POSTED IN Krig-fred, NATO

Nå faller de fra også i Nato.

Bulgaria vil ikke ha Nato-tropper i landet.

0
Print Friendly, PDF & Email

Historisk har det vært et nært forhold mellom Bulgaria og Russland. De har dessuten en felles religion, den russisk-ortodokse, som også knytter dem sammen. Nylig har Bulgaria inngått en separat gassavtale med Russland til EU-ledensens store misbilligelse. De ville forhandle frem en samlet avtale for hele unionen som ledd i integeringsprosjektet for å få lage en forbundsstat. 

Men nå er vinteren her og siden EU-ledelsen ville kjøpe gassen etter markedspris og ikke som en langsiktig avtale med faste priser, sitter nå store deler av EU-landene med nesen i en klut og må kjøpe en en svindyr gass som det er mangel på.

Alle separate tiltak I de enkelte medlemsstatene er lite ønsket i Brussel. Men energi er en fundamental vare. Det er det som driