POSTED IN Økonomi

Nå snur det fort:

Asiatiske økonomier friskner raskt.

0
Print Friendly, PDF & Email

Begynte det asiatiske århundre i mai 2020?

Av redaktør

I en artikkel fra nettstedet «Anti-Empire» skriver David Goldman om den asiatiske økonomien raske friskmelding etter krisen i etterkant av Korona-tiltakene, i motsetning til USAs økonomi og EU-økonomien. Han mener at den er så bemerkelsesverdig at han sier at det asiatiske århundre startet i mai 2020.

For å skaffe seg en slik oversikt er det brukt Googles teknologi for å skaffe seg oversikt over hvor mange som er tilbake til arbeidet etter nedstengningen. Store asiatiske økonomier ser ut til å være tilbake i nesten full drift, i motsetning til USA og større land i Vest-Europa. Tallene for Kina foreligger ikke (teknologien gjør dette ikke mulig), men han mener at disse ikke vil avvike vesentlig fra f.eks. tallene fra Sør-Korea, Taiwan eller Vietnam.

Eksporten fra Kina til andre asiatiske land har vokset meget raskt i motsetning til USA hvor den nesten har stagnert siden 2014.

Han mener at årsaken til suksessen er disse landenes evne til å begrense virkningen av epidemien og utstrakt immunitet i befolkningen.  

Disse landene hadde en kortvarig tilbakeslag i april, men er nå tilbake og nærmer seg nivået før tiltakene mot Covid-19 ble satt inn.

En viktig faktor for dette er den stadig tettere integrasjonen mellom Kinas økonomi og de asiatiske økonomiene. I praksis fungerer disse økonomiene nå som en økonomisk blokk på en lignende måte som EU. 

Også på aksjemarkedet gjenspeiles dette ved at det asiatiske er langt mindre påvirket av det som har skjedd enn f.eks. USAs eller det europeiske.

For ikke lenge siden iverksatte USA kontrolltiltak overfor alle som skulle selge halvleder-produkter til kinesiske selskaper hvis den var fremstilt hvor som helst i verden med teknologi fra USA. Men Kina  (Huawei) har sannsynligvis et lager av slike produkter allerede. Importen av slike produkter ble fordoblet fra slutten av 2017 til slutten av 2018.

I tillegg arbeider de nå allerede med å utvikle sin egen produksjon. Et fullstendig forbud fra USA ville sannsynligvis skade kinesiske firma, men det er USAs siste våpen i handelskrigen. Halvleder-produksjonen er er siste skanse i USAs økonomisk krig overfor Kina.

Selv om Kina blir forhindret fra å kjøpe slike produkter kan de leie inn eksperter som produserer disse. Taiwan dominerer i dag chips-produksjonen og firma i Kina har allerede ansatt en tiende del av landets eksperter mot dobbel betaling på det kinesiske fastlandet (Kina) for å utvikle denne teknologien.

All erfaring fra tidligere forteller at Kina tar igjen tilbakeliggenhet teknologisk langt raskere enn det en en forestiller seg og det er liten grunn til å tro at dette ikke vil skje også nå.

Forsidebilde: alexandra lammerink

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Historieskriving:

Ikke alle helter kommer på sokkel.

Forrige innlegg

Norge:

En bonde som kan ofres på det geopolitiske sjakkbrettet?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.