POSTED IN Krig-fred, Virkelighetsforståelse

Når skrivebordsgeneraler uttaler seg om ting de ikke forstår.

«Det er ingen Irak-krig i Ukraina».

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

JUDGE NAPOLITANOS ROUND TABLE OG DEN STADIG LIKE FORVIRRA DAVID PETRAEUS

25. August 2023 av Larry Johnson

L. Johnson X-CIA

Judge Napolitano hadde på denne vekas rundebordsdebatt besøk av Scott Ritter, Ray McGovern og meg. Vi diskuterte Prigozhins død og andre etterretnings- og militære saker som har med Ukraina å gjere. Vi er også innom dei siste narrestrekane til den pensjonerte generalen David Petraeus.

Om den nylege kronikken i Washington Post av general David Petraeus og über neo-con Fred Kagan, som også er svogeren til Victoria Nuland. (Artikkelen ligg bak betalingsmur): den forvirra tenkninga som blir presentert i dette stykket, fjernar all tvil ein etter mi meining må ha hatt om Davids inkompetanse som militær taktikar og strateg. Han skriv:

«Det raske ukrainske gjennombrotet og framsteget som mange hadde håpa på, har ikkje skjedd. Mediedekninga har blitt meir dyster dei siste vekene, basert på fragmentariske journalistiske rapportar frå fronten og rapporterte etterretningsvurderingar frå vestlege analytikarar. Nyheitene har ikkje vore dei beste. Kampen mot Russland har vist seg å bli blodig og sakte – ein svært vanskeleg kamp.

Men observatørar ville gjere klokt i å moderere pessimismen sin. Krig følger ikkje alltid ei lineær bane. Forsvararar kan halde ut lenge og så plutselig bryte saman, noko som kan la ein angripar gjere raske framsteg før forsvaret fastnar vidare bakover. Ukrainarane har som mål å generere akkurat denne effekten – og det er grunn til å tru at dei kan klare det. Ukraina sin offensiv er langt frå over. Faktisk er den framleis på dei tidlege stadia – berre 10 veker inn i det som mest sannsynleg vil vare minst fire månadar til.

Å trenge gjennom eit moderne djupneforsvar slik russarane har etablert i søraustre delar av Ukraina, er ei stor utfordring for kva militær som helst. Det amerikanske militæret har gjort det to gongar i moderne tid, begge gongane mot Irak. I 1991, etter å ha bomba dei irakiske styrkane i 39 dagar frå lufta, trengde ein koalisjon leidd av USA med 650 000 soldatar gjennom og omgjekk dei irakiske forsvarsverka, knuste det irakiske militæret på 100 timar. I 2003 øydela ein mindre koalisjon leidd av USA eit sterkt redusert irakisk militær i løpet av nokre veker.»

Denne artikkelen er den militære versjonen av filmen «Dum og Dummere». «Så du seier at det finst ein sjanse.»

La meg minne deg om den spektakulært feilslåtte spådommen Petraeus kom med tidleg i juni då den ukrainske motoffensiven starta:

«Eg trur at offensiven kjem til å bli mykje meir vellykka enn mange av dei meir pessimistiske analysane har lagt fram. Eg trur at ukrainarane er godt førebudde for dette. Dei kjem til å skille seg ut fordi dei vil bruke Vestlege stridsvogner, Vestleg infanteri, kampkøyrety, Vestlege pansra køyrety og så vidare.

I stor grad, for første gong i denne krigen, i alle fall i dette omfanget, trur eg at russerane vil vise seg å vere skjørare enn forventa. Hugs at desse einingane har vore i kamp i over eit år. Mange av dei har ikkje blitt tatt ut frå fronten for å få erstatta styrkar, utstyr og reparert, og så få opplæring før dei drar tilbake. Dei får berre individuelle erstattarar til å fylle gapet. Dei er ikkje godt trente, dei er ikkje godt utstyrte, dei er ikkje godt leidde.

Eg trur at desse ukrainske styrkane, som er godt trente og godt utstyrte, vil bryte gjennom. Og då kan du sjå ein verkeleg dynamikk på slagmarka som kan gi reelle moglegheiter som ukrainarane kan utnytte.»

Problemet med Petraeus er at han ikkje forstår at krigen i Irak i 1991 og 2003 ikkje har nokon relevans for det som skjer på bakken i Ukraina. Folk som Petraeus avslører ei forbløffande uvitenheit om Russland si militære evne. Det er éin ting at ein Joe Blow i Dubuque, Iowa – som aldri har tent i militæret – trur at russiske styrkar er dårleg trente og dårleg leidde. Men her snakkar vi om den tidlegare sjefen for CIA. Eg antar at han var for opptatt med å vere saman med elskarinna si til å bruke eit par minutt på å få ein skikkeleg informasjonsoppdatering om det russiske militæret. Endå meir slåande er erkjenninga hans i meiningsinnlegget hans saman med Kagan om at suksessen som USA oppnådde i Irak under den første invasjonen i 2003 avhengde av luftoverlegenheit, noko Ukraina ikkje har. Han ser ikkje ut til å forstå implikasjonane av denne erkjenninga. I staden, lik Jim Carrey i «Dum og Dummere», insisterer Petraeus på at «det finst framleis ein sjanse.» 

Petraeus tok feil tidleg i juni, og han tar feil no. Og ukrainarane betaler ein høg pris i form av blod og rikdom fordi dei lytta til Vestlege militære planleggarar, akkurat som Petraeus.

Omsett av Monica Sortland/ChatGPT

Forsidebilde hentet fra The Crisis blog

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • > Folk som Petraeus avslører ei forbløffande uvitenheit om Russland si militære evne.

    Her viser forfatter total uvitenhet om propaganda. Selvfølgelig forstår Petreus mye mer om krigen enn de uttalelsene skulle tilsi. Han lever godt med å se dum ut sålenge støttespillerne hans kan fortsette krigen.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Naomi Wolf, tidligere rådgiver for Clinton:

Formålet med covid-vaksinene er befolkningskontroll.

Forrige innlegg

Dr. Malone:

Nå annonseres nye Covidvarianter.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.