POSTED IN Virkelighetsforståelse

Når en skal finne motiver:

Dumhet forklarer ofte bedre enn ondskap.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hanlons barberkniv

Av George Chabert

I 1632 anklaget noen nonner presten for å ha forhekset dem. Myndighetene tok seg av saken, pamfletter ble skrevet, og det utviklet seg snart en kontinental massesuggesjon. Folk kom fra alle steder for å se på de forheksede nonnene. Presten benektet, argumenterte, henviste til kontrollerbare fakta, men det hjalp ikke. Om han ba til Gud, var det djevelen han påkalte. For det var klart for alle: presten hadde en pakt med demonen Asmodai. Urbain Grandier ble brent på bålet i 1634.

Firehundre år senere gjentar historien seg. Henvisning til fakta, historikken av hendelsesforløp, undertegnede traktater, brudd på inngåtte avtaler, brudd på internasjonale lover, hykleri, benektelse av å inngå kompromisser og å gi sikkerhetsgarantier – ingenting hjalp.

Brent på bålet

Den internasjonale straffedomstolen (ICC), en domstol stiftet for å dømme arabiske og afrikanske ledere (99% av saker), utstedte nylig en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin. Tyske og britiske myndigheter applauderte. Den norske Rødt-lederen sendte inn til sin rosa statsminister et «skriftlig spørsmål», antagelig skrevet med «nykvessa fargestifter», hvor han «etterlyser» støtte til arrestordren. 

ICC har ingen legitimitet utenom landene som undertegnet avtalen. Hverken Russland eller Ukraina har undertegnet den og anerkjenner ikke domstolens autoritet overhodet. USA har til og med truet med militære aksjoner mot ICCs hovedkvarter i Nederland og å arrestere ICCs dommere hvis de våget å straffeforfølge amerikanske tropper for krigsforbrytelser. 

USAs president hyller likevel ICCs beslutning. At arrestordren er juridisk ubegrunnet og rettslig illegitim, er en ting. Men enda viktigere, den gjør enhver fredsprosess i Ukraina umulig. For hvordan undertegnes en fredsavtale med en anerkjent «kriminell»? Men ønske om å brenne russeren Vladimir Putin på bålet er så besnærende, at konsekvensene avfeies, med mindre formålet er nettopp å hindre fred. Putin kan føle seg trygg bare i Russland, sa den tyske justisministeren, og tilføyde «jeg forventer at ICC umiddelbart vil henvende seg til Interpol, så vel som til de deltakende statene, og kreve håndhevelse» av arrestordre. «Strategisk lurt», mente en norsk ekspert sitert i Klassekampen.

Det gjenstår ett spørsmål: Hvorfor så mye hat? Hvilken demon har forhekset våre politikere, journalister og andre eksperter? Malaysias lengst sittende statsminister mener at «den nåværende krigen mellom Ukraina og Russland er forårsaket av europeernes kjærlighet til krig, til hegemoni, til dominans.» Jo, det er mye i det, men som Hanlons barberkniv har lært oss, svaret er muligens enklere: «Tilskriv aldri ondskap det som dumhet kan forklare.»

Dette innlegget er tidligere publisert i Klassekampen

Forsidebilde: iStock

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • » en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin.»

  Greit nok. Selv om det ikke er vanskelig å skjønne at Russland angrep på Ukraina skyldes at Russland var redd for Natos styrkeoppbygging i Ukraina og omkringliggende land. Et Nato som gjentatte ganger har gått til angrep på andre land som ikke har truet noe Nato-land.

  Og arrestordren blir jo latterlige politiske barnsligheter hvis en slik ‘rettsordre’ ikke også da brukes mot Nato-leder Stoltenberg og Norge sitt grusomme angreps-krig mot Libya.
  USA/Nato sine angreps- kriger mot Irak og Afghanistan ble jo grunnet i det som vi nå vet var løgn. Selv om løgnene blir forbigått i stillhet.
  – Men Stoltenbergs angrepskrig mot Libya hadde jo ingen slik begrunnelse. Libya hadde knapt nok militær-styrker til å bekjempe egne opprørere. Og brukte alle sine resurser til å bygge velstand for nord-Afrika og egne innbyggere. ( Som Stoltenberg altså ødela.)
  Man kan lure på om USA ( Biden, Bush, Obama ) OG spesielt Stoltenberg er psykisk stabile siden de fordømmer noe som de i mye større grad bedriver sjøl. Andre folk som hadde hadde hatt en like manglende evne til selv-refleksjon hadde ikke blitt tatt alvorlig på NOEN områder. .
  En eventuell rettsak mot Russland/Putin ville vært kjærkommen. Også for å stoppe militære kriger i verden senere.
  HVIS Nato-leder Stoltenberg ble anklaget i samme sal.

  Svar
 • Malaysia-mannen har rett:
  NATO skal holde sine største luftøvelser noensinne i juni.
  zerohedge.com

  Svar
 • Ole Kristian Jønholt
  9 april 2023 13:54

  The New World Order. Kommunismen er ikke død farsismen er ikke død ,nazismen er ikke Død, den har bare tatt på seg en ny maske og kaller seg EU og globalisme. Bare spør Klaus Schwab og hans Fourth Industrial Revolution, videreføringen av en annen’s tysker drøm om The Third Reich.

  Svar
 • Lite «strategisk lurt» å spore og mye krigshisseri fra Rødt og Klassekampen til Christian Tybring-Gjedde som nominerer Stoltenberg og Zelensky til Nobels Fredspris; det skulle tatt seg ut!

  Svar
  • «Tybring-Gjedde som nominerer Stoltenberg og Zelensky til Nobels Fredspris; det skulle tatt seg ut!»

   Hvis dette er sant, burde mannen bli fratatt både stemmeseddel og førerkort.
   – Og, under tvil, fått lov å stå på torget og selge egg.

   Svar
 • Student of History
  13 april 2023 7:43

  Hvis det virkelig er «dumhet» som forklarer ting så ville det være en del tilfeller der Folket fikk mer frihet, mer myndighet, mer av hva som helst gjør Folkets posisjon kontra Staten meg gunstig (for Folket).

  Men det skjer aldri.

  Derfor er det statistisk sett helt umulig at dumhet forklarer motivering. Det ER ondskap i form a maktkåthet, pengegriskhet og en god del «vi vet som er best» sammen med «gjør som vi sier ikke som vi selv gjør.»

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Høysterett i USA tar et oppgjør med covid-vaksinepolitikken.

Vil et lignende oppgjør komme i Norge?

Forrige innlegg

Israelsk general i uvanlig åpent intervju: «Vi er ikke forberedt på krig!»

«Senioroffiserer håper på et mirakel slik at de kan hente ut pensjonen før krig bryter ut.»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.