POSTED IN Krig-fred, Norsk politikk

Norge blir atomvåpenplattform for USA.

Norge blir dermed atombombemål for Russland.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

NATOs «avskrekking»: Atomvåpen utenfor Bergen og dommedagsfly på Rygge

Norges knefall for USAs militære aggresjon gir oss atomvåpen i norsk økonomisk sone og fri adgang for amerikanske atomvåpenstyrker til å operere fra norsk jord.

Av Terje Alnes

Bare noen dager etter at Jens Stoltenberg minnet verden på at NATO er en atomvåpenallianse, fikk vi et konkret eksempel på hvordan dette arter seg.

Søndag 23. juni kom den amerikanske atomubåten USS Tennessee av Ohio-klassen til overflaten i Norskehavet. Ubåten dukket opp 35 kilometer utenfor Bergen, i norsk økonomisk sone. Denne strategisk missilubåten kan avfyre ballistiske missiler. Standard utrusting på slike farkoster er 20 Trident-II-missiler, der hver missil er utstyrt med 4-5 stridshoder. Dermed kan denne ubåten alene frakte 90 kjernefysiske stridshoder.

Med 90 atomstridshoder har ubåten en sprengkraft tilsvarende 19 megatonn TNT, eller 1266 Hiroshima-bomber, kan atomvåpenforskeren Hans Kristensen fortelle VG. Den opererte sammen med krysseren USS Normandy av Ticonderoga-klassen.

Denne ubåtklassen er en nøkkelkomponent i USAs kjernefysiske avskrekkingsarsenal, og holder seg vanligvis skjult i havdypet. Enhver beslutning om å røpe tilstedeværelsen av denne ubåten sender et budskap til potensielle motstandere, som for eksempel Russland, skriver nettstedet The War Zone.

Dommedagsfly på Rygge

«Avskrekkingsoperasjonen» i Norskehavet inkluderte også et E-6B Mercury fly og et P-8A Poseidon maritimt patruljefly. E-6B Mercury-maskinen fra den amerikanske marinen brukte Rygge lufthavn som base.

Boeing E-6 Mercury


Her har som kjent Stortinget avgitt nasjonal suverenitet og latt amerikanerne etablere et såkalt «omforent område», dvs. en flybase. US Air Force har sagt at de skal investere 2 milliarder kroner for å ruste opp flyplassen til en såkalt Quick Reaction Alert (QRA) flybase. Det betyr at amerikanske kampfly og personell til enhver tid er i alarmberedskap, og står klare til å ta av 24/7.

Nå har tydeligvis Rygge også fått en sentral rolle for USAs atomvåpenstyrker. E-6B Mercury fungerer nemlig som kommando- og kontrollpost for ubåtbaserte atomvåpen, hvis funksjonene på land skulle være satt ut av spill.Les også: Amerikanske atomvåpen på Rygge

Siste nytt er at USAs europeiske kommando (EUCOM), vil investere over to milliarder nye kroner i oppussing og utbygging av de norske flybasene  amerikanerne har sluppet inn på. I tillegg til Rygge har Stortinget gitt U.S Air Force adgang til Sola, Evenes, Andøya, Bardufoss, Ørland og Værnes. Investeringen er et uttrykk for et sterkt ønske fra amerikansk side om mulighet for en rask utplassering av tropper i nordområdene. 

Tiltakene på Rygge og andre norsk-amerikanske fybaser «er nøkkelen til å avskrekke aggresjon mot NATO og sikre beredskapen», uttalte Paul Audije, programsjef for den amerikanske hæres ingeniørkorps i Europa, sitert i Stars and Stripes.

Norge gjøres til mål for russiske atomvåpen

I en felles pressemelding fra Norske leger mot atomvåpen, Nei til Atomvåpen og ICAN Norge skriver de tre organisasjonene at «Norge er nå en målskive for russiske atomvåpen».

– Nå øver USA aktivt med atomvåpen rett utenfor Norge, og kritiske deler av amerikansk atomvåpeninfrastruktur opererer fra militærbaser i Norge. Nå står vi midt i en apokalyptisk standoff som vekker minner fra Cubakrisen, hvor stormaktene bruker Norge som arena for å true med og demonstrere sine atomvåpen.
– Philippe Bédos Ulvin, politisk rådgiver i Nei til Atomvåpen

– Denne øvelsen er et eksempel på hva som kan skje når vi ikke tar tydelig avstand fra kjernefysisk avskrekking, en politikk vi vet kan føre til uholdbar lidelse og ødeleggelse. Regjeringen må tydeliggjøre hva de syns om at Norge brukes i et kjernefysisk spill, med den norske befolkning som innsats.
– Daglig leder i Norske leger mot atomvåpen, Maja Fjellvær Thompson

