POSTED IN Militære/våpen/teknologi

New York Times:

Russiske droner for 5000 kr ødelegger Abrams-tanks som koster 100 millioner kr.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av NewsVoice.

«Har stridsvogner en plass i det 21 århundres krigføring?» Det spør New York Times etter at billige russiske kamikaze-droner klarte å ødelegge flere amerikanske Abrams-stridsvogner som kostet 100 millioner kr hver.

Kostbare amerikanske M1 Abrams-stridsvogner sendt til Ukraina blir ødelagt av russiske droner som koster en brøkdel, melder New York Times (NYT). Minst fem av de 31 stridsvognene som Washington leverte til USA er allerede ødelagt av Russland, ifølge NYT, som legger til at tre andre Abrams-stridsvogner er blitt «moderat skadet».

I minst ett tilfelle har en Abrams-stridsvogn blitt slått ut i en duell mot en russisk T-72B3-stridsvogn, påpeker russiske RT.

New York Times skriver at enkelte tjenestemenn og eksperter bemerker at det er lettere å slå ut Abrams-stridsvogner enn tidligere antatt, og siterer oberst Markus Reisner, en østerriksk historiker og militærekspert, som beskriver situasjonen som «utrolig».

Russiske droner er effektive.
NYT skriver at de russiske dronene er «svært nøyaktige, rimelige stridsvogn-ødeleggere»: «Til tross for sin styrke er ikke stridsvogner ugjennomtrengelige, og de er mest sårbare der deres tunge platepanser er tynnest, på toppen, på den bakre motordelen og mellom skroget og tårnet.

I flere år var de hovedsakelig mål for landminer, improviserte eksplosive innretninger, rakettdrevne granater og styrte panservernroboter, f.eks. systemer av typen «shoot and scoot». Disse ble mye brukt i begynnelsen av krigen i Ukraina fordi de kunne treffe stridsvogner ovenfra og treffe dem opptil 90 prosent av tiden.

Dronene som nå brukes mot stridsvogner i Ukraina er enda mer nøyaktige. Kalt First Person View (FPV) droner, er de utstyrt med et kamera som sender sanntidsbilder tilbake til operatøren, som kan styre dem til å treffe stridsvognene på deres mest sårbare steder.

I flere tilfeller har FPV-dronene blitt sendt inn for å ‘helt ødelegge’ stridsvogner som allerede var skadet av miner eller panservernroboter, slik at de ikke kunne hentes fra slagmarken og repareres, sier oberst Reisner.

De russiske dronene kan koste så lite som 5000 kr, og kan slå ut en Abrams-stridsvogn til 100 millioner kr, ifølge New York Times, som også innrømmer at det ikke er noen enkel måte å forsvare en stridsvogn mot et angrep med en drone.

Fra NewsVoice, publisert 22 april 2024.
Oversatt fra svensk. Linker i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: Ryska drönare för 5000 kr förstör amerikanska Abrams-stridsvagnar för 10 miljoner dollar.

Forsidebilde: Wikimedia Commons

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • 100 millioner. Altså 50-100 årsverk.
  Kun fordi det velges en krig framfor samtale om våpenfrie soner.

  Smak litt på den når du betaler skatt og arbeider med din svette.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  26 mai 2024 21:31

  Norsk ungdom kan sjå fram til mange år med slit og sveitte for å betala for opprusting og krig.

  Dei fleste har gløymt kva Støre lova utan atterhald i 2021: Noreg skulle prioritera arbeidet for nedrusting.

  Politikarar kan takka seg sjølv for at dei er forakta. Dei har bede om vanvyrdnad.

  Det russiske kravet om eit nøytrelt Ukraina var særs fornuftig. Hadde Vesten brukt vit, hadde mange hundre tusen liv vore spart.

  Svar
  • Politikerne har folkeforakt, så da har jeg politikerforakt. Men selvsagt så forstår ikke politikerne det du skriver her… i stedet begynner de å snakke om «trusler mot demokratiet» og «antistatlige holdninger».

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Klimaforsker:

Temperaturstigningen siste året kan ikke skyldes CO2.

Forrige innlegg

Avisa Klassekampen.

En mindre utgave av Aftenposten?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.