POSTED IN Helse

Når politikere ikke tåler kritiske spørsmål:

Da nærmer vi oss et politisk vendepunkt.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Når kritikk blir illojalt

Det som driver vitenskapen frem er det samme som holder demokratiet i gang: Kritikk, motstand, uenighet, opposisjon. Vi har nettopp vært vitne til en statsråd med manglende forståelse for dette helt grunnleggende prinsippet – både med hensyn til demokratiet så vel som vitenskapen.

______________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra Steigan.no
________________________________________________________

Bakgrunnsbilde: Bent Høie i NRKs Debatten. Innfelt: professor Einar Øverenget.

Dette skriver Einar Øverenget, professor i filosofi, Høgskolen i Innlandet, i en kronikk i VG. Dette er en kommentar som knytter seg til helseminister Bent Høies verbale angrep på NRK-joutnalisten Fredrik Solvang. Hele innlegget ligger her. Øverenget skriver videre:

Når NRK-programleder Fredrik Solvang i Debatten fremhever at «Folkehelseinstituttet sier faktisk at det er svakt vitenskapelig grunnlag for å anbefale munnbind», så er ikke det bare korrekt – de har gitt uttrykk for det – det er også derfor et helt betimelig spørsmål til en helseminister. En helseminister har stor makt – og når inngripende beslutninger vedtas så må man forvente saklige begrunnelser.

Pressens rolle som den fjerde statsmakt er avgjørende i et demokrati, og pressens samfunnsrolle er oppsummert i Vær-varsom plakaten. La meg kun nevne to viktige punkter:

1.2. Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.

1.3. Pressen … kan ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling.

På bakgrunn av dette skulle det være naturlig å forvente at en helseminister tok utgangspunkt i spørsmålet og forklarte hvorfor man velger et så inngripende tiltak som påbudt munnbind når det er et svakt vitenskapelig grunnlag for å anbefale det.

Som kjent gjorde ikke helseminister Bent Høie noe forsøk på å svare på Solvangs helt relevante spørsmål. Han valgte istedet å gå til angrep på NRK-journalisten for i det hele tatt å ha stilt spørsmålet. Øverenget kommenterer dette slik:

Hva er det vi er vitne til her? Det vi er vitne til er at et medlem av regjeringen faktisk mener at pressens oppgave er å ikke skape usikkerhet om beslutninger tatt av regjerningen – snarere enn det som faktisk er dens samfunnsmandat som blant annet er «ikke å gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling».

Helseministeren finner seg altså ikke i at pressa for en gangs skyld gjør det som er pressas oppgave. Dette er meget lærerikt og sier mye om Bent Høie og den regjeringa han er medlem av. Men det sier dessverre også mye om norske medier, siden det er så sjelden og så unikt at de i det hele tatt stiller denne typen spørsmål til makthaverne.

Forsiebilde: Matt Nelson

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Spartakus:

Skal vi rett og slett bare legge ned hele forsvaret?

Forrige innlegg

Oberstløytnant:

Var Pompeos reise i Asia for å samle motstand mot Kina vellykket?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.