Som den fremste europeer til å forsvare USAs interesser i særlig Europa, var det blant de politiske lederne for over en halv milliard europeere, ikke mulig å finne en kandidat til å ta over etter Jens Stoltenberg. Skyldtes det bare at Stoltenberg var den eneste suverene europeer som var aktuell, eller også at andre kvalifiserte og aktuelle ikke ville ha jobben? Fordi det er en ikke ubetydelig sannsynlighet for at NATOs generalsekretær er den som må administrere et nederlag for USA i Ukraina? Og at det dermed er blitt en svarteper–jobb?
Hentet fra Polikus.no
Av Ove Bengt Berg
Stoltenberg meldte sin avgang da den avtalte perioden var ferdig, men blei da overtalt av USAs president til å fortsette litt til. Alle mulige kandidater visste at han annonserte sin avgang i god før ekstraperioden var over. Det blei hevda at danske Mette Fredriksen var aktuell, men sjøl etter to timer hos Biden var det enten nei fra henne eller at hun blei veiet og funnet for lett. Mest sannsynlig sa hun nei. Ingen ny kandidat fantes i de store vestlige europeiske landa. Det er så merkelig at det er grunn til å spørre om det er sannsynlig.
Det er mer sannsynlig at dette er en toppstilling som nå ikke er populær blant det ledende europeiske politikersjiktet. At det er en stilling de ikke vil ha. Og ikke bare det, at dette føles som en jobb der du får svarteper. En jobb som det historisk nå ikke vil knyttes noe positivt til. At de frykter at de må administrere et nederlag. At krigen ikke kommer til å ende med en fred, eller en våpenstilstand, der grensene for Ukraina ikke kommer til å gå slik de var før 2014. Eller et ukrainsk NATO-medlemskap.
Det var umulig for Stoltenberg å si nei når ingen andre europeere ville. Ingen ønsker svarteper frivillig.
Framheva bilde: Image by Kati from Pixabay
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 578 ganger.
8 kommentarer. Leave new
Så Jens kastes under bussen? Hovmod står for fall.
SJEFEN FOR DE DÅRLIGE TIDENE er det Jens Stoltenberg bør bli husket som,
godt hjulpet av NRK; den begeistrede krigspropagandaen de kjører ut skremmer meg.
Noreg er styrt av militaristar. Våpen er viktigare enn mat. Legg merke til korleis regjeringa Støre fer åt med norske bønder.
Pålegg om overgang til lausdrift vert ikkje kompensert. Pålegget tvingar mjølkebønder til store investeringar. Alt må takast frå eiga lomme. Mange bønder ser ikkje andre løysingar enn å leggja ned drifta.
Lovlydige pelsdyr-oppdrettarar, som legg ned drifta etter krav frå styresmaktene, har enno ikkje fått ei krone av kompensasjonen dei var lova.
I desse to saken tviheld regjeringa på kronene og trenerer alt dei kan. Men når det gjeld våpen og krigføring, er pengebruken utan grenser. Milliardane flyg.
Når me prioriterer slik, fortener me ikkje å ha mat på bordet.
Hva med en traktorkonvoi mot hovedstaden, MED fulltanket møkkaspreder?
Ja, det er underleg at ikkje norske bønder lagar meir leven. Dei må vera sindige typar. Men no er det so få bønder att i landet at kraftfulle aksjonar er vanskeleg å få til. Dei har solide grunnar til å laga spetakkel.
Ein liten start kunne vera å stogga all matforsyning til stortinget og regjeringskontora? Lat dei heller få det dei likar aller best: Våpen og ammunisjon med og utan uran. Og klasevåpen.
Jeg skulle gjerne ha hørt dine synspunkter på basepolitikken i Norge. På slutten av aqndre verdenskrig gikk de allierte over den engelske kanal angivelig for å stoppe tyskerne. Mange liv gikk tapt og ruassserne stod allerede i Berlin. Flere har i ettertid påpekt at det hele ble gjort for å kunne sitte ved forhandlingsbordet når grensene i Europa skulle trekkes i etterkant av krigen.
I Norge har USA mot vår grunnlovs prinsipper klart å tilegne seg fire baser med total suverenitet mens Ola Nordmann står med nisselua og mobiltelefonen og måper. Det er nå så meget militære i landet at vi kan ansees som okkupert slik Tyskland er. Noe er det som gjør at britene ikke står og ser på at hele kaken Norge skal tilfalle USA? Hva tror du hvis jeg sier at nordlige deler av landet, der også gjenværende olje og gassressurser er, vil bli helt besatt av utenlandske makter når krigen snart eskalerer?
Ja, og folks dyre tannlegeregninger skal vel heller ikke sponses av staten, DET koster jo altfor mye; «Alle skal jo ned!» At enorme pengesummer pøses ut til våpen, krig, eksperimentelle vaksiner og mere tull, det er jo selvfølgelig mye viktigere!
De som har en realistisk holdning til krigen i Ukraina forstår at USAs mål i Ukraina er å svekke Russland på alle mulige måter (og målet er altså ikke å feks beskytte eller redde Ukraina, USA bryr seg trolig veldig lite om hvordan det går i selve Ukraina). Tipper at de fleste europeiske ledere også forstår hva som er USAs egentlige mål.
Men hvis USA avlyser videre støtte til Ukraina (og heller konsentrer på konflikten evt krigen med Kina)?
Da kan NATO gå i oppløsning og USA lide et prestisjetap og miste allierte både her og der. Men hva gjør i så fall de østeuropeiske landene i en slik situasjon?
Anders Fogh Rasmussen antyder at da vil muligens Polen og de baltiske land mfl sende militære styrker til Ukraina for å fortsette krigen mot Russland. Og hvordan vil så USA reagere på dette? Og hvordan vil Russland reagere på dette?
Det smarteste kan være at man øst i Ukraina snart får til en våpentilstand og en frossen konflikt slik som i Korea. Krigen er formelt sett ikke over, men begge parter kan fremstille situasjonen som å være en slags seier.
Ved feks en kommende krig mellom USA og Kina kan krigen i Ukraina «blusse opp» igjen som ledd i en større krig mellom øst og vest hvor Kina forsyner Russland med våpen, raketter og ammunisjon.