For 6 år siden startet Saudi-Arabia en krig mot nabolandet Jemen sin houti-befolkning. Saudiene begrunnet krigen med at de forsvare landets lovlige president og suverenitet.
Problemet for saudiene er at de hadde en hær som i stor grad er utrustet med jemenitter, mange med houti-sympatier. I tillegg bruker de leiesoldater fra andre land i regionen. De har penger å betale med, men som vanlig med leiesoldater mangler de moral for de sloss for penger og ikke for noe større enn seg selv.
Saudiene har også et meget moderne flyvåpen som har vært flittig brukt med bombing ikke bare av militære, men også mot sivile mål (f.eks. helseinstitusjoner).



Houtienes styrke er ikke bare en høyere moral av ulike grunner (f.eks. religion) men at kampene føres i deres land mot en invaderende styrke. De har dessuten lang militær erfaring med kriger og borgerkriger. Paradoksalt ble Jemen for noen hundre år siden kalt «Det lykkelige Arabia». (Se boka til Torkild Hansen med samme navn). Men det er altså en stund siden.
Krigslykken har nå snudd med flere dramatiske nederlag for de saudiske styrkene. Når nå USA advarer houtiene slik meldingen under forteller om er dette er tegn om at denne prosessen forsterker seg. Houtiene sin fremgang truer faktisk Saudi-Arabia som i virkeligheten er en elefant på leirføtter.



Landet har sterke indre spenninger og økonomien er ikke lenger det den var, etter nedgang i oljepris og indre konflikter i den saudiske kongefamilien med sine utallige prinser på stor apanasje. Mister USA Saudi-Arabia eller hvis landet går i oppløsning et dette et meget alvorlig nederlag for USA i regionen.
Selv om Saudi-Arabia er det landet i verden som bruker mest til det militære pr. innbygger er de altså svært sårbare. De har verdens tredje største militærbudsjett.
At USA nå prøver å finne et kompromiss forteller også sitt om denne utviklingen. De har støttet Saudi-Arabias krigføring helt til nå.
Det er dette jeg mener er bakgrunnen for meldingen under.
Knut Lindtner
USA advarer houtiene i Jemen mot angrep inne i Saudi-Arabia.
Biden-administrasjonen sier de vil kutte sin «offensive støtte» til saudienes krig i Jemen, og trekker tilbake betegnelsen «terrorister» om houtiene.
Av Dave DeCamp
USAs utenriksdepartement kom på søndag med en kunngjøring der de advarer Jemens houtier mot gjennomføre angrep inne i Saudi-Arabia og å gjennomføre offensiver mot den saudi-støttede regjeringen i Jemen.
«Når presidenten tar skritt for å få slutt på krigen i Jemen, og Saudi-Arabia har gått med på å forhandle om løsninger, så er De Forente Stater dypt bekymret over gjentatte houti-angrep», sier Utenriksdepartementet talsmann Ned Price.
Uttalelsen kommer kun få dager etter at president Biden kunngjorde at han kutter i støtten til Saudi-Arabias «offensive» operasjoner i Jemen.



«Vi ber houtiene øyeblikkelig stanse angrepene, som til og med har gått ut over sivile inne i Saudi-Arabia, og stanse nye militære offensiver inne i Jemen, noe som bare fører til mer lidelse for det jemenittiske folket», sa Price.
Saudi-Arabia sier de fanget opp en væpnet drone som ble avfyrt mot saudisk område fra Jemen på søndag.
Både USA og Saudi-Arabia kaller disse angrepene på tvers av grensen for offensive operasjoner fra houtienes side.
Men i virkeligheten ville ikke disse angrepene skjedd om det ikke var for den brutale USA-støttede saudisk-ledede krigen mot Jemen som har rast siden mars 2015.
Den USA-støttede saudisk-ledede koalisjonen treffer ofte sivile mål med flyangrep, og ved å plukke ut matforsyninger. Koalisjonen har bombet mange jemenitter til ekstrem sult.
Det har også kommet rapporter om at houtiene har gjennomført angrep mot den saudisk-støttede regjeringen i Jemens Maarib-provins, der den regjeringens har sin siste bastion i landet.
Etter at Saudi-Arabia intervenerte i landet så har ikke dette området skiftet side ofte, og houtiene har beholdt kontroll over mesteparten av det nordlige Jemen, og landets hovedstad.
Mens USA betegner disse houti-aksjonene som aggresjon, så er dette operasjoner som er del av den større konflikten i den nesten seks år lange krigen.



Biden-administrasjonen sier nå at de vil gjøre om betegnelsen på houtiene som en utenlandsk terror-organisasjon fordi det går ut over de sultende sivile i de houti-kontrollerte områdene, der rundt 70 prosent av Jemens innbyggere bor.
USA har også utsatt et planlagt våpensalg til Saudi-Arabia, men Storbritannia fortsetter å forsyne Riyadh med våpen.
Så gjenstår spørsmålet om andre i USA støtter saudiene, og hvorvidt Washington vil fortsette å støtte blokaden mot Jemen.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Jose Aragones
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 226 ganger.