POSTED IN Norsk politikk, Ukraina

Norge trener ukrainske soldater og sender våpen til Kiev.

Tjener grovt på krigen, men vil ha dialog

0
Print Friendly, PDF & Email

Norge sett fra Kairo.

Av Ahmed Adel.

Erkjenner egentlig regjeringen i Norge at Ukrainakrigen er tapt

Oslo avviser anklagen om «krigsprofitering» og sier at høye energipriser «skader også Norge».
Norges statsminister Jonas Gahr Støre sa at vestlige land ikke bør isolere Russland, og heller etablere direkte kommunikasjon med Moskva for å løse den usedvanlig vanskelige situasjonen i Ukraina. Norge, et NATO-medlem, er imidlertid også et av de ledende landene til å motarbeide Russland gjennom sanksjoner og støtte til det ukrainske militæret.

«Det er ikke bra å isolere Russland. Det er alarmerende at vi i dag har så få kontakter og direkte kommunikasjon med Russland, sa Støre til Stortinget 25. oktober. Dette er en spesielt overraskende uttalelse, siden Norge har donert 4000 M72 panservernvåpen til Ukraina, et luftvernsystem, 22 selvgående artillerikjøretøyer, langtrekkende rakettartilleri og panservogner. Norge vil også donere Black Hornet-mikrodronesystemet og Hellfire-missiler, og vil også trene ukrainske soldater i Storbritannia.

Selv om Norge følger Washington og Brussel for å støtte Ukraina og opptre fiendtlig mot Moskva, er det kanskje en erkjennelse i Oslo, at krigen ikke vil ende med at det ukrainske militæret erobrer Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporozhye fra Russland. Ved å komme til en slik konklusjon er det eneste realistiske alternativet som gjenstår å oppfordre til direkte kommunikasjon med Russland, noe Vesten stoppet, i den falske troen på at vedvarende isolasjon og økonomisk press, ville få Moskva til å kapitulere og avslutte sin militære operasjon i Ukraina.

Mangelen på dialog med Moskva undergraver muligheten for å få til et fredelig oppgjør i Ukraina, ifølge den norske statsministeren. Han la også til at den nåværende politiske situasjonen var den vanskeligste siden andre verdenskrig, og det er også av denne grunn at kommunikasjonskanalene må åpnes igjen.

Sanksjoner mot Russland har ført til ødeleggelser av leveransekjeder og økonomi i landene, og en økning i energiprisene over hele verden, noe som har presset mange europeiske regjeringer til å ty til beredskapstiltak. Samtidig har Brussel vært på utkikk etter alternativer til russisk naturgass da de har lovet å avslutte sin avhengighet av energiforsyninger fra Russland, og dermed gjøre Norge desto viktigere for EU.

Free Energy [Space Apps 2016]
Alle er avhengige av energi for å fungere. En kan ikk kvitte seg med russisk energi hvis en ikke har alternativer.

Det skandinaviske landet går forbi Russland som leverandør av gass til EU, og det er ikke glemt at Nord Stream-rørledningslekkasjene skjedde samtidig med åpningen av en ny rørledning fra Norge til Polen. Selv om Norge blir hyllet som en redningsmann for det energifattige Europa, har landet hovedsakelig blitt kritisert for krigsprofittering.

– Det er ingen tvil om at krigen gjør Norge rikere, staten er en stor aktør i olje- og gassindustrien. Alt i alt forventer Oslo å hente inn rundt 109 milliarder dollar fra petroleumssektoren i år – 82 milliarder dollar mer enn i 2021. Mye av det vil gå til landets suverene oljefond, et nasjonalt gullegg verdt mer enn 1 billion dollar,” rapporterer The Washington.

På denne måten har Norge blitt en stor vinner på grunn av krigen i Ukraina, ettersom de nå har blitt hovedleverandøren av naturgass til Europa til tross for astronomiske priser. Dette gjenspeiles imidlertid ikke i den vanlige borgers liv, da Norge ikke er immun mot virkningene av de selvødeleggende anti-Russland-sanksjonene.

I tillegg til de høyere strømregningene som kommer hver måned, opplever nordmenn også høyere priser på nesten alt annet. Det statlige statistikkbyrået SSB (Statistisk sentralbyrå) rapporterte nylig en økning i transportkostnader på 11,3 prosent, en økning på 12,1 prosent for mat og alkoholfrie drikkevarer, en økning på 8,7 prosent i hotell- og restaurantregninger og en økning på 7,6 prosent i prisene på husholdningsartikler og vedlikehold. Norges største bank, DNB, meldte også at kundene nå bruker mye mindre penger på dyre varer.

Here's how inflation works and what can be done about rising prices | CBC  News
Norske forbrukere rammes også av stigende priser

Det er av denne grunn at Norge, til tross for rekordoverskudd i energisektoren, ønsker at dialogen med Moskva skal gjenåpnes slik at det kan bli en lettelse i levekostnads-krisen og andre sektorer av økonomien. Ikke desto mindre gir ikke Oslo mye til fredsinnsatsen, ettersom de opprettholder anti-Russland-sanksjonene og fortsetter å trene, finansiere og forsyne det ukrainske militæret.

Fra South Front, publisert 27 oktober 2022. Skrevet av Ahmed Adel, Kairo-basert geopolitikk- og politisk økonomiforsker. Oversatt fra engelsk av Northern Light, noe forkortet.
Orginalartikkel: NORWEGIAN PM FOR RESTORATION OF CONTACTS WITH RUSSIA: “NOTHING GOOD IN ISOLATION”.

Forsidebilde: Sebastian Herrmann

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Krigspropagandaen blinder oss.

Vi ser ikke kjeltringene midt blant oss.

Forrige innlegg

Når krybben er tom bites hestene.

Ukraina-krigen forener ikke lenger EU og USA.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.