POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Nå sprekker den vestlige fasaden.

Ukraina tror ikke på trusselen om russisk invasjon.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er full konflikt i den atlantiske leiren (Nato m/tilbehør). USA ønsker en konflikt om Ukraina mens store EU-land er livredde for konsekvensene (den livgivende russiske gassen strupes). I Ukraina er det også uenighet. Den politiske ledelsen i Ukraina toner ned krigstrusselen fra Russland.

Det store medieoppslagene om en umiddelbar russisk invasjon har ført til hamstring og «run» mot ukrainske banker. Men Ukraina har andre og større problemer som følge av sin antirussiske politikk, feks. energi-mangelen. Til nå har de etter avtale med Tyskland tillatelse å suge noe av den gassen som flyter gjennom landet til Tyskland til eget bruk. Men de tyske gass-lagrene er nå nesten tomme.

Det skal ikke mye fantasi for å forstå at Russland sitter med alle de gode kortene på hånden. De trenger ikke gjøre noe, bare vente. For de ulike «vestlige» aktørene er allerede i strupen på hverandre. Foreløpig forsøker en å holde konfliktene skjulte. Men spenningen som er bygget opp reduseres ikke uten vestlige innrømmelser, noe store EU-land vil gi (Tyskland/Frankrike) mens USA ikke vil.

Et viktig politisk skritt er å innfri Minsk-avtalen fra 2015 noe Ukraina stritter imot å gjøre selv om de undertegnet den.

Russian military shows high combat capabilities: defense minister - CGTN
Russland vinner denne konflikten uten å løsne et skudd.

Fortsatt skremmes det med russisk invasjon. Men de vinner i denne konflikten uten det. De kan bare vente for konfliktene går nå i Nato-området.

Dette er dessuten spill på det globale sjakkbrettet, ikke bare i Europa. Russland er proffe og deres motstandere (USA) ser ut så langt som amatører. Faren er at det settes i gang en krig fra Ukrainsk side etter press fra USA for å komme ut av den knipen de nå befinner seg i.

Knut Lindtner
Redaktør

Det Hvite Hus og ukrainerne er uenige rundt truslene om russisk invasjon.

Ukrainske myndigheter sier det ikke er noen øyeblikkelig trussel. ,men Jen Psaki sier det motsatte.

Av Dave DeCamp.

Med alle øyne er vendt mot Ukraina og Russland ser det ikke ut til at Washington og Kiev er på samme lag.

Ukrainske myndigheter ber om ro, og sier at russisk angrep ikke er nært forestående. Men over i Washington fortsetter skremselspropagandaen 

Når de er stilt overfor Ukrainas vurdering av situasjoneninsysterer pressesekretæren i Det Hvite Hus Jen Psaki at Russland kan invadere når som helst. Når hun blir spurt om USA fortsatt tror at trusselen er «overhengende» svare Psaki «riktig».

Sende på dagen innrømmet president Joe Biden at han i virkeligheten ikke vet om den russiske presidenten Vladimir Putin planlegger å invadere.

«Det er slik Putin er. Jeg tror ikke en gang hans egne folk vet sikkert hva han kommer til å gjøre», sa Biden.

I Kiev fortalte Ukrainas forsvarsminister Olejsii Reznikov parlamentet at «så langt er det ingen grunn til å tro» at Russland vil invadere i nærmeste framtid. 

Oleksii Reznikov - Wikipedia
Ukrainas forsvarminister, Olejsii Reznikov

The Associated Press rapporterte «Ta det med ro – sov godt». Og Reznikov sa: «Ingen grunn til å ha pakket ned sakene deres foreløpig».

Den ukrainske presidenten Vlolodymyr Zelensky oppfordret også til ro på tirsdag. «Vi er sterke nok til å ha allting under kontroll og trenger ingen avsporing med forsøk på destabilisering», sa han.

Han bemerket også Washingtons beslutning om å be familiene til USAs diplomater i Ukraina forlate landet.  Han sa at dette trekket «ikke er noe nødvendig signal så langt, det vil bare være en uunngåelig opptrapping , og del av et komplekst diplomatisk spill».

Utenriksdepartementet i USA beordret ambassaden å trappe ned på søndag, og ga også reiseråd fra Ukraina, der de sier «at det er en stadig økende trussel om en russisk militær aksjon».

Men Ukrainas utenriksminister benekter USAs vurderinger.

«Faktisk har det ikke vært noen radikal endring i sikkerhets-situasjonen nylig. Bølgen om trusler og russisk aggresjon har vært konstant siden 2014. Og oppbyggingen av russiske tropper nær grensen begynte i april i fjor». sa ministeren.

For sin del har Russland nektet for at de planlegger en invasjon av Ukraina etter at USA begynte å komme med sine beskyldninger i november.

Putin er ute etter å få garantier fra USA om NATOs ekspansjon østover, og tilstedeværelsen av NATO-tropper nær Russlands grenser.

Det er ventet at USA vil gi Russland et skriftlig svar på et slikt sikkerhetsforslag en gang denne uken.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Karsten Winegeart

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Men «makten bak makten» er vel ikke de som blir kastet foran bussen hvis covid narrativet rakner. De ofrer vel Gates og Fauchi, og trekker seg stille og rolig tilbake til stormen er over. Slik de har gjort i hundrevis av år.

    Svar
  • Torfinn Slettebø
    28 januar 2022 21:23

    Russland seier no at landet er meir nøgd med svaret frå USA enn svaret frå Nato. Kva seier det om Stoltenberg/Nato sin krigskåtskap? Når du overgår USA på dette feltet, er du verkeleg spinngalen.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Krigen var tapt for 15 år siden.

Talibanmøtet i Oslo er sluttproduktet av en løgnaktig politikk.

Forrige innlegg

Helge Lurås, Resett:

Grensene for Vestens ekspansjon

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.