POSTED IN Krig-fred, Norsk politikk

Norge 2022: Det er bedre at «kjøttkvernen» får arbeide

Når fredsarbeid blir en trussel, men for hvem?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Å være krigsmotstander har sin pris. Aldri har vel en oppfordring til julefred og våpenhvile blitt møtt med slike reaksjoner som de vi er vitne til nå.

Av Terje AlnesLørdag 17. desember arrangerte Fredsinitiativet 2022 en markering og fakkeltog i Oslo der noen av parolene var «Stopp krigen» og «Julefred, våpenhvile og forhandlinger nå!». Reaksjonene i etterkant tyder på at ingenting provoserer mer en fredsparoler. En høyrøstet flokk vil ha seg frabedt slikt fredsprat nå, siden en våpenhvile angivelig kun vil tjene Russland, og dessuten er jo Ukraina på god vei til å vinne krigen.Men Fredsinitiativet er ikke de eneste som utfordrer de indignerte krigstilhengerne og tar til orde for våpenhvile og forhandlinger.

11. november lanserte Antikrigs-Initiativet oppropet «Norge må velge en ny vei i Ukraina-krigen». Oppfordringen er at Norge må bryte ut av den vestlige folden og ta et aktivt fredsinitiativ, ved å kreve øyeblikkelig våpenhvile og forhandlinger i tråd med FN-pakten. Dette oppropet har samlet mer enn 850 underskrifter fra enkeltpersoner og støttes også av Stopp NATO og Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF).

Deretter kom Fredsperspektivet på banen med et liknende opprop, der de sier at «våpenhvile og forhandlinger er eneste vei ut av katastrofen.» 230 personer har til nå gitt sin tilslutning til dette.

Liknende fredsinitiativ ser vi også internasjonalt.

Det internasjonale fredsbyrået (IPB) lanserte sin Internasjonal appell om julefred i Ukraina julen 2022/2023, fra 25. desember til 7. januar, «som et tegn på vår felles menneskelighet, forsoning og fred.» Oppfordringer spiller direkte på julevåpenhvilen i 1914, midt i første verdenskrig. Dette internasjonale oppropet er støttet av 3.660 enkeltpersoner og mer enn 40 fredsorganisasjoner fra hele verden, bl.a. Antikrigs-Initiativet, Stopp NATO og IKFF.

I forlengelsen av dette har rundt 1.000 religiøse ledere og organisasjoner i USA skrevet under på en appell om julefred i Ukraina, med henvisning til julefreden under 1. verdenskrig. Fredsorganisasjoner som Veterans for Peace og Code Pink har hengt seg på.

Men her til lands er altså oppfordring til julefred, våpenhvile og forhandlinger politisk uspiselig. Skal vi tolke reaksjonene som har kommet fra medier (som Klassekampen), politikere, LO sentralt, og til og med talspersoner for fredsorganisasjoner (!), er dette helt uansvarlig og i realiteten det samme som å gi sin støtte til den angripende part.

Da må vi spørre: Hva er alternativet til våpenhvile og forhandlinger? Ikke tro et øyeblikk på krigspropagandaen vi får servert i vestlige medier, om at Ukraina står foran en snarlig militær seier. Alternativet til våpenhvile og forhandlinger er å la krigen fortsette, og den kan vare i årevis.

man standing on hill digital wallpaper
Alternativet til krig er fred, avspenning og nedrustning.«La blodbadet i Ukraina fortsette»

Alternativet kan derfor oppsummeres i parolen «La blodbadet i Ukraina fortsette». Det er bak denne fiktive, men like fullt reelle parolen, de samler seg alle dem som motsetter seg våpenhvile og forhandlinger.

Hvor mange drepte og lemlestede vil de ofre før de mener at tiden er inne til å sette en stopper? Det vil de ikke svare på. Det drepes og lemlestes hundrevis hver eneste dag denne krigen varer! Ti måneder etter invasjonen er det trolig mer enn 200.000 drepte og lemlestede, og ikke tro at det hovedsakelig er snakk om russiske soldater. De ukrainske tapstallene får vi aldri høre om, men de er betydelige.

30. november holdt EU-kommisjonenes leder Ursula von der Leyen en tale der hun opplyste om at 100.000 ukrainske soldater og 20.000 sivile ukrainere er drept. Talen ble publisert på nettsiden til EU-kommisjonen. I løpet av få timer ble den midlertid slettet og en ny ble publisert, der opplysningene om 100.000 ukrainske soldater og 20.000 sivile drepte var fjernet.

Bare ved å skjule og underslå de enorme menneskelige kostnadene ved denne tragiske krigen kan krigstilhengerne pushe på for «en militær løsning». Det vil bare føre til hundretusenvis av nye ofre. De ukrainske lidelsene er enorme.«Fredstog får hard kritikk»

Denne overskriften dominerte forsiden på Klassekampen 22. desember. Der står daglig leder i Norges Fredsråd frem og beskylder Fredsinitiativet 2022 for å «kuppe fredsrørslas kamp mot krigen i Ukraina».

Til opplysning er Norges Fredsråd en paraplyorganisasjon med 19 medlemsorganisasjoner, og både Antikrigs-Initiativet, Stopp NATO og IKFF er medlemmer som står på det samme parolegrunnlaget som Fredsinitiativet. Daglig leder har tydelig misforstått sin rolle og kjører sitt eget løp. Hun skal jo representere medlemsorganisasjonene, men har ikke tatt seg bryet med å spørre disse om hva de mener.

