POSTED IN Media, Virkelighetsforståelse

Når Klassekampen kutter i kritiske innlegg:

Hvorfor fjerne hovedpoenget?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Lars Birkelund fikk en forkortet utgave av dette innlegget offentliggjort i Klassekampen. Deler av innledet var fjernet og etter hans mening de viktigste delene. Vi presterer hele innlegget her for det er verdt å lese. Det har et vesentlig poeng. 

Innlegget er skrevet på bakgrunn av at Klassekampen har sendt er team til Hviterussland for å dekke det som skjer i landet akkurat nå. 

Det som skjer rundt i verden er ikke tilfeldige hendelser, men hendelser som inngår som ledd i en kontinuerlig kamp på det «globale sjakkbrettet». Derfor kan ikke Navalny-saken eller det som skjer i Hviterussland betraktes som isolerte hendelser, men som deler av spillet på dette sjakkbrettet som foregår hele tiden.

Kan krisen i Hviterussland også ha noe med dette prosjektet å gjøre?

Hvis en unnlater å trekke frem helheten, altså om den virkeligheten hvor begivenhetene skjer, men presenterer dem som tilfeldige hendelser uten noen sammenheng med andre begivenheter, da informerer en ikke. Da presenterer en det som skjer som løsrevete handlinger og det gir ingen overordnet forståelse. 

Etter min mening kan ikke Navalny-saken og det som skjer i Hviterussland ikke forståes uten å ta i betraktning USAs kamp for å stanse North Stream 2, gassrørledningen fra Russland til Tyskland som truer hele USAs omringingspolitikk overfor Russland. Men norske lesere vet ikke en gang om North Stream.

Å informere uten å informere er en del av metoden til å holde folk i uvitenhet. Å informere om begivenheter uten å presentere den aktuelle og historiske konteksten de inngår i er også en form for desinformasjon.

Knut Lindtner

Her er Lars Birkelunds originale innlegg:

For en del år siden så jeg en dokumentar om det militærkuppet USA gjennomførte i Guatemala i 1954. Den viste blant annet at USA-journalister ble møtt av CIA-agenter som satte dem i kontakt med de «rette» personene i Guatemala (les de som var delaktige i kuppet) straks de landet på flyplassen der. Slik sikret USA seg at deres medier fortalte en historie som demoniserte Guatemalas daværende president Jacobo Árbenz Guzmán og dermed skapte forståelse for et blodig kupp som ødela et land som da var inne i en slags sosialistisk prosess med landreformer, allmenn stemmerett osv.

Jacobo Árbenz Guzmán var en guatemalansk sosialistisk politiker. Han var president i Guatemala fra 1951 til 1954, og ble avsatt i et kupp organisert av CIA. (Fra Wikipedia)

Jeg insinuerer slett ikke at Klassekampens Ole Øyvind Holth og Piotr Markielau ble mottatt av CIA da de landet i Hviterussland, formodentlig tidlig i september. Heller ikke at Hviterussland er et sosialistisk paradis (skjønt med levekår som er bedre enn i naboland som Ukraina). Men CIA hadde neppe forventet bedre, og særlig ikke av en avis som kaller seg «venstresidas avis». Det er konklusjonen etter å ha lest tre relativt fyldige reportasjer av KKs utsendte så langt.

La oss si at så mange som 200 000 av landets ti millioner innbyggere har demonstrert mot president Lukashenko. Da er jeg ganske «raus» og ser bort fra rapporter om at mange utlendinger skal befinne seg blant demonstrantene. Men om det så hadde vært en million demonstranter ville poenget ha vært det samme. 

For hvem har Holth/Markielau pratet med? Etter reportasjene å dømme kun de som representerer mindretallet. Perspektivene til det store flertallet av hviterussere får vi altså ikke vite noe om gjennom KKs utsendte. 

Så hva er da poenget med å sende folk dit? Ønsker KK et bestemt narrativ? I så fall er det ikke originalt, da alle NATO-mediene har samme eventyraktige svart/hvitt-fortelling, der Lukaskenko er skurken mens alle som opponerer mot ham er helter, uansett hva de måtte ha på det politiske programmet.

Begivenheter er ikke løsrevne hendelser, som en enkelt bok i en bokylle.

«Hviterussiske myndigheter mener internasjonale medier oppfordrer til opptøyer», hevder Holth med mistro i artikkelen av 9. september. Men det er jo faktisk det KK gjør med sine reportasjer. Norge og andre NATO/EU-land som prøver å framtvinge en NATO og EU-vennlig regjering i Hviterussland, samt demonstrantene i landet, kunne knapt ha fått bedre hjelp enn det KK gir dem. 

Ja, Norges statsminister har allerede møtt den hviterussiske «opposisjonslederen» og gitt henne støtte i kampen for «å fjerne en diktator» (NRK 8. september). KKs utsendte opererer de facto ikke som journalister, men som politiske aktivister eller mediakrigere, som en annen journalist, Sharmine Narwani, har kalt journalister som holder på sånn.

Knut Lindtner har lagt til bilder m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Når Klassekampen er politiske aktivister er de ikke journalister og ikke presse og følgelig må de miste pressestøtten. Arne Treholt ble bl.a. dømt for å være påvirkningsagent for fremmet land og da må Klassekampen også bli det.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Demonstrasjonen i Berlin 29. august

Hundretusener mot koronapolitikken og annen politikk

Forrige innlegg

Sauron angripes nå.

Rakett- og droneangrep mot den saudiske hovedstaden.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.