POSTED IN NATO, Sverige

Nei, det går ikke veien for Sverige og Finland.

Svensk høyesterett blokkerer utlevering til Tyrkia.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Svenske politikere er villige til å selge sine prinsipper for Nato-medlemskap. Men så har en Sveriges høyesterett som må følge svenske lover som er skrevet i en tid hvor moral og prinsipper betød noe. Og det har stanset utleverings-saken til Tyrkia en stund. Og dermed har også søknaden om Nato-medlemskap stanset.

Saken avkler ledende politikere i Sverige som prinsippløse. Men de er egentlig helt like de fleste i Europa i dag, også i Norge. Enkelte er villige til å koke såpe av sin bestemor om det er penger og karriere å tjene på det. (Fritt omskrevet og omtolket utsagn fra for lengst avdøde helsedirektør Karl Evang.)

Ikke det at jeg er overrasket, men dette sier nok sitt til de som er villige til å se og ta innover seg det som skjer.

Om det foreligger noe understatement (ikke avtalt, men til gjensidig fordel) mellom Erdogan og Putin i denne saken er ikke godt å vite. Men det har vært påfallende hvor rolig Russland har forholdt seg til denne medlemsøknaden. Nesten som de visste noe…

Knut Lindtner
Redaktør

Sverige klager på at NATO-medlemmet Tyrkia ber om det umulige.

Tyrkia forlanger for mye, til tross for flere innrømmelser, sier Stockholm.

Den svenske statsministeren Ulf Kristersson klaget under en sikkerhetskonferanse på søndag at Tyrkia har kommet med umulige krav mot landet som forberedelser til NATO-tilslutning.

Tyrkia «står fast på det de sier vi må gjøre. Men de sier også at de ønsker seg ting vi ikke kan gå med på», klager han på.

Han antyder at Ankara vil «komme til en avgjørelse, men vi vet ikke når». Avgjørelsen avhenger både av tyrkisk politikk «og Sveriges kapasitet til å vise at dette er alvor».

Tyrkia er et av de to NATO-medlemmene som ennå ikke har godkjent Sveriges adgang til NATO. De kom med sine innvendinger i en avtale som ble kunngjort i juni, og slo fast at de på det tidspunktet hadde «fått det de forlangte», inkludert fullstendig samarbeid … i kampen mot terrorisme.

Dette gjaldt både Sverige og søkerlandet Finland. Innvendingene gjaldt de to landenes støtte til det kurdiske arbeiderpartiet PKK, en gruppe som er forbudt i Tyrkia som en «terrorist-organisasjon».

Sverige går ikke med på Tyrkias krav for NATO-medlemskap.

Bulent Kenes

Etter at Sveriges Høyesterett blokkerte utleveringen av den tidligere avisutgiveren Bulent Kenes skjelte den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu ut  Stockholm for det han beskrev som mangel på «konkret utvikling når det gjelder svensk utvisning av terrorisme-relaterte kriminelle, og å beslaglegge deres eiendeler».

Han refererer spesielt til Kenes-saken.

Når Sveriges høyesterett nekter å utlevere Kenes, argumenterer de med at noen av journalistene som i Tyrkia var beskyldt for forbrytelser ikke var straffeskyldig etter svensk lov, og antydet at de ville bli utsatt for politisk forfølgelse om de ble sendt hjem.

Kenes fikk politisk asyl i Sverige i 2016 etter det mislykte kuppet mot president Erdogan. Ankara har beskyldt han for å ha visst om kupp-planene på forhånd, og for å være medlem av en terrororganisasjon.

Svenskene har bønnfalt regjeringen sin om å stå fast på sin juridiske uavhengighet, selv om det betyr utsettelse av NATO-medlemskap.

I en meningsmåling tidligere denne måneden mente 79 % av de spurte at de mener Stockholm må «stå  fast på svenske lover» i forhold til tyrkiske krav. Bare 10 % antyder at landet må prioritere medlemskapet i NATO så snart som mulig.

Sveriges problemer kan utsette Finlands medlemskap i NATO også. Finland ønsker ikke å forkaste sin lange nøytralitet uten at også naboen kommer med.

«Finland har det ikke så travelt med å slutte seg til NATO at vi ikke kan vente til Sverige får grønt lys», sa utenriksminister Pekka Haavisto til reportere på søndag.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lubo Minar

https://www.rt.com/news/569571-sweden-turkiye-nato-impossible-terrorism/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Olav Sæther
    11 januar 2023 21:12

    Er Sverige og Finland truet av Russland ? Ikke det jeg vet. Jeg har sagt til noen svensker at dere må ikke bli Nato-medlem for da vil amerikanerne bestemme alt hos dere.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

WHO delte dette budskapet:

Antivaksine-aktivisme er dødeligere enn global terrorisme

Forrige innlegg

Nektet å bøye kne før fotballkamp.

Fikk oppreisning etter rettssak fordi hun etter nekten ble tatt av laget.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.