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson er en av de som lar seg provosere om parolen «Julefred – våpenhvile og forhandlinger nå!». « – Jeg reagerer sterkt på parolene på dagens markering, dette er i beste fall svært naivt, i verste fall en farlig normalisering av Russlands brutale krig», sier han. Det normale er selvsagt å pushe på med stadig flere og kraftigere våpen slik at nedslaktingen kan fortsette, som er linjen Arbeiderpartiet står fast på.

Er Nei Til Atomvåpen tilhenger av en krig som lett kan føre til Atomkrig?«– Jeg vil gjøre det helt klart at LO ikke stiller seg bak denne demonstrasjonen», sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Nei, for all del. Det skulle tatt seg ut at en fagorganisasjon som i mer enn hundre år har stått på arbeiderbevegelsens idegrunnlag hadde brukt makten sin til å jobbe for våpenhvile og forhandlinger mellom krigførende parter.


Styreleder i Nei til atomvåpen Lars Egeland kunne opplyse om at «– Nei til Atomvåpen stiller seg ikke bak parolen om våpenhvile i Ukraina.» Når han likevel stilte for å holde en appell var dette for «å bruke anledningen til å fremme atomvåpensaken». Er han døv og blind for alle advarslene som har kommet om at denne krigen kan komme ut av kontroll og i verste fall føre til en atomkrig?

Nei, våpenhvile … det er fali’, det.

Innlegget er hentet fra Spartakus

Redaksjonen har lagt til bilder m/kommentarer

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Hver jul snakker man om fred i verden. I år derimot sender Norge julegaver i form av våpen til Ukraina og bryter dermed med en regel som sier at Norge ikke skal eksportere våpen til land i krig.
  Samtidig står mange mennesker i matkø og sliter med å betale regninger i verdens rikeste land samtidig som landet har en sosialdemokratisk regjering.

  Svar
  • SHO:

   «I år derimot sender Norge julegaver i form av våpen til Ukraina og bryter dermed med en regel som sier at Norge ikke skal eksportere våpen til land i krig.

   Ja, ja. Norge deler ihvertfal ut Nobels Fredspris. Det er da noe. 😉
   Mon tro komiteen kommer til å rødme der de står på podiet under neste frdsprisutdelig?
   Lite trolig.

   «Samtidig står mange mennesker i matkø og sliter med å betale regninger i verdens rikeste land samtidig som landet har en sosialdemokratisk regjering.»
   Ja, noen må jo betale for våpnene vi sender. Selv om Støre ikke vet hvem:

   ‘ Det er uklart hvordan beløpet for våpen til Ukraina skal dekkes inn sier Støre. ‘
   nettavisen.no/nyheter/utenriks/uklart-hvem-som-far-regninga-for-norsk-vapenstotte-til-ukraina/s/12-95-3424268011

   ‘…Da Roger Ingebrigtsen (AP) var statssekretær i Forsvarsdepartementet, sa han at norsk våpenindustri «styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen er slutt. ‘
   dagbladet.no/kultur/krigsindustrien-er-den-nye-olja/70295356

   Svar
 • Khazarjøden Zelensky – han «patrioten» med trippel statsborgerskap (Israel, USA, Ukraina) og russisk som morsmål – har nå begynt å innrullere ukrainske tenåringsgutter til fronttjeneste, i følge oberst Douglas Macgregor:
  Underestimating Russia Is Bad Idea For The West, Tough Christmas For Ukrainians
  rumble.com/v22cpus-douglas-macgregor-underestimating-russia-is-bad-idea-for-the-west-tough-chr.html

  Svar
  • Khazarene, da khaganatet Khazaria ennå eksisterte, var kjent som nådeløse krigere med tradisjon for å drepe sine egne som straff dersom de trakk seg tilbake. Neokonservativ politiker, diplomat og nåværende statssekretær Victoria Nuland (jiddish: Nudelmann) som har sin familiebakgrunn fra Ukraina sa illevarslende i 2015(?); at «vi (USA) skal hjelpe det ukrainske folket slik at det får den framtiden det fortjener». Den tyske invasjonen i 1941 utløste en omfattende pogrom der gammelt etnisk hat mellom khazarjøder og kristne ukrainere resulterte i at et stort antall jøder ble myrdet. Når det gjelder østeuropeere og etnisk hat og hevnlyst, så er selv tusen år kort tid.

   Svar
   • >»Den tyske invasjonen i 1941 utløste en omfattende pogrom der gammelt etnisk hat mellom khazarjøder og kristne ukrainere resulterte i at et stort antall jøder ble myrdet. »

    Og hvor mange russere og ukrainere hadde de khazarjødiske bolsjevikene myrdet og sultet til døde bare noen få år før?
    For øvrig evakuerte de fleste Khazar-jødene østover sammen med bolsjevikene da tyskerne kom, så det var nok ikke så mange jøder som fikk smake hevnen fra ukrainerne i «progromer» som jødemedia i vest har blåst opp slik for at goyim ikke skal lære om Holodomor-progromet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ukrainakrigen åpner en Pandoras eske.

Har USA satt Nato-alliansen på spill?

Forrige innlegg

Finnes det sammenhenger vi ikke skal snakke om?

Vitamin D-mangel viktig årsak til at sykehusene er sprengt

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.