POSTED IN Russland, Ukraina

Norsk meningsløshet:

Innbyggere på Krim må ha ukrainsk statsborgerskap for å dra til Norge.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Krim i et geopolitisk perspektiv

Foreningen Folkediplomati Norge, som jobber med fredelig og konstruktivt samarbeid mellom Norge og Russland, skal den 27. mars 2020 holde sin andre konferanse med temaet Krim, på Litteratuhuset i Oslo: Krim i et geopolitisk perspektiv.

Blant foredragsholderne er Prof. Ola Tunander fra instituttet PRIO i Oslo, Prof. Glenn Diesen fra Higher School of Economics i Moskva, Prof. Tatiana Senyushkina fra Simferopol samt generaldirektør fra Ølen Betong i Murmansk Atle Berge.

Når et så følsomt tema som Krim skal belyses, er det viktig å høre hva folk som lever på Krim selv har å si. Derfor har vi invitert Aleksandr Mashchenko, direktør for Internasjonal avdeling på det føderale Universitetet i Simferopol. Til tross for at han hadde alle dokumenter på plass og reiste personlig til den norske ambassaden i Moskva for å søke om visum, fikk han den 27.02. avslag med følgende begrunnelse: 

“Dear Aleksandr, Your travel document is not recognized by the Schengen countries. This is in accordance with Annex 10 of the Visa Handbook, Table of recognition of the travel documents, pursuant to Article 4 of the Decision no. 1105/2011/EU. We don’t do exceptions. You are allowed to travel to Norway visa free with your Ukrainian biometric passport”.

En russisk statsborger op Krim må ha ukrainsk pass for å kunne dra til Norge

Aleksander Mashchenko får altså lov til å komme inn i Norge med «ukrainsk pass». Aleksandr er russisk statsborger, lever på Krim og har ikke et ukrainsk pass. Han spurte derfor hvorfor han måtte søke om statsborgerskap i et annet land for å kunne delta på en konferanse i Oslo. 

Han fikk ikke svar fra den norske ambassaden. 

Dette er bare ett av mange eksempler på hva Vestens sanksjoner betyr for ytringsfrihet og menneskerettigheter, som vi ellers er svært opptatt av i Norge. Når det passer.

Per i dag har Aleksandr, som også er kommentator for avisen Парламентская газета (Parlamentarisk Avis) skrevet to artikler om dette. 

To medlemmer av den russiske statsdumaen, Franz Klintsevich, Svetlana Savchenko og senator Vladimir Jabarov (medlem av Føderasjonsrådets Komite for Utenrikspolitikk) ønsker at det russiske utenriksministeriet sender en offisiell klage til Norge.

«Dette er den høyeste grad av hykleri. På den ene siden forteller europeere oss om demokratiske verdier og hvor nøye de behandler rettighetene til hver enkelt person. På den andre siden er dette et brudd på rettighetene til et helt territorie, der innbyggerne i en demokratisk folkeavstemning stemte for en gjenforening med Russland.» Sa Savchenko til pressen.

Marionetter er fingerdukker. Det ser ut som de lever sitt eget liv, men er styrt av en dukkemester.

Jury Gempel, leder av komiteen for interetniske relasjoner og folkediplomati i parlamentet på Krim, sa til nyhetsbyrået RIA Novosti: «Dessverre kan vi ikke forvente noe annet fra norske myndigheter ennå. Doble standarder er satt her. Tiden er inne for at norske myndigheter slutter å være marionetter og gisler av USA i utenrikspolitikken.»

I 2014 innførte Den Europeiske Union sanksjoner mot Russland pga. den angivelige destabilisering av Ukraina, og den såkalte annekteringen av Krim der også Norge sluttet seg til. 

USA, Canada og flere andre land innførte egne sanksjoner mot Russland.

Sanksjonene er i utgangspunktet rettet mot 170 sentrale personer, og 44 bedrifter og organisasjoner som har innreiseforbud i nevnte land. Midler i disse landene er frosset. På vestlig side er det forbudt for privatpersoner og bedrifter å innføre varer fra Krim eller investere på Krimhalvøya. 

Samtidig er det forbudt å drive reisevirksomhet, eller levere produkter og tjenester til bedrifter som driver med energi, olje og gass, telekommunikasjon, samferdsel, tekniske tjenester osv. Den komplette listen finnes på EUs offisielle nettside.

Krim er nå knyttet direkte til Russland gjennom denne kjempebroen som ble bygget på rekordtid.

Mange multinasjonale bedrifter har for lengst funnet en vei rundt sanksjonene. Produkter fra Krim blir solgt til utenlandske selskaper i f.eks. Kina og Israel som ikke har innført sanksjoner, før disse levereproduktene videre til russiske kunder.

