POSTED IN Olje-Energi

North Stream 2 skal gjennomføres!

Gazproms rørlegging-skip er på plass.

0
Print Friendly, PDF & Email

Dette prosjektet (North Stream 2) sin betydning er ikke bare knyttet til energistabiliteten i EU, særlig for Tyskland. Det er minst like viktig hva det indirekte vil betyr for den politiske stabiliteten i Europa. For ved å knytte sammen Russland og Tyskland på denne måten skapes det en form for gjensidig avhengighet mellom landene. Russland forsyner Tyskland med billig energi og en stabil energiforsyning, mens Tyskland sørger for en sikker inntekt til Russland.

En revolver som skyter skytteren.

Det viktigste her er at dette umuliggjør krig mellom landene fordi dette vil stride mot begge landenes økonomiske interesser I praksis er dette en form for forvridd selvmordspakt. Angriper du meg angriper du samtidig deg selv.

I den forstand har USAs politikere og geopolitiske strateger helt rett. Dette vil knytte Tyskland og Russland nærmere sammen og svekke båndene mellom Tyskland og USA. Det vil bety en svekkelse av USAs globale posisjon og av Nato som et USA-instrument til global dominans.

Problemet er at Tyskland, som en internasjonal konkurrent også med USA, ikke har råd til å si nei til en sikker og billig energiforsyning. Industrien og det tyske samfunnet trenger en forutsigbar energipolitikk. 

Det kompliserer naturligvis situasjonen ytterligere at «klima-bevegelsen» prøver å presse frem teknisk umulige prosjekt i landet. Vindmøller og solpaneler gir lite energi og kan ikke brukes om vinteren eller når det ikke blåser. En overser også de store miljøkonsekvensene som følger med disse innretningene. De kan dessuten ikke gi konkurransedyktig energi, de må subsidieres. De kan ikke konkurrere med f.eks. gass.

North-Stream 2 dreier seg derfor ikke bare om energi, men om hele den politisk/økonomiske fremtiden for Tyskland, ispedd konkurranseaspektet (Tyskland er f.eks. en internasjonal økonomisk konkurrent til  USA) og miljøpolitikk, klimapolitikk osv.

I en forstand dreier North Stream 2 seg om hvem som skal styre tysk politikk fremover. USA eller Tyskland? Derfor dreier den seg i praksis om tysk selvstendighet. Dette begynner å demre for stadig flere tyske politikere og det tyske folket.

Men viktigst av alt dreier dette prosjektet seg om krig eller fred i Europa. 

Knut Lindtner

Gazprom tror Washington bløffer om sanksjoner mot 

Nord Stream 2.

Amerikas ambassadør til Tyskland, som tror han er en slags visekonge, lover sanksjoner mot Gazprom.

Da USA i desember forbød eksterne kontraktører å arbeide på Russlands gassrørledningen til Nord Stream 2 til Tyskland, så håpet Washington at de endelig hadde lagt det kontroversielle prosjektet stein dødt.

Det var feil! Gazprom, den Kreml-kontrollerte gass-giganten som står bak prosjektet, kaller Washingtons trusler en bløff.

Poker er et spill hvor bløffing har stor betydning. “A Friend in Need,” 1903 by Cassius Marcellus Coolidge. (Photo: Wikimedia Commons)

Ved å sverge dyrt og hellig på at de skal fullføre gassrørledningen på egen hånd, så har de presentert et ultimatum som USA lenge har prøvd å unngå: Dersom dere vil stanse rørledningen, så må dere plassere sanksjonene på oss.

Dette er et sjansespill med potensielle enorme konsekvenser. 

Ikke bare forsyner Gazprom Europa med nesten 40 prosent av gassen de trenger. De har også greidd å samle inn 4,75 milliarder dollar som skal betale for Nord Stram 2. Dette kommer fra de europeiske energiselskapene Shell, Engie, OMW, Uniper og Wintershall.

Siden dette ble kjent i 2015, har Nord Stream 2 vært sammenfiltret i geopolitikken. Det setter Russland opp mot USA og det splitter EU.

Rørledningen vil kunne doble mengden gass som kan føres fra Russland til Tyskland, og redusere mengden gass som blir pumpet gjennom Ukraina i de gamle Sovjet-bygde rørledningene. 

