POSTED IN Virkelighetsforståelse

Norstat med meningsmåling om kraftkabler:

Slik formulert at de får de svarene de ønsker.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Ensidig om kraftkabler

«Spørsmålene er sterkt ledende og inneholder ensidige og omdiskuterte påstander.»

Av Jan Herdal

En undersøkelse utført av Norstat for kraftbransjens organisasjon Energi Norge og kabelutbyggeren Northconnect kommer, ikke særlig overraskende, til at det er stort flertall i Norge for å bygge kraftkabler til utlandet.

____________________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra oljekrisa.no

____________________________________________________________________________

Resultatet er offentliggjort nå, men Kabelaksjonen.no slaktet målingen allerede da den ble utført i høst, som et bestillingsverk med ledende spørsmål. Kabelaksjonen er et samarbeid mellom Naturvernforbundene og tillitsvalgte i kraftforedlende industri i Midt-Norge.

Målingen er utformet for å gi et resultat som viser en positiv holdning i befolkningen for nye utenlandskabler. Kritisk syn på kablene skal ikke komme fram i undersøkelsen. Spørsmålene er sterkt ledende og inneholder ensidige og omdiskuterte påstander, skriver aksjonen.

(Foto: Statnett)

Målingen er så slett og tendensiøst utformet at Kabelaksjonen stiller spørsmål ved Norstat som seriøst meningsmålingsinstitutt.

Et eksempel er spørsmålet om den sterkt omdiskuterte kabelen Northconnect:

«En av kraftkablene som er under planlegging skal gå fra Norge til Skottland og kan bidra til utslippskutt i Skottland tilsvarende 1 millioner privatbiler. Samtidig kan kabelen føre til at strømprisen i Norge øker med om lag 100 kroner i året for en vanlig familie. Hvor enig eller uenig er du i at Norge bør bygge en slik kabel?»

Det er en drøy påstand, uten dokumentasjon, at kabelen vil føre til et slikt utslippskutt i Skottland, og det er høyst sannsynlig at strømprisen i Norge vil øke langt mer enn det som blir påstått, ettersom strømprisen i Storbritannia er langt høyere enn i Norge, mener aksjonen.

Et annet eksempel stiller opp bare ett alternativ, som er sterkt ledende:

«Norge produserer i dag mer fornybar energi enn vi bruker. Mener du Norge bør bygge kraftkabler som kan brukes til å selge fornybar kraft til Europa, hvis det gjør at klimagassutslippene går ned i andre land?» 

I begge disse eksemplene er det ikke satt opp alternativer, som å sikre/bygge ut mer kraftforedlende industri i Norge med langt lavere utslipp av klimagasser enn i andre land.

Kabelaksjonen framhever bl.a. at kraftforedlende industri har lav strømpris som en viktig konkurransefordel. Den vil forsvinne ved omfattende utbygging av kabler til utlandet. Kablene vil øke presset for utbygging av vindkraft i norsk natur, som det er stor folkelig motstand mot.

De mange utenlandskablene vil også føre til sterkere effektkjøring av vannkraftverkene, med raskere endringer i vannføringa i elvene, til skade for livet der.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Det er viktig å forstå hva som skjer i den andre enden av kabelen.
    Den nye kabelen som legges til Tyskland i 2020 kommer samtidig med at Tyskland legger ned sine syv resterende atomkraftverk innen utgangen av 2022. Disse syv kraftverkene produserer ca 50 TWh pr år. Hvor skal all denne strømmen hentes fra? Fra Norge? (Ved forrige runde av nedleggelse av atomkraft i Tyskland ble strømmen hentet fra Sverige og Frankrike, men nå skal også både Sverige, Frankrike og Belgia legge ned atomkraftverk). Ny kabel til England kommer i 2021. Mulig at denne kabel skal forsyne England med balansekraft fra Norge når det er vindstille (var det derfor Equinor fikk bygge vindmøllepark i UK?). Skottland planlegger å legge ned fire atomreaktorer i 2024+, disse generer 4x500MW med strøm. Når disse legges ned må denne strømmen hentes fra et eller annet sted når det er vindstille. Enten må det bygges nytt gasskraftverk, eller så planlegger de heller å hente strøm fra Norge. (Kanskje 10-20 TWh pr år?)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Opphausingen av en ufarlig Korona?

Er det forberedelsen for et fremtidig, profitabelt vaksine-salg?

Previous Post

USA øver krig i Polen på Russlands grense:

Polen blir den første til å bli ødelagt i tilfelle krig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.