De som lider under sanksjonene, er privatpersoner på Krim. Søknader om visum til Norge eller andre EU-land blir avslått hvis personen er offisielt bosatt på Krimhalvøya. Post fra Krim kommer ikke inn i Vesten. Bestillinger fra nettsider som f.eks. Amazon blir ikke levert til Krim, men slettet.

​Under flere reiser til Krim, besøkte vi det føderale universitet i Simferopol, der også Aleksander Mashchenko jobber, for å diskutere med studenter. Spørsmålet vi fikk hver gang var: – Når vil sanksjonene ta slutt? Samarbeid med utenlandske universiteter er lagt på is og utveksling av 

lærere og studenter med universiteter i Vesten er ikke lenger mulig. Tidligere brukte studentene anledningen til å studere et år eller et semester i utlandet, og lektorer fra utlandet kom og holdt foredrag. Dette er umulig siden 2014. Partneruniversiteter fra europeiske land har delvis offisielt avsluttet samarbeidet. Studentene som vi snakket med føler på egen kropp at deres utvikling og fremtid er innskrenket.

Professor Andrey Falaleev

Rektor på universitetet i Simferopol, professor Andrey Falaleev, opplevde i 2019 at deltakere fra flere europeiske land ble tvunget til å avlyse sin deltakelse på en internasjonal vitenskapskonferanse for høyskoler da de fikk vite at en rektor fra Krim skulle delta. 

Pressetalsmannen for foreningen for høyskolelektorer i Tyskland bekreftet ovenfor meg i en e-post at deres medlemmer hadde fått anbefaling av departementet om å droppe konferansen av samme grunn.

Sanksjonene rammer ikke bare Russland, men også norsk og europeisk industri, landbruk og fiskeri. Flere økonomer, banker og konserner i Europa regner med at sanksjonene vil, eller allerede har rammet oss mer enn Russland. Sanksjonene har gjort at Russland i løpet av disse årene har bygget opp ett helt nytt landbruk og er nå så godt som selvforsynt med jordbruksprodukter. På få år er Russland også blitt verdens største eksportør av hvete. Tror vi virkelig at Russland «leverer» Krim tilbake for å komme inn i det «gode selskap» igjen ?

Det vi har oppnådd med vår sanksjonspolitikk, er at Russland vender seg til f.eks. Asia, Afrika og Latinamerika, som ikke sluttet seg til sanksjonene.  Sanksjoner er det verktøyet Vesten bruker for å få befolkningen på Krim til å forkaste det valget de selv har tatt om å bli et subjekt i den Russiske Føderasjonen. Det kommer aldri til å skje. 

______________________________________________________________________________

«Tror vi virkelig at Russland «leverer» Krim tilbake for å komme inn i det «gode selskap» igjen?»

______________________________________________________________________________

Den berømte amerikanske utenrikspolitikeren Henry Kissinger siteres med ordene: «Sanksjoner er ingen strategi, men uttrykk for mangel på en strategi.»En eller annen gang må vi anerkjenne realiteten og satse på en dialog med Russland.

Vår regjering må bestemme seg for å drive en selvstendig norsk utenrikspolitikk som tjener norske økonomiske og sikkerhetspolitiske interesser. Jo tidligere vi begynner med det, jo mindre pinlig 

blir det for oss og vår regjering.

Det Vesten driver med er brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet når det gjelder Russland og befolkningen på Krim.

Til tross for at Aleksandr ikke får lov av Norge å delta på Folkediplomati Norges konferanse på Litteraturhuset i Oslo den 27. mars 2020, vil vi likevel få høre stemmer fra Krim. Informasjon og påmelding til konferansen «Krim i et geopolitisk perspektiv» på nettsiden: 

www.folkediplomati.com/konferanse-2020/

Hendrik Weber

Leder Folkediplomati Norge

hendrik.weber@posteo.de

Noen bilder m/tekst er lagt til av Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Reidar Kaarbø
    3 mars 2020 12:06

    Israel har nettopp valgt en statsminister som i klartekst sier han vil annektere palestinsk område i Jordan-dalen i strid med folkeretten. Trump velsigner tiltaket. Hvilke sanksjoner vil Norge iverksette mot Israel for dette? Svar: Ingen, selvfølgelig, her er det politisk underkastelse som gjelder.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Opphausingen av en ufarlig Korona?

Er det forberedelsen for et fremtidig, profitabelt vaksine-salg?

Forrige innlegg

USA øver krig i Polen på Russlands grense:

Polen blir den første til å bli ødelagt i tilfelle krig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.