Gazprom er et russisk energiselskap. Det ble grunnlagt i 1989 som et statsselskap, og ble delprivatisert etter Sovjetunionens fall i 1993. (Fra Wikipedia)

Dette har blitt en slags lynavleder for kritikken mot Moskva. De sier at Gazprom både vil øke Europas avhengighet av russisk gasstilførsel, samtidig som det vil skade Kiev ved å frata dem heftige transitt-avgifter. 

Så tvang USAs sanksjoner det sveitsiske rørleggings-selskapet Allseas å trekke seg fra prosjektet for fem måneder siden. Da var 94 prosent av konstruksjonen ferdig. Det gjensto kun 160 km igjen med rør som skulle legges på bunnen av Østersjøen. 

Gazprom sier de nå vil fullføre disse kilometrene – i dansk farvann. De vil gjøre det alene. Og de vil få rørledningen klar til bruk våren 2021.

Om de virkelig greier dette ser ut til å være avhengig av Akademik Cherskiy, er rørleggingsfirma som har brukt mesteparten av de siste tre månedene på å seile halvveis rundt kloden.

Skipet forlot den russiske Stillehsvskysten, nær Japan, i februar. Da startet de på en rundt 20 000 nautiske mil lange reise til Nord-Tyskland. De seilte rundt Afrika for å unngå Suez-kanalen. 

Men Akademik Cherskiy er ikke en like god erstatning til det langt mer overlegne skipet som brukes av Allseas. Skipet ble kjøpt inn av Gazprom i 2016 som en siste utvei i fall USA kom med sanksjoner.

Skipet representerer en slags forsikrings-politikk som selskapet håpet de aldri ville få bruk for. Selv om den blir betydelig oppgradert siden den ble kjøpt, så spør ekspertene seg om den er i stand til å få gjort jobben i Østersjøen.

«Vi er tvunget til å se etter nye løsninger for å få lagt de siste 6 prosentene av vår rørledning». sier Nord Stream 2s talsmann Jens Mueller i en uttalelse. 

«Nord Stream2, såvel som selskapene som støtter vårt prosjekt, er overbevist om at en fullføring så snart som mulig er av interesse for Europas energi-sikkerhet, og for EUs forbrukere».

«Jeg tror ikke at dette prosjektet kan stanses», sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forrige uke.

Richard Allen Grenell er en amerikansk politisk kommentator og diplomat. Han ble i 2018 utnevnt som USAs ambassadør i Tyskland. Richard Grenell tilhører Det republikanske parti. Han har master i offentlig administrasjon fra John F. Wikipedia

Noen folk fra USA ser ut til å tenke annerledes. Richard Grenell, USAs ambassadør til Tyskland, sa denne uken at Washington planlegger å innføre nye sanksjoner.

Senator Ted Cruz sa denne måneden at president Donald Trump vil øke sanksjonene mot Gazprom dersom de fullfører gassrørledningen.

«Sanksjonene mot Nord Stream 2 ble godkjent av hele den amerikanske regjeringen. Her er det absolutt ikke noe slingre-rom», sa mr. Cruz.

«Dersom Gazprom vil bruke Akademik Cherskiy for å fullføre Nord Stream2-rørledningen må og vil presidenten innføre lammende sanksjoner mot Gazprom».

Det vil markere en betydelig eskalering i den seks år gamle sanksjons-kampanjen mot Moskva.

EU og Tyskland har fordømt Washingtons desember-sanksjoner som et urettferdig press på deres energi-politikk, og at de kan bli kastet ut i en krise ved den minste forhøyelse av sanksjonene mot deres viktigste gass-leverandør. 

Nå ser det ut som om Gazprom gambler i sin tro på at USA ikke vil gå så langt.

Akademik Cherskiy ligger nå til kai i den tyske havnen Mukran der Nord Stream 2s logistiske base ligger. Dersom den i nærmeste framtid setter seil for dansk farvann, lastet med rør, så vil ballen bestemt være spilt over på Washingtons banehalvdel.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Innlegget er litt forkortet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Finnes det absolutte sannheter?

Bare i religionene og de store mediene!

Forrige innlegg

USA: Fengsel, vald, drap og kjønn

Klassekampen viktigere enn rasismen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.