POSTED IN Endring av politikken, Helse

Norsk topplege:

Er Korona-tiltakene hensiktsmessige?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Dette innlegget ble publisert i oktober i fjor. Det har riktignok blitt noen flere koronadødsfall i løpet av vinteren, men i en svært lav størrelsesorden sml. med influensa som er helt borte. Koronaen er i virkeligheten vår tids influensa og tar livet av usedvanlig få i Norge sml. med vanlige influensa-sesonger. Derfor er innlegget fortsatt høyaktuelt.

Knut Lindtner

NORSK TOPPLEGE REFSER KORONATILTAK

Margrethe Salvesen Zivcic

Det har ikke vært et eneste dødsfall i hovedstaden siden 13. juli. I Oslo bor det rundt 680.000 mennesker.

Charlotte Haug er en norsk lege og tidligere redaktør for Tidsskrift for Den norske legeforening. Hun har studert medisin fra Universitetet i Oslo og har doktorgrad i immunologi og infeksjonssykdommer fra samme sted. (Fra Wikipedia)

Charlotte Haug er lege og tidligere redaktør i tidsskriftet for Den norske legeforening. Hun har doktorgrad i immunologi og infeksjonssykdommer.

Hun er bekymret for alle som nå ikke får nødvendig helsehjelp og refser regjeringas nye koronatiltak.

Hun har signert oppropet Great Barrington Declaration, sammen med over 28.400 leger og 10.300 medisin- og folkehelseforskere.

Deres hovedønske er at viruset skal spres fritt og befolkningen skal bygge flokkimmunitet, mens sårbare og eldre skjermes. Spesielt mener fagfolkene at restriksjonene går utover andre helseproblemer og rammer de fattigste hardt med færre arbeidsplasser og bedrifter som går konkurs.

Økningen i smitte er på grunn av økt omfang av testing – det blir ikke til å sammenligne med i våres, hvor man ble testet først dersom man hadde symptomer, sier hun.

Det vi må huske er at tiltakene vi setter i verk også får konsekvenser, og at det er andre måter å gjøre det på. Vi må beskytte direkte de som er mest utsatt for å bli syke, sier legen.

Det som bekymrer henne desidert mest er de helsemessige konsekvensene av strengere innstramninger.

Når det ikke diagnostiseres oppdages ikke kreften.

– Det jeg kan uttale meg med faglig tyngde om er det rent helsemessige. Folk får ikke den planlagte behandlingen på poliklinikker og planlagte operasjoner. Det ser vi veldig tydelig med et kraftig fall i nye kreftdiagnoser. Det betyr jo ikke at kreften har forsvunnet. I tillegg kommer mentale helseproblemer som depresjon og angst. Isolasjon og ensomhet er veldig skadelig, sier hun.

Vi må starte med dem som er avhengig av andre mennesker i hverdagen. Folk på institusjon og spesielt sykehjem. Vi vet veldig godt hva som øker risikoen og får ned risikoen. Det trengs mer stabilt og trent personale. Og det må testes veldig hyppig for alle som skal inn på institusjonen, sier hun.

Jeg sitter selv i styret på sykehuset i Vestfold. Vi har fulgt retningslinjene og all planlagt behandling ble stanset i flere måneder. Det sier seg selv at pasientene blir ikke borte. Konsekvensene får vi ikke vite før om lang, lang tid.

Haug er spesielt bekymret for medienes fremstilling av viruset, og mener det har skapt unødvendig redsel og frykt blant folk.– Det har skremt folk. Dessverre. Og mediene har et stort ansvar. En ting er å ha en rasjonell frykt for et nytt virus. Men i dekningen får man inntrykk av at det er helt andre forhold enn realitetene.

Forsidebilde: National Cancer Institute

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • «Og mediene har et stort ansvar. En ting er å ha en rasjonell frykt for et nytt virus. Men i dekningen får man inntrykk av at det er helt andre forhold enn realitetene.»

  Og media har fått BETALT av innbyggerene/skattebetalerene for å være differensiert, kritisk og opplysende.
  Når de ikke gjør jobben sin bør de heller ikke få betalt.

  Hvis myndigheter og media hadde kommet med riktige tall og opplysninger fra begynnelsen av ( Antall smittede/syke/døde i FORHOLD til tidligere år, og alder, etnisitet, sykdom og medisinbruk.), så hadde folk tatt nødvendig ansvar og passet seg selv. I en virkelig dugnad.

  Når man behandler folk/befolkningen som om de var barn, er det lett for at de også oppfører seg som barn.
  ( – Og blir selvfølgelig også lettere å styre politisk. – Nå og senere.)

  Men kaller vi dette demokrati?
  Når myndighetene ikke stoler på innbyggerne, hvorfor skal innbyggerne stole på myndighetene?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Frankrike:

Nye grupper militære ut mot den politiske ledelsen.

Forrige innlegg

Palestina

Valget avlyst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.