POSTED IN Historie, Norge

Nå også i Norge:

Historien omskrives for å tilpasses dagens politiske situasjon.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Minnekrigen mot Russland på frigjøringsdagen

Av red. PSt 

Grensekommunen Sør-Varanger dropper å invitere russiske representanter til 8. mai-markeringen, melder NRK.

– Vi gjør en ny vri i år og markerer ikke ved det vi på folkemunne kaller «russermonumentet»sier ordfører Lena Norum Bergeng (Ap).

Det har vært en lang tradisjon for grensekommunen å legge ned krans ved frigjøringsmonumentet hver 8. mai. Og ikke minst, invitere det russiske konsulatet i Kirkenes til det.

– Det er på bakgrunn av at Russland har gått til krig mot Ukraina. Vi føler ikke at det er riktig å invitere dem til markeringen, sier ordføreren.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er sovjetmonument-kirkenes-696x414.jpg
Monument for Soviet soldiers libirated northern Norway from Nazi during World War 2 in 1944, Kirkines city, Norway – black and white background

Frigjøringsmonumentet ble reist i 1952 for å hedre Den røde armés innsats i frigjøringa av Øst-Finnmark i oktober 1944.

Dette har vært en årlig minnemarkering, hvor man faktisk har vist fram en del av norsk krigshistorie, og som den oppvoksende generasjon får direkte kontakt med, ved at det hvert år faktisk skjer en påminnelse om hva som skjedde den gangen i 1944.

Tidligere nestleder i Rødt, Marielle Leraand, kommenterer dette på Facebook, slik:

Det jeg lurer på er: hvordan vil dette påvirke hvilken historie som når fram til barna og barnebarna våre i årene som kommer?

Vil man nå også ENDRE norsk historefortelling for å få dette til å passe bedre til nåtida?

Eventuelt bare «glemme» å fortelle barna som vokser opp i dette landet at det var Den røde arme som frigjorde Øst-Finnmark?

Minnekrigen er en del av krigen mot Russland skriver NRK, og den foregår nå i særlig grad i Ukraina, men også i andre land i Europa. Og nå også i Norge…

Jeg håper for all del det er en del historikere der ute som er våkne nå og følger litt med.

Eller vil også historikerne i dette landet framover tenke at det faktisk er helt greit at vi glemmer en del av historien vår for at denne skal passe bedre overens med Vestens posisjon i den pågående Ukraina-krigen?

Den røde armé hadde store tap for å frigjøre Finnmark

NRK skrev dette i 2019:

Etter noen av de hardeste krigshandlingene på norsk jord befridde russiske styrker en del av Norge høsten 1944, et halvt år før resten av landet.

Befolkningen i Øst-Finnmark var fanget i en krig mellom Tyskland og Sovjetunionen, og kjente på redsel og sult.

Denne uken markeres frigjøringen, og den gleden og friheten som fulgte for 75 år siden.

Den 7. oktober i 1944 gikk Den røde armé til motoffensiv mot tyskerne med full styrke langs hele fronten i nord.

Samme dag startet tyskerne sin operasjon «Nordlys». Det betydde en tilbaketrekning av tyske styrker fra Nord-Finland, Russland, og Nord-Norge helt ned til Lyngen.

Tilbaketrekningen omfattet cirka 200.000 mann, tusenvis av krigsfanger, 20.000 kjøretøy, 60.000 hester.

Under denne operasjonen mistet 8263 tyske soldater livet, mens russerne hadde 6084 falne.

Tapene til de militære norske styrkene under hele krigen var 2 000, skriver SSB, 765 i hæren, 923 i marinen og 312 i flyvåpenet. Under kampene i Norge fra april til mai 1940 hadde hæren 566, marinen 283 og flyvåpenet fire døde.

Dette setter den sovjetiske innsatsen i Finnmark i perspektiv.

Og nå skal denne innsatsen usynliggjøres samtidig som norske militære samarbeider med ukrainske nazister som hyller nazi-kollaboratøren Stepan Bandera og hans brutale ekstremister.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Det er rart dette med ord og ordvalg.FN,s sikkerhetskomite har funnet ut at Russland ikke kan kastes ut,de har også valgt å ikke kalle konflikten en krig,valget falt på ordet DISPUT.
  Men ivrige nazzeap,er kjörer på,det er krig og Stephan Banderas etterplaprere er ofrene og gode frihetskjempere.
  Samtidig kjörer det liberale venstre sin kamp for å gjöre de rike rikere,på bekostning av dem selv og det folket de hevder de vil hjelpe.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  8 mai 2022 10:41

  Svært pinleg framferd av Sør-Varanger. Nordmenn har lite kunnskap om russisk frigjering i Nord-Noreg. No skal siste rest av kunnskap fjernast frå norske hovud. I staden skal me fyllast med sludder om Nato som fredsskapar. Legg elles merke til krigshisinga frå det gamle krigarlandet Storbritannia.

  Steigan.no er for forsiktig i omtalen av norsk deltaking i krigen i Ukraina. Visst er me med. Likevel kjem nordmenn til å bli forskrekka den dagen Den russiske føderasjonen ser seg lei på norsk krigsdeltaking i Ukraina og gjev oss svar på tiltale. Me har bede om trøbbel og gjort oss fortente til ein smekk og kraftfulle mottiltak. I sanning: Norsk utanrikspolitikk er eit katastrofeområde.

  Kor mange år sidan er det at russarar har opplevd venlege ord og handlingar frå Noreg? Fiendskapen starta lenge før 24.2.2022.

  Svar
 • Nå er kanskje ikke denne historien så svart/hvit som det synes her. Tyskerne evakuerte Finnmark ganske raskt i 1944. Finnmark var tysker-tomt i god tid før nyttårsgranatene feiret inngangen til 1945.
  Likevel avsluttet ikke Russland sin okkupasjon av Finnmark før oktober 1945. Altså et halvt år etter at andre verdenskrig var over.
  Hva var det som gjorde at russerne ga opp invasjonen av Norge i oktober 1945? Kan det være at de innså det håpløse i å erobre ei 2.500 kilometer lang steinrøys?
  Hvis russerne vil hevne seg på Norge i dag, sender de bare inn 50 campingturister til sommeren, for å drive litt hærverk. Hvis turistene sprenger hver sine velvalgte høyspentmaster, har de stoppet all aktivitet i hele landet og skapt et salig kaos på en miljøvennlig og bærekraftig måte, uten store skader på annet enn strømnettet.

  Svar
 • House of Cards ramler fort nå,denne gang GRETE FAREMO som har lekt seg med andres penger.Sparken fra FN er jo en bra avslutning på karrieren.

  Svar
 • Anniken Huitfeldt kaster glans over Zelensky og hans heroiske nazzegutter.Som representant for Kongleriket Norge,gjör hun jo en god jobb for sine herrer.

  Svar
 • Kan Zelensky väre en dobbelagent ?.Han har iallefall fått all verdens ledere til å vise seg frem på verdens scene mens de stötter Nazismen.
  Heller ikke ukjent at Hunter Biden hatet sin egen familie,så det kan godt hende at mye kan vise seg å väre tidenes stingoperasjon.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dr. Paul Craig Roberts:

Big Pharma ler hele veien til banken over hvor lettlurte vi er.

Forrige innlegg

Sterk kritikk av F-35 programmet i USA.

Kritikken gjelder naturligvis også de norske F-35- flyene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.