POSTED IN Olje-Energi

North-Stream 2 blir fullført.

Full uttelling til tysk-russisk energisamarbeid?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Biden vil gi opp klampen mot Nord Stream 2

Av Jan Herdal

Da ser det ut til at Joe Biden ønsker å gi opp USAs irrasjonelle kamp mot Europas ubetinget viktigste energiprosjekt for tida, den russiske gassledningen Nord Stream 2 til Tyskland.

Wall Street Journal skriver at innenriksdepartementet i en rapport til kongressen unnlater å navngi nye selskaper som skal boikottes, noe som betyr at arbeidet på rørledningen kan fortsette uhindret inntil videre. 

Det var antatt at rapporten ville liste opp de selskapene som nå er involvert i arbeidet, og som derfor skal skremmes bort med trusler om amerikanske sanksjoner. I stedet gjentar den bare navnene på virksomheter som enten er ute, eller i ferd med å forlate prosjektet.

På tverrpolitisk oppfordring fra kongressen vedtok Trump-administrasjonen sanksjoner som utsatte ferdigstillelsen av gassledningen med over ett år. Det gjenstår å se om kongressen akter å fortsette denne fruktløse linja.

USA vil gjøre klokt i å droppe motstanden. Det er altfor store europeiske interesser involvert til at Nord Stream 2 lar seg stoppe.

Uten North Stream 2 vil Tyskland bli et industrielt U-land som følge av det grønne skiftet. North Stream 2 er en økonomisk livbøye.

I et Europa som legger ned kull- og atomkraftverk over en lav sko, og der de tre andre store gassleverandørene – UK, Norge og Nederland alle er i fall, framstår mer russisk naturgass som en siste livbøye. 

Nederland, som i mange år var storleverandør av naturgass til nabolandene, er allerede importør av russisk gass. Uttømmingen av det store Groeningen-feltet med satellitter har gått langt raskere enn ventet.

Nord Stream 2 legges parallelt med Nord Stream 1 på bunnen av Østersjøen, og sammenlagt kapasitet blir på over 100 mrd. kubikkmeter årlig. Traseen gjør at den omgår territoriet til russiskfiendtlige regimer i Polen og Ukraina. Bare litt arbeid gjenstår.

Forisdebilde: Benita Elizabeth Vivin

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Det er igjen fristende å minne om hva samme USA sa i 2007:
  «Om Russland stanser energileveransene til et NATO-land, bør det betraktes som et angrep på alle NATO-land, mener USA-senatoren Richard Lugar.»
  Noe slikt vil med andre ord være en krigserklæring mot NATO.
  https://www.nrk.no/urix/vil-ha-nato-forsvar-mot-gasskutt-1.1397532

  USA taler med to tunger i omtrent alle saker. Når skal de ta til vettet?

  Svar
  • Northern Light.
   25 februar 2021 16:49

   «USA taler med to tunger i omtrent alle saker».

   USA kjøpte i fjor mer petroleumsprodukter fra Russland enn noen sinne, samtidig som de nekter Tyskland å gjøre det samme. Dette fikk ikke akkurat førstesiden i vestlig MSM, enda det var en tysk politiker som gjorde verden oppmerksom på det.

   USA vil at Tyskland skal kjøpe gass fra dem, levert med gass-tanker skip til en pris nesten 50% mer enn hva gassen levert med rør fra Russland vil koste. Svært kostbart for Tysklands industri og husholdninger. Skipene er spesiallaget for gass, og må seile tomme tilbake til USA i en skytteltrafikk.

   Dette burde også føre til protester fra miljøorganisasjoner? Godt at Tyskland kunne stå i mot presset, og en kan bare håpe at det kan føre til en normalisering i handel mellom Europa og Russland, selv om USA øker krigsretorikken og den militære styrkeoppbyggingen rundt Russland.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kritikerne får nå rett.

F-35 må skotes for et billigere og enklere fly.

Forrige innlegg

Den nye USA-administrasjonen forbereder seg:

Straffetiltak. Bombefly og missilkryssere på Russland-grensen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.