POSTED IN Endring av politikken, Olje-Energi

North Stream 2 fortsetter:

Nye sanksjonstrusler fra USA, denne gangen mot byen Sassnitz.

0
Print Friendly, PDF & Email

USA kjemper nå desperat for å stoppe gassrørledningen mellom Tyskland og Russland. Ved siden av at Russland frigjør seg fra det mindre «nakketaket» Ukraina har på russiske gassleveranser til sentral-Europa gjennom rørledning som går gjennom det landet, vil denne nye ledningen knytte Russland og Tyskland sammen i et mye tettere forhold, i et form for skjebnefellesskap.

Jeg mener at rørledningens viktige funksjon derfor er politisk som del av et fredsprosjekt for Europa. Tyskland kan med den ledningen på plass vanskelig ruste opp mot Russland som vil stå for en viktig del av energiforsyningen til landet. Og den virker på samme måte overfor Russland som ikke kan være tjent med å slakte gåsa som legger gulleggene.

Dummere person en den som slakter gåsa som legger gullegg finnes knapt.

Jeg mener at strategene i Washington har helt rett i at Russland og Tyskland blir mer avhengige av hverandre som følge av den ledningen, men Tysklands politikere nekter naturligvis for dette selv om det ligger helt opp i dagen.

Spørsmålet er naturligvis om Tyskland gir etter for USA-presset eller ikke. Så langt ser det ikke slik ut. Jeg regner denne saken som viktig som sentral del en avspennings- og nedrustnings-prosess i Europa fordi to av hovedfiendene i vår verdensdel siden 1. verdenskrig, Russland og Tyskland, vanskelig kan ruste mot hverandre med den ledningen i drift.

At USA nå truer havnemyndigheter og kommunale politikere i en liten nord-tysk by forteller om desperasjonen som rår i Washington og hvor viktig de mener dette prosjektet er. En helt sentralt brikke på deres side av det globale sjakkbrettet vil ikke lenger kunne brukes som tenkt til den militære omringningen av Russland.

Knut Lindtner

US-imperialisme: «Banditt»-byen Sassnitz og rørlednings-projektet «Nord Stream 2»

3US-senatorer truer operatører i Østersjø-havn med sanksjoner. Tilbakeholdenhet i Berlin. 

3 US-senatorer truer operatør-selskap med «ødeleggende sanksjoner». I et brev, sitert i Frankfurter Allgemeine Zeitung, 7/8-20, sier Edward Cruz, Thomas Cotton og Ronald Johnson: «Østersjø-rørledningen «Nord Stream 2» er i ferd med å bli ferdigstilt. Sassnitz er sentral. Derfor blir havnen på Rügen potensielt mål for US-tiltak. Styre-medlemmer, ledere, aksjonærer og ansatte trues med innreise-forbud, samt frysing av deres bank-konti og annen eiendom i USA. US-statsborgere trues samtidig av forbud mot «samarbeid med Sassnitz». 90 % av Fergehavnen Sassnitz GmbH som altså er operatør for «Nord Stream 2» eies av Rügen-byen og 10 % av delstaten Mecklenburg-Vorpommern med hovedsete i Schwerin. 

I dag ligger 2 russiske skip «Akademik Tscherski» og «Fortuna» og en lekter for rundt 140 personer i Sassnitz. De planlegger legging av gassrør i Østersjøen. I Mukran-havnen, etablert på 1980-tallet for direkte linje mellom DDR og Sovjetunionen som kan omgå Polen, er nå rør innsvøpt i betong klar for «Nord Stream 2». I brevet fra US-senatorene heter det: «Når første rør senkes i Østersjøen, utløses mulige sanksjoner». 

Sassnitz er mest kjent i norden for sin fergehavn. Byen har knapt 11000 innbyggere.

I Tyskland utløser US-innblandingen skarp kritikk, men kun fra politikere på nivå 2. Heiko Maas, SPDs utenriksminister, lar viseminister Niels Annen, i Handelsblatt kaller US-presset «upassende». Maas kommenterer ikke. Statsminister i Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig (SPD), kaller derimot truslene fra Cruz & co «helt uakseptable» i Der Tagesspiegel, Rostock: «Tyskland kan selv bestemme hvor og hvordan vi skaffer oss energi. Regjeringen i Tyskland vil sikkert stå opp mot dette utpresnings-forsøket». Leder av Bundestag-komitéen for økonomi og energi, Klaus Ernst (Linke), kaller senatorenes trusler «uhørt dristige». Han kritiserer Merkels regjering for å begrense seg til muntlige protester: «Nå er tiden inne til å innføre straffetoll på USAs flytende naturgass».

I slutten av 2019 tvang Cruz det nederlandsk-sveitsiske rørleggingsfirmaet «All Seas» til å trekke seg fra arbeidet med trusler av samme kaliber han nå framsetter mot havneselskapet i Sassnitz. Men her situasjonen vesentlig annerledes: En tysk by og delstat er ikke avhengig av globale business-relasjoner på kontorrekvisita eller mobil-nett fra USA, enda mindre av konti i US-amerikanske banker. Dersom Microsofts PC-lisenser i Schwerin sies opp, vil USA bare skjære i sitt eget kjøtt. I så måte tyder det på at truslene fra 3 US-senatorer er ganske tomme, og at de prøver å skjule det med demonstrativ stor-kjeft. 

Per Lothar Lindtner, 10/8-2020. Kilde: Reinhard Lauterbach, JW, 8/8-2020.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA vil ut av Syria, men vil beholde olja.

Er det kurdere som skal gjøre jobben for dem?

Forrige innlegg

NAV-skadalen:

EØS blokkerer for norsk styring av trygdereglene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.