POSTED IN Japan, NATO

NATO får et kontor i Japan:

En provokasjon mot Kina og Russland

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Ahmed Adel

Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi kunngjorde at landet hans vurderer å åpne et NATO-kontor og viser med det at Tokyo utdyper sine bånd med USA og blir mer fiendtlig mot Kina og Russland. Tokyos tilnærming til NATO ville styrke anti-Kina/Russland-alliansen og fremme USAs planer om å opprette en NATO-lignende organisasjon i Fjerne Østen.

«Vi er allerede i diskusjoner, men ingen detaljer har blitt ferdigstilt ennå,» sa Hayashi 10. mai. Han omtalte spesifikt Russlands spesielle militæroperasjon i Ukraina som noe med konsekvenser langt utenfor Europas grenser, og som fikk Japan til å revurdere sin regionale sikkerhet.

«Grunnen til at vi diskuterer dette er at siden Russlands aggresjon mot Ukraina, har verden blitt mer ustabil» hevdet han. «Det som skjer i Øst-Europa er ikke bare begrenset til Øst-Europa, og det påvirker direkte situasjonen her i Stillehavet. Det er derfor et samarbeid mellom oss i Øst-Asia og NATO blir stadig viktigere».

Utenriksministeren klarte imidlertid ikke å forklare hvordan hendelser i Ukraina påvirker landene i østlige Asia. Snarere bruker Hayashi dette som en svak begrunnelse for hvorfor Japan militariserer, noe som er direkte relatert til Tokyos krav mot suverene hav og territorier som tilhører Kina og Russland. Åpningen av et NATO-kontor i Japan betyr ikke at landet vil slutte seg til alliansen, men det åpner en vei for Japan til å bli medlem av et utvidet AUKUS (Australia-Storbritannia-USA). Dette vil igjen kreve at Tokyo styrker kontaktene med NATO.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, dro til Japan og Sør-Korea i januar 2023 for å legge grunnlaget for et sterkere bånd mellom NATO og landene. Dette er en av grunnene til at Tokyo allerede er involvert i konflikter som ikke er direkte relatert til regionen. For den japanske regjeringen gir 5,5 milliarder dollar i bistand til Ukraina, noe som kan sees på som et skritt for at landet slutter seg til AUKUS og bekrefter Tokyos intensjoner om å styrke forholdet til NATO. Imidlertid vil ikke NATO offisielt inkludere Japan fordi medlemmer av alliansen, som Ungarn, ikke alltid innretter sin posisjon for å tjene amerikanske interesser.

Samtidig søker Frankrike, i det minste i retorikk, en viss grad av autonomi fra USA. Frankrikes president Emmanuel Macron sa 9. april at Europa må begrense sin avhengighet av USA. På denne måten er utvidelsen av NATO til Asia ikke sannsynlig, siden dette initiativet kan føre til en ytterligere svekkelse av enheten i den militære alliansen. Amerikanerne er klar over dette, og av denne grunn arbeider de med en egen østblokk for å styrke forholdet mellom NATO og Japan, mest sannsynlig gjennom AUKUS.

Anta at AUKUS-blokken inkluderer Japan og har til hensikt å bli likestilt med NATO i Asia, som den vestlige militæralliansen vil samarbeide tett med, det ville være et betydelig skritt i å presse Kina og Russland, siden Japans teknologiske og militære potensial overstiger mange europeiske land.

Det må tas i betraktning at Tokyos tilnærming til NATO ville forsterke den anti-kinesisk/russiske ideologien som råder i Vesten. Tokyos handlinger kommer imidlertid på et tidspunkt da mange land i Asia og til og med noen i Europa ikke er helt enige i dette. Åpningen av NATO-kontoret i Japan indikerer tydelig at USA planlegger å opprette en såkalt «NATO-senter i Fjerne Østen», og tar konkrete skritt mot dette målet.

Det kan ikke overses at Japans gjenoppretting av et vennlig forhold til Sør-Korea vitner om disse planene, hovedsakelig fordi de uventet har gått til et nytt kvalitativt nivå i et enkelt sprang. Sør-Koreas president har allerede besøkt Japan, og det er planer om at Japans statsminister Fumio Kishida snart skal besøke Sør-Korea, og snart ha et G7-toppmøte i Hiroshima. Dette har skjedd til tross for at Tokyo og Seoul i mange år har anklaget hverandre ved forskjellige historiske anledninger.

Lederne i begge østasiatiske land har nå en utpreget pro-amerikansk holdning. Hvis åpningen av et NATO-senter i Tokyo lykkes, kan det forventes at NATO også vil åpne et kontor i Seoul, spesielt siden landets ledelse har inntatt en provoserende posisjon mot Beijing og Moskva, inkludert det å trekke røde linjer angående krigen i Ukraina.


Fra Global Research, publisert 16. mai 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Originalartikkel: Japan to Open NATO Liaison Office: Provocation Against China and Russia.

Bildetekst: Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel 4. april. Nato åpner kontor i Tokyo i 2024.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • wasan Totland
  19 mai 2023 8:58

  Få med flest mulig land til krigen slik vi så i den mot Syria. Fy F.

  Svar
 • Jan Davidsen
  19 mai 2023 15:16

  Japan sier at Russlands aggresjon mot Ukraina gjør situasjonen også i øst utrygg uten å kunne forklare hvordan.
  De legger også hele ansvaret for krigen på Russland, men heller ikke de prøver å se på hvorfor krigen oppsto. De har nok fått streng ordre fra Amerika om å ikke blande inn historien for krigen deres.

  Svar
  • Ja, Jan D.

   Nato, og Stoltenberg, gjør jo ikke annet enn å provosere naboer, både fjerne og nære.

   Hadde vi hatt et fritt media i Norge burde det være enkelt å stille Stoltenberg til veggs. Slik at vi kunne fått en ordentlig debatt. ( Også om Stoltenbergs myrderier i Libya, – med våre ‘forsvars’- våpen. ;-) En HELT utrolig historie. )

   Men Norge, med Støre som Ap-statsminister, – som er like underlig med klamme hender som Stoltenberg dengang, rødmer ikke engang over å dele ut Nobels Fredspris.

   Jeg tror på karma.
   – Men foreløpig må vi si i fra , aggere, på den måten vi kan, hver og en av oss.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Demokrati er bare et ord.

Storkapitalens folk styrer nå over hele Europa

Forrige innlegg

Krigens kostnader vedvarer i lang tid.

USAs kriger i Midt-Østen har tatt livet av minst 4,5 millioner mennesker.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.