POSTED IN Tyskland, USA

Nato i oppløsning:

Tysklands utenriksminister sier at konfliktene ikke er knyttet til Trump.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Den tyske utenriksministeren uttrykker her det som har vært et poeng fra vår side i en rekke kommentarer om spennings- og konfliktnivået innad i Nato. Konfliktene og konfliktnivåene er ikke knyttet til de enkeltere lederes følelser, personlighet eller evne til samarbeid, men til økonomiske og materielle realiteter helt uavhengige av enkeltpersoner.

Men i en rekke kommentarer i vesten legges de for stor vekt på ledernes personlige egenskaper. Disse har alltid en viss betydning for tempo i samarbeidet, noen ganger også med en viss betydning for retningen et slikt samarbeid tar. 

Men det viktigste er alltid realiteter som ligger utenfor den enkelte leder. Større økonomiske krefter spiller alltid en stor og som regel en avgjørende rolle for hvordan, når og i hvilken grad konflikter utvikler seg – noen ganger til kriger.

Moderne krigsindustri. Som all annen kapitalstisk virksomhet krever den vekst, dvs. opprustning og helst krig, for å overleve.

Og det er nettopp det den tyske utenriksministeren understreker i uttalelsene sine under. Uansett hvem som blir valgt inn i Det Hvite Hus til høsten vil ikke konfliktene forsvinne, hverken spørsmålet om den tyske opprustningen ( som egentlig er mafia-lignende beskyttelsespenger til USAs krigsindustri) eller spenningene rundt North Stream 2-ledningen som skal forsyne Tyskland med billig og sikker kraft i årene som kommer.

Fra moderne bilproduksjon. Ingen venter på at konkurrentene skal ta dem igjen. Da er de i praksis døde.

Og hvis noen tror at de tyske bilfabrikkene vil svekke innsatsen for at USA skal ta dem igjen i konkurransen om verdensmarkedet – da lever de i drømmenes verden. Markedet, dette ubegripelig «dyret» som dyrkes på børsene i hele verden, krever hele tiden vekst for enhver pris. Og de som ikke leverer må dø. De kan holdes kunstig i live gjennom en aktiv økonomisk støttepolitikk fra sterke regjeringer som USAs. Men ikke i lengden.

Da må kapitalismen avskaffes og det er det ingen i dag som vil, i hvert fall ikke i USAs politiske ledelse. Forsøkene på å holde alliansen Nato sammen bryter mot disse skape  økonomiske motsetningene innad i systemet. Og de vil føre til at også Nato-alliansen bryter sammen hvis en ikke klarer å skaffe seg en ny ytre fiende. USA prøver gjøre Kina til dette, men vil EU-landene være med på det prosjektet? Og betale USAs krigsindustri for det?

Det mest sannsynlige i dag er at Nato sprekker.

Knut Lindtner

Det handler ikke om Trump 

Berlin sier forholdet til USA er så dårlig at ikke en gang demokratene tilbake i Det Hvite Hus kan fikse det.

Dagene med det gode gamle «transatlantiske partnerskapet» er forbi. Det innrømmer Tysklands utenriksminister Heiko Maas. Han legger til at ikke en gang om Demokratene kommer tilbake til makten  så vil forholdet automatisk bli som det en gang var.

Heiko Maas er en tysk jurist og politiker. Han ble 14. mars 2018 utnevnt som utenriksminister i Angela Merkels fjerde regjering. Maas var fra 17. desember 2013 til 2018 Tysklands justisminister i regjeringen Merkel III. Wikipedia

«Enhver som tror at det transatlantiske partnerskapet bli som det var med en demokratisk president undervurderer de strukturelle forandringene», sa ministeren til German News Agency dpa. 

Han hintet at forholdet mellom de to allierte aldri vil bli det samme selv uten at president Donald Trump sitter ved roret i Washington.

Men likevel innrømmer han at Berlin ennå ikke er klare til å gi opp sin langevarige allianse med Washington. 

«De transatlantiske forholdene er svært viktige, og det vil de fortsatt være. Vi arbeider med å forsikre at de har en framtid», sa han.

Forholdet mellom de to NATO-landene har virkelig blitt så mye surere under Trumps presidentskap, til det punkt at tyske medier har begynt å referere Berlin som den amerikanske lederens «favoritt-motpart».

