POSTED IN NATO

Nato i oppløsning:

Tyrkia og Frankrike nesten i krig over Libya.

0
Print Friendly, PDF & Email

Nato i Oppløsning: To store Nato-land nesten i krig med hverandre

Når lederen i flokken ikke lenger klarer å opprettholde sin autoritet faller flokken fra hverandre og vi får rivalisering mellom de andre halv-lederne. Det er dette som nå skjer i forholdet til konflikten i Libya.

Dette var i 2011. Nå kommer det flere gribber som vil ha sitt.

«Byttet», Libya, ble  nedlagt av Nato-bomber med norsk hjelp i 2011. Dette var Afrikas velferdsstat nr. 1 på grunn av sine store naturressurser. Landet hadde en leder som fordelte disse i større grad enn vanlig til befolkningen.

Etter overfallet på landet og drapet av lederen, har det vært full krangel om fordelingen av godbitene. Nå helsprekker både Nato og den arabiske og muslimske verden inn i ulike og nye konstellasjoner. Mønsteret fra Syriakrigen er bort, gribbene prøver å raske til seg så mye som mulig av landets store oljerikdommer, vannforekomster og potensielle ressurser i Libyas territorailfarvann.

Iran støtter plutselig den Tyrkiske siden (hvor også USA er) mens Egypt er tungt inne på den andre siden sammen med Frankrike, Hellas, noen Gulfstater og Saudi-Arabia. 

Forholdet til Det Muslimske Brorskapet er en politisk-religiøs side ved konflikten

Den sentrale konfliktlinjen er hvem av «rovdyrene» som skal få tilgang til landets rike ressurser (som egentlig er libyernes kollektive eiendom). Her er ingen ideelle aktører på statlig nivå. 

Men det er også en annen konfliktlinje mellom muslimske land hvor det er en rivalisering mellom Tyrkia og Saudi-Arabia om lederrollen for sunni-muslimene.

I tillegg er det en konfliktlinje av religiøs-politisk art mellom stater som støtter det muslimske brorskapet (Tyrkia) og de som kjemper mot det (Egypt).

Hellas gamle fiendskap overfor Tyrkia er også en faktor, hvor Tyrkias okkupasjon av nord-Kypros fører til at de kommer med store havrettskrav over det indre Middelhavet. Landet er ulovlig okkupert slik Tyrkia nå også gjør med de nordlige delene av Syria.

Slike rovdyrflokker krever en leder, ellers går de i oppløsning.

Her står konfliktlinjene i kø og kan faktisk gi grunnlag for en større lokal krig hvor både USA og Russland ikke vil være sentralt plasserte. De har forbindelser de opprettholder til alle sider i den pågående konflikten.

Men det viktigste er at USA ikke lenger klarer å hindre at deres allierte i Nato går i strupen på hverandre. Det er et dårlig tegn for USA og Nato og et tydelig signal om at prioriteringen i USA nå retter seg mot Kina på den andre siden av kloden – og at Nato blir stadig mer irrelevant.

Knut Lindtner

Macron beskylder Tyrkia for å spille «et farlig spill» i Libya. Han kaller det er en fastlåst situasjon der for franske skip, og at det er et eksempel på NATO er «hjernedød».

Den franske presidenten Emmanuel Macron har fordømt Ankaras «farlige spill» ved å prøve å blande seg inn i Libya. Han sa at når et tyrkisk skip ulovlig sikter seg inn på en fransk fregatt så beviser det at hans kommentar om NATOs «hjernedød» er korrekt. 

«Tyrkia spiller et farlig spill i Libya, og bryter alle sine forpliktelser de kom med under Berlin-konferansen» sa Macron på mandag.

Han refererte også til møtet i januar mellom Ankara og Moskva.

Han beskriver situasjonen i Libya som «uutholdelig» og etterlyser «en slutt på utenlandsk innblanding og de ensidige handlingene til de som ønsker å vinne flere posisjoner ved å støtte en krig».

