POSTED IN Olje-Energi, Tyskland

North Stream 2 kommer ikke i drift før tidligst til sommeren.

Får vi strømutkoblinger over deler av Europa?

0
Print Friendly, PDF & Email

I en artikkel på Nettstedet Anti-Empire fremgår det at North Stream 2 ikke vil bli satt i drift før tidligst om et halvt år. Det skyldes formelt at sertifiseringen må gjennomgå en rekke prosedyrer som vil ta tid. I realiteten skyldes det motstand mot prosjektet særlig fra «De grønne» som anser høye energipriser som en fordel av hensyn til det grønne skiftet. Bak dette aner vi USAs regjerings usynlige hånd som hele tiden er ute etter å ramme Russland.

De grønne har dessuten fått utenriksminsteren i den nye tyske regjeringen og er blant de mest entusiastiske til å underkaste seg og støtte USAs politikk rundt i verden.

Oppvarming er overvurdert

I realiteten er ikke dette bare dårlig nyheter for Tyskland som kan risikere strømutkoblinger i vinter på grunn av strøm-mangel. Det vil også føre til skyhøye strømpriser som vil ramme tyskere sterkt, særlig de med liten betalingsevne.

Men det vil ramme også norske forbrukere fordi det vil føre til at skyhøye strømpriser som gjennom et felles kraftmarked vil spre seg til Norge, til hele EU-området. Gjennom EØS-avtalen har vi bundet oss til EU-masten når det gjelder strømforsyning.

North Stream er bygget etter tysk initiativ. Foreløpig får de gassen gjennom en rørledning som går gjennom Ukraina men som vil bli stoppet når kontrakten utløper. Rørledningen er ikke vedlikeholdt i Ukraina og Russland betaler skyhøye transitter til dette svært korrupte landet, penger som havner helt andre steder enn til tiltak for befolkningen.

Da melding kom om at gassleveringen gjennom North Stream 2 ble forsinket steg gassprisen umiddelbart, men hele den spente situasjonen rundt Ukrainaspørsmålet har bidratt til høye gass- og dermed strømpriser.

For Russland har en stopp mindre betydning enn det har for Tyskland. Russland har et marked ikke minst i Kina, men egentlig til en rekke asiatiske land med en voksende industri, velstand og dermed et voksende energibehov. Hvis Tyskland legger ned flere kull- og kjernekraftverk slik de «Grønne» lover og ikke får erstattet energibortfallet med russisk gass, da blir utfallet nedstengninger og utkoblinger i Tyskland.

people walking on sidewalk near buildings during daytime
Uten strøm stopper samfunnet fullstendig. Butikker, betalingsautomater, bensinstasjoner, T-baner el-oppvarmingen osv.Stanser leveringen av russisk gass gjennom Ukraina-ledningen som følge av en krig i Ukraina blir det full krise hvis ikke Tyskland reverserer det grønne skiftet og åpner kull- og kjernekraftverkene. Men det er en prosess som tar tid. I mellomtiden vil tyskerne virkelig fryse. Og en slik politikk vil drepe en regjering med «Die Grünen» som sentral regjeringspartner.

Til CNN sier Jeremy Weir en av lederne i energisalg-selskapet Trafigura: 

«Vi har ikke nok gass for øyeblikket for å være helt ærlig. Vi lagrer ikke for vinteren. Så vi har en virkelig bekymring om at med en kald vinter får vi rullerende strømutkoblinger»

Han sier i virkeligheten at de nå har utsatt seg for naturens luner. Naturen tar ikke hensyn til bønner eller menneskenes ønsker.

«Vi er bokstavelig talt utsatt for værets nåde eller unåde» de neste to månedene» sier analytikeren i Eurasia Group, Henning Glostein.

For min egen del er dette ikke noen overraskelse i det hele tatt. Dette er noe det er lagt opp til over år i søvngjengeraktig politisk vandring mot energikrise og skyhøye strømpriser som konsekvens. Ideologien til mange har vært «det grønne skiftet» som skulle gi oss et langt bedre samfunn men som i stedet gir oss fattige som fryser ihjel for de ikke kan betale for strømmen vi har i overskudd av i Norge og som er svært billig å produsere.

Jeg begynner dessuten å undre meg over kunnskaps og forståelses-nivået til våre politikere, egentlig til hele det politiske etablissement over hele EU-området og i USA. Er vi ledet av folk som vil oss vel eller er dette folk som styres av personer som aldri trer frem med en helt annen agenda?

Jeg bare lurer.

Knut Lindtner
Redaktør 

Forsidebilde: Jeffrey Blum

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA-undersøkelse:

Covid19 (korona) ikke farligere enn sesonginfluensa.

Forrige innlegg

Norsk politikk

Statsministeren som sentralbanksjefens sekretær

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.