Trump har gjentatte ganger refset Berlin for ikke å oppfylle de to-prosents utgifter til forsvaret slik han vil at de skal forplikte seg til innen NATO.

USAs krav om økt opprustning minner om mafiametodene hvor en krevde «beskyttelsespenger» for å beskytte mot hva?

Helt nylig har han bestemt seg for å trekke ut nesten 10 000 USA-soldater, som nå er utplassert i Tyskland, av en total på 34 500 USA-soldater. Han legger til at de får ikke komme tilbake dersom Berlin ikke oppfyller sin «kriminelle» NATO-regning.

Washington har også gjentatte ganger kommet på kollisjonskurs med Berlin når det gjelder skjebnen til den russiske Nord Stream 2 gassrørledningen – et prosjekt som er støttet av Tyskland, men som USA ser ut til å ville stanse, koste hva det koste vil.

Trump har innført 25 prosent tollavgift på stål og 10 prosent tollavgift på aluminium mot EU, noe som treffer Tysklands bilindustri hardt. Det har ikke gjort forholdet mellom de to landene noe bedre.

Heller ikke Washingtons trusler om å slå til mot importerte biler med ekstra toll. Dette har de tyske kansleren Angela Merkel kalt «en virkelig trussel  mot velstanden for mange i verden».

Hun har også advart om at Europa er kan komme til å klare seg uten USA som en verdensmakt. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Tidligere publisert i derimot.no

Forsidebild: Dimitris Pallas

https://www.rt.com/news/493189-germany-relations-us-bad-trump/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • «Da må kapitalismen avskaffes og det er det ingen i dag som vil…»

  Og kapitalisme hva er det?
  Det er å forveksle en nasjons arbeidskrefter, arbeidslyst, og velferdsmål, med penger /tall/kapital, og lar kapitalen styre, – i nasjonen.
  En tillstand der vi kaller vi en nasjon eller et kontinent for fattig når det har nok av arbeidskrefter og resurser, men «mangler tall». (!)
  Det virker som om de fleste nasjoner, både ledere og befolkning, gjør dette. Hvem har lært oss dette? Hvem styrer verdensvalutaen og rentene?
  Penger er kun tall uten egenverdi, for en nasjon. En måleenhet og byttemiddel i en nasjons dugnadsregnskap, lik litermålet, vekten og kalorier.
  En måleenhet som skal holdes stabil, det er det renter kan brukes til. Renter som ALLTID bør være lik nasjonens indeks( lønn og prisjustering).

  Svar
  • Like lite som man kan regulere litermålet politisk, kan/bør man regulere byttemidlene politisk.
   Og ingen skal «leve av rentene». Det er tyveri. Og når en statsadministrasjon vil ha skatt av renter eller innbygernes oppsparte innsats, er det tyveri. Tyveri gjort av en kapitaliststat. Som forveksler.
   Selvfølgelig vil alle bli rike, dvs. frie. Både «kapitalister» og sosialister/kommunister.
   Før man kan fordele må man produsere. Og det er varer og tjenester man må produsere, ikke penger/tall eller skatt. Hvordan den enkelte nasjons befolkning vil at et overskudd i realverdier skal fordeles, bør den enkelte nasjon få bestemme.
   Men forveksler man og løper omkapp med Faan for å tjene tall, ser man ikke hva som gir velstand og frihet for nasjonen.
   En utgift for en nasjon er en utgift, uansett om man skattelegger utgiften og kaller det inntekt til fordeling i nasjonens regnskap.
   Denne forvekslingen er kapitalisme.

   Svar
 • Og grunnen til at Trump blir angrepet; både fra «demokrater» i USA, og fra media og venstresiden(» » ) i Norge, er ikke at han er kapitalist , -men at han er nasjonalist .
  Rettere sagt nasjonal-sosialist; han vil bygge egen nasjon sterk.
  Som alle nasjoner burde gjøre selvfølgelig. Både for å gjøre sluttsummen i verden positiv, og for å rotta på de som vil kontrollere verden via valuta/penge-kontrollen ( sumpen)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Mediene:

Imperialismens viktigste våpen.

Forrige innlegg

Pandemikrise?

Kvar er den? I media!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.