Kais Saied er en tunisisk politiker, statsmann, jurist og tidligere foreleser som fungerte som den femte presidenten i Tunisia siden oktober 2019. (Fra Wikipedia)

Den franske presidentens kommentarer kom etter møtet med den tunisiske presidenten Kais Saied i Paris. Der var de også innom situasjonen i Libya blant andre emner.

I de siste to ukene har Paris anklaget Ankara for å bryte den internasjonale våpen-embargoen mot Libya.

Tyrkia har brakt tropper og utstyr inn i det nord-afrikanske landet for å støtte opp under den internasjonalt godkjente regjeringen i Tripoli. Den kjemper en borgerktig mot Libyan National Army  (LNA) – en rivaliserende regjering øst i Libya.

Ankara har beskyldt Paris for å støtte LNA som er ledet av general Khalifa Haftar.

«I Libya støtter vi den lovlige regjeringen, og den franske regjeringen støtter en illegitim krigsherre. Dermed setter de på spill NATOs sikkerhet, sikkerheten i Middelhavet, sikkerheten i Nord-Afrika og Libyas politiske stabilitet», sa Ibrahim Kalin, talsmann for  president Recep Tayyio Erdogan på mandag.

Feltmarsjalk Khalifa Belqasim Haftar er sjef for den Tobruk-baserte libyske nasjonale hæren. 2. mars 2015 ble han utnevnt til sjef for de væpnede styrkene som er lojale mot det valgte lovgivende organet, det libyske representantenes hus. (Fra Wikipedia)

I et forsøk på ulovlig å lande et skip på kysten av Libya ble den franske fregatten Le Courbet øremerket av et tyrkisk krigsskip den 10. juni.

Selv om det ikke kom til noen skuddveksling, så førte det til at Paris og Ankara nå er på kollisjonskurs.

Men Macron har gjort et poeng av å bringe opp denne maritime hendelsen som «en av de beste demontrasjonene» til hans kommentar om at «NATO er hjernedød». Denne kom han med i fjor, etter at Tyrkia sendte tropper inn i Syria uten å konsultere sine allierte.

Både Frankrike og Tyrkia er medlemmer av denne USA-ledede alliansen. 

Erdogan svarte at den eneste hjernedøde måtte være Macron selv.

Frankrike er ikke det eneste landet som har alarmert om den tyrkiske innblandingen i Libya. Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi sa på lørdag at sikkerheten i hans land er knyttet til Libyas sikkerhet. Han hintet at Kairo kan blande seg inn med direkte støtte til LNA.

Saudi-Arabia og De Forente Arabiske Emirater har kommet med støtte til Sisi, mens Macron kaller Sisis bekymringer «legitime».

Abdel/Abdul Fattah Saeed Hussein Khalil al-Sisi er en egyptisk general og landets president siden 2014, mest kjent for å være mannen som stod bak kuppet 3. juli 2013. (Fra Wikipedia)

Men på mandag sa Tyrkia at de ikke ville la seg avskrekke fra å støtte regjeringen i Tripoli, mens en senior-offisiell fortalte Reuters (med løfte om anonymitet) at Sisis uttalelser «ikke har noe grunnlag».

«Sisi har verken makt eller mage til å prøve seg på dette», sa Yasin Aktay, en deputert i president Recep Tayyip Erdogans AK-parti. Og han la til at Algerie vil gå mot at Egypt direkte blander seg inn. 

Han peker også på at Tyrkia er et NATO-medlem.

Et av de mest framgangsrike landene i Afrika. Libya, ble kastet inn i kaos og borgerkrig i 2011, etter at NATO støttet et opprør mot den daværende regjeringen til oberst Muammar Gaddafi.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/492638-macron-turkey-libya-nato/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norsk meningsmåling om klima:

Et flertall mener at mediene er ensidige.

Forrige innlegg

OBOS-direktøren

Akseptabelt å eie to sekundærboliger?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.