POSTED IN Latin-Amerika

Nok et signal om at verden endrer seg:

USAs sin venezuelanske «klovne-president» mister all støtte.

0
Print Friendly, PDF & Email

USAs forsøk på regime-endring i Venezuela har falt sammen. Dette er nok et signal om at at endringer er underveis i hele Latin-Amerika. USA anerkjente den ikke-valgte Juan Gauido som landets president og han prøvde å etablere seg som en samlende oppsisjonsfigur innad i Venezuela. Men en stor del av befolkningen oppfattet han naturligvis som et redskap for USA-imperialsimen.

Juan Guaidó - Wikipedia
Juan Gaudio

Når har opposisjonen innad i Venezuela kvittet seg med han. Han ble i økende grad en politisk belastning. Dermed stenges også den USA-etablerte ambassaden hans i Washington. Men USA oppgir ikke sin regime-endringspolitikk overfor landet. De leiter etter en ny opposisjonsfigur som kan føre den mislykkete politikken videre. 

Hva USA og Storbritannia, som har beslaglagt venezuelanske verdier til fordel for Juan Gaudios marionettregjering, nå vil gjøre er et åpent spørsmål. Saken er en politisk pinlighet som blir åpenbart for hele verden. Den rammer også den danske og svenske regjeringen som har anerkjent Gaudios regjering, men heldigvis ikke Norge som unnlot å gjøre dette.

Verden beveger seg heldigvis fremover.

Knut Lindtner
Redaktør

Venezuelas ambassade i USA stenger når opposisjonen går i oppløsning

USA sier at motstanden mot Maduro «ikke endres»

av Jason Ditz

Den venezuelanske ambassaden i Washington DC har fulgt opp avsettingen av opposisjonsfiguren Juan Guido, og kunngjorde at de vil stenge institusjonen.

Dette begrenser effektivt USAs politikk de siste årene. Tidlig i 2019 begynte USA å støtte Guaido som leder av Venezuela, anerkjente ham som statsoverhode og startet tiltak for å avsette den faktiske president Maduro.

Dette inkluderte å beslaglegge inntekter, plassere pro-Guaido-folk i ambassaden og antydninger om militær intervensjon for å innføre regimeendring.

Mens regimeskifte var en ønsket plan for tidligere president Trump, sier Biden-administrasjonen at politikken ikke endres og at alle sanksjoner vil forbli på plass.

Det er ikke helt klart hva det betyr. Administrasjonen ønsker helt klart at det skapes noen forventninger om en ny politikk, og tjenestemenn i utenrikspartementet gjentar at Maduro ikke er legitim.

Samtidig er dette en gylden mulighet for USA til en ny politisk kurs. Maduro sier han ønsker normalisering, men USA med sine anstrengelser for regimeendring, etter år med fiasko, ser ikke ut å gjøre noen politisk endring etter Gauidos fall.

Det store spørsmålet er hvor USAs politikk går herfra. Til tross for gjeldende påstander, virker status quo uholdbar, og bare det å ikke anerkjenne Maduro betyr sannsynligvis svært lite i praksis.

Venezuelas opposisjon har ennå ikke valgt en erstatning, så USA venter med å gi opposisjonen støtte for å unngå å gi inntrykk av at det er USA dikterer Venezuelas fremtid.

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen. (Linker i original-artikkelen)

Forsidebilde: Carbofamily Ever1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 411 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Jan Hårstad:

Når sosialister er uvitende som nek.

Previous Post

Ukrainas forsvarminister:

Vi er Natos forpost for forsvaret av «sivilisasjonen» og forventer våpen i retur.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.