– Norges politikk har vært forbud mot atomvåpen i Norge i fredstid, og at atomvåpenet aldri må benyttes igjen. Denne handlingen viser at man trenger sterkere politikk på feltet. Vi blir innblandet i aktiv avskrekking med atomvåpen allikevel.
– Daniel Gudbrandsen Farsjø, koordinator for ICAN Norge 

Stortingets vedtak setter oss alle i stor fare

At det øves med atomvåpen i norsk økonomisk sone, og at fly som inngår i den amerikanske atomvåpenstyrken opererer fra norske flyplasser, undergraver det som inntil nå har vært norsk base-, atomvåpen og anløpspolitikk. Dette ble det fra mange hold advart mot da Stortinget godkjente Solberg-regjeringens «Tilleggsavtale mellom Norge og USA om forsvarssamarbeid» av 16. april 2021 («Supplementary Defense Cooperation Agreement» (SDCA), og utvidelsen av denne tidligere i år.

Les også:
 USAs militære gis bruksrett til de viktigste norske forsvarsanleggene

Alle advarsler og innsigelser mot denne avtalen ble møtt med avvisning eller likegyldig taushet. NATOs og USAs «avskrekking» innebærer at atomvåpen plasseres nærmere de russiske grensene, og at Norden, som tidligere var et militært lavspenningsområde, nå har fått en sentral rolle i USAs aggresjon mot Russland.

Stortinget er blitt et ekkokammer for militaristisk tankegang, og et sandpåstrøingsorgan for den amerikanske militærmakten. Dette setter oss i stor fare. Konsekvensene kan bli katastrofale.

Kilder:

«U.S. Ballistic Missile Submarine, ‘Doomsday Plane’ Take Part In Rare Show Of Force Off Norway», The War Zone 25.06.24, «Her viser USA muskler utenfor Norge», vg.no 27.06.24, «Dommedagsfly» landet i Norge», dagbladet.no 26.06.24, «USA spytter inn to milliarder kroner i utbygging av norske flystasjoner», forsvaretsforum.no 27.06.24, «EUCOM drives $200 million air base project in Norway amid High North revival», stripes.com 21.06.24, «Pressemelding: Norge brukes som base for amerikansk atomøvelse», Norske leger mot atomvåpen, 26.06.24

Innlegget er hentet fra Spartakus

Forsidebilde er KI-generert

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Våre «folkevalgte» har ofret oss, for plass ved de rikes middagsbord! Uten å forstå eller bry seg om konsekvensene. Dette viser så veldig tydelig hva for mennesker som sitter i regjering.
  Norden er ment å være det nye Ukraina. Norden er valgt ut for å føre tredje verdenskrig. På trygg avstand fra USA!! Og Nordens «folkevalgte» har med stolthet ofret oss. Svin!!!

  Svar
  • Ja, og dette er altså våre politikere ! (?)
   Dette er altså våre allierte.
   En, mulig, fullstendig radering av innbyggernes nasjon/områder.
   Med utallige drepte. Og skadede i generasjoner . ( -som i Japan. Som i Vietnam. )
   Alternativet er altså ( muligens) en politisk overtagelse av det politiske Norge, og våre vasall-politikere underlagt USA.

   I frykt for at Russland skal, politisk, annektere Norge, en periode.

   Hva bør være vår/innbyggernes største frykt?

   Svar
  • Johannes E. Åtta Førtifira
   2 juli 2024 16:36

   Jeg stemmer i med deg Thor-M: SVIIIIIN!!!!

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  30 juni 2024 19:00

  Eksemplarisk arbeid av Terje Alnes. Mange takk!

  Dette gjer Noreg for å blidgjera eit land på andre sida av Atlanterhavet. Men ta omsyn til vår gode nabo Russland greier me ikkje.

  Svar
 • Øyvind Aarsnes
  30 juni 2024 20:44

  Det ser virkelig ut for at lebesby-mannens syner vil gå i oppfyllelse https://www.steiare.no/anton.htm

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  30 juni 2024 21:21

  Sindig åtvaring frå USA, med ros til fredsframlegg frå Kina:

  https://responsiblestatecraft.org/russia-ukraine-nuclear/

  Kina-hatar og krigshissar Guri Melby bør finlesa artikkelen, og gjerne ta ein pause frå utanrikpolitikken.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

En vaksinert legger skylden på uvaksinerte.

Hvorfor advarte dere oss ikke?

Forrige innlegg

I klimaets navn skal bondegårder legges ned:

Det gi bli mindre mat – de med minst fra før av vil bli rammet hardest!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.