POSTED IN Media

NRK med sensasjon:

Buss til Myrdal stasjon!

0
Print Friendly, PDF & Email

NRK med falsk nyhet: Buss til Myrdal stasjon! Representativt for NRKs journalistikk

I dag har NRK opplyst om og fastholdt en samferdsels-sensasjon i Norge: Det går buss opp og ned de bratte svingene fra Myrdal stasjon til den ordinære kjørevegen i Flåmsdalen! Om vinteren!
Men det gjør det ikke. Jeg ringte NRK og fikk snakke med en journalist. NRK har ingen redaktør for tekst-tv. Jeg fortalte journalisten kl 14.56 at det var usannsynlig at det kunne gå buss i den bratte bakken med de 21 svingene, særlig ikke om vinteren. Jeg spurte han om han hadde vært i bakken ned fra Myrdal stasjon, dialekten hans minte om trøndersk, og det hadde han ikke. Men dette hadde NRK fått fra Vy, så det var det ingen grunn til å tvile på, sa vedkommende NRK-journalist. Tradisjonen som mikrofonstativ er godt innarbeida i NRK!

Av Ove Bengt Berg

Men her må jeg gripe inn og forsvare NRK: De er ikke mikrofonstativ i denne saka! For Vy har ikke opplyst om det som NRK påstår. Kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy Tog skreiv i en epost til meg kl 15.13 etter at jeg hadde spurt om det:

NRK får beskjed om denne feilen, jeg legger det ut på twitter kl 15.32 med tagging av nrk. Kl 21.13.13 var den tåpelige opplysninga fortsatt på tekst-tv.

En bagatell, men et representativt eksempel på NRKs arrogante ufeilbarlighet


Dette er ikke en veldig viktig sak. Den er en av svært mange nyheter som NRK fortalte om i dag. Men en bitte liten bloddråpe fra en finger er helt lik de øvrige 5-6 liter blod vi alle har i kroppen vår. Det finnes samfunnsforskere som hevder at enkelttilfeller kan være representative for helheten; eksemplets representativitet. Og det er ikke vanskelig å finne tilsvarende eksempler på NRKs bevisste feilinformasjoner. I går påstod programlederen av Kveldsnytt at et borettslag hadde gått til sak mot «en beboer fordi han ville røyke i egen stue». Det er jo vrøvl, helt feil, og i strid med det NRK lokalt hevder. Borettslaget har gått til sak mot en beboer fordi beboerne blir plaga av røykinga hans i leilighetene sine og i fellesområdet.

______________________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra Politikus

______________________________________________________________________________

Det er jo noe helt annet, sjøl om ikke borettslaget har noen bedre sak av den grunn. Men Kveldsnytt måtte vri saka for å forsvare dens plass i sendinga, i samsvar med den viktigste pressemyten av alle utenom at de mektige alltid har rett: enkeltindividet har alltid rett, fellesskapet aldri. Det er lett å minnes hvordan Dagsrevyen med vitende og vilje vrei en dom mot ei mor for alvorlige overgrep mot dattera si (solgte henne til prostitusjon bl a), til å gjøre mora til et justisoffer som minoritetskvinne.

NRK er og blir «den eneste mulige politikken»s viktigste representant. Det gjelder i store internasjonale spørsmål som Nato, EU og EØS, og bombinga av Libya og Norges krigsstøtte mot Syria. Som NRK ivrig støtta USAs krig med bombing av Vietnam — uten motforestillinger. Som nasjonalt politisk fundament: Den påstått store politiske forskjellen mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

Påstanden om buss til og fra Myrdal stasjon, ved siden av Flåmsbana, passer inn i de nye politiske retningslinjene for NRK når det gjelder «klima»; været i tretti års perioder. I dette spørsmålet har NRK vedtatt strenge politiske retningslinjer for medievirksomheten sin:

Rådende klimaforskning viser at menneskeskapte klimaendringer finner sted. NRK er faktaorienterte og legger dette til grunn for dekningen sin.
De viktige debattene i samfunnet dreier seg nå om hvordan man skal tilpasse seg eller dempe oppvarmingen. Vår dekning bør primært handle om hvordan det handles, ikke om det skal handles.


Vær oppmerksom på den falske balansen: NRK er opptatt av å dekke alle sider av en sak, men når vi slipper til de som fornekter klimavitenskapen, krever det at vi stiller de rette motspørsmålene. Dersom NRK ofte løfter frem debatten om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte, kan vi gi publikum inntrykk av at forskerne er mer uenige enn de faktisk er. Samtidig må vi også stille relevante motspørsmål til alle (andre) som kommer med påstander i klimadebatten.

Disse retningslinjene skiller seg egentlig ikke ut fra praksisen i andre politiske spørsmål som til EU- og EØS-lojalitet, men der er krava  ikke offentliggjort. Kritikk avviser NRK ofte med at motforestillinger kommer i en annen sak. Men ikke her.

Disse gjennomgående bevisste politiske vinklingene og arrogansen om påstanden om buss mellom Flåm og Myrdal, reiser spørsmål om hvorfor vi skal måtte betale for å få disse synspunktene om «den eneste mulige politikken», når alle de andre mediene likevel kommer med de samme? Det er da mange nok med penger til overs som kan betale for denne ensidige høyrepropagandaen?

«Bussvegen»
Her er vegen om sommeren som NRK påstår det at det går buss for tog: Ved siden av Flåmsbana. Ikke hvem som helst tør sykle fort ned her. Hadde andre med et annet politisk syn gjort en sånn feil, hadde garantert faktisk.no kommet løpende og skrivi «Se, sånn er de useriøse med falske nyheter».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvor lenge kan skremselen fortsette?

Global temperatur stiger lite.

Forrige innlegg

Vindkraftbaronenes våte drømmer:

11 millioner vindturbiner vil rasere Europa.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.