) vil en fort forstå at et slik prosjekt ikke er mulig. Jeg vil gjøre oppmerksom på særlig to forhold i en slik forbindelse.

For det første advarer Machiavelli mot bruken av leiesoldater (i dette tilfelle Wagner-gruppen). De arbeider mot betaling og kan fort vende seg mot sin oppdragsgiver hvis omstendighetene legger til rette for det. Det betyr at de er upålitelige av natur (De sloss og dreper mot betaling). Deres motivgrunnlag er et annet enn for dem som kjemper for livet og for et større kollektiv.

Personlig har jeg ikke forstått hvordan den russiske ledelsen kunne fortsatt bruke disse folkene og samtidig tillate at deres leder, Jevgenij Prigozjin, for åpen mikrofon og åpne kameraer gjentatte ganger fikk skjelle ut sin egen oppdragsgiver, den russiske staten m/forsvarsledelsen.

USA slo Taliban i 2001, men var ikke i stand til å holde landet, selv med norsk hjelp (ironi). De måtte forlate det, nedverdiget, etter over 20 års okkupasjon.

Det andre Machiavelli skriver om som er relevant i denne sammenhengen er forholdet mellom evnen til å vinne et land og å holde et land. Det er ikke nok å vinne over et land i en krig. En må også kunne holde landet etter krigen. Det er en dyr erfaring USA har gjort både i Afghanistan og i Irak.

I dette tilfellet fremstilte NRK og mediene det om om Wagnergruppen hadde okkupert to storbyer, som om disse var vunnet i kamp. De var ikke engang okkupert, men Wagnergruppen hadde plassert tropper i disse byene. For å unngå unødvendig blodbad unnlot russiske myndigheter å gjøre noe med disse folkene men ventet på at det ble fremforhandlet en fredelig løsning, som det naturligvis ble.

I praksis var det som skjedde en storm i et vannglass, men NRK fikk laget svært mye unødvendig dramatikk av hele historien med sendinger hvor de gjentok seg selv utallige ganger for å holde folks oppmerksomhet.

Wagnergruppen blir nå oppløst, det var åpenbart kravet om oppløsning som utløste hele denne hendelsen. Lederen får reise til Hviterussland uten personlige konsekvenser, mens soldatene hans som var villig til å støtte han vil slippe tiltale og få amnesti.

Jeg synes lederen har sluppet alt for lett, men jeg vet ikke om alle hensyn som har vært i denne vektskålen. NRK har fått anledning å blåse opp en mindre konflikt til en veritabel stor i beste sendetid, men i en vannglass. Som vanlig driver de ikke bare informasjon men desinformasjon.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Jeg følte hele veien at dette var en media-and, og når selveste NRK konsekvent bruker «skal ha..» ditt og «skal ha..» datt er det liksom de ikke helt tør slippe løs jubelen over en evnt. «borgerkrig» i Russland.. Tipper det aller meste er oppblåst utav enhver proporsjon og regissert av en eller annen fraksjon av Svartstein, for å sikre bunnlinja deres (og faktisk ser jeg at folk setter penger på om/når på ymse områder av hendelsene i Ukraina) – follow the money stemmer alltid. Alternativt er det noe annet de ønsket å ta søkelyset bort fra. Og så har vi de som elsker å skape frykt; de hadde en god dag i går – jeg så på friidrett på SV2 halve dagen i stedet, for NRK kansellerte sin oppsatte sending fra samme arrangement..

  Svar
 • Iscenesatt av Putin? Neppe. Hvorfor?
  Iscenesatt i regi av CIA og MI5, sa Scott Ritter i intervju i går.
  Og wagner-soldater er nå ikke lengre helter i russeres øyne, men paria og kriminelt avskum.
  Mange av dem ble rekruttert fra fengsler: kjemp avtalt tid; overlever du får du din frihet.

  Hvis russere vil bruke dette mot Putin kan det være fordi han ikke er hard nok der det trengs.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  25 juni 2023 18:56

  Kva kjelder vil du tilrå?

  Svar
 • NRK si endelause gjentakande kunnskapslause reprisesending er oppsiktsvekkande i sitt forsøk på opphausing av nordmenn pga ei intern russisk konflikt. Wagner tiltrekker seg Russland sine beste soldatar, best utstyrt, best betalt, og det er truleg at dei faktisk er falt i ryggen av den ordinære hær, etter kommando frå toppen. Truleg har Prigozjin rett i sin kritikk av hærleiinga. Putin er pressa av ulike oligarkar som berre tenker på seg sjølve, og få tenker på det russiske folk, heller ikkje Putin. Eg likar hans talar, men ikkje hans gjerningar. Krigen framstår meir og meir som betydningslaus, som eit narrespel, som kjelde til inntekter for internasjonal jødisk eigd bank, media og våpenproduksjon. Eg har forlatt det meste av kommentariatet på altmedia, også dei sokalla seriøse. NRK er og blir amerikansk propaganda om alt, woke og krig. Men krigen har endra verden, alle blir fattigare bortsett frå dei få.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Digitale penger og digital identifikasjon:

Nye skritt tas for å kunne kontrollere befolkningen.

Forrige innlegg

Gårsdagens store ‘snakkis’ i vestlige medier imploderte.

Statskuppet i Russland er over før det i det hele tatt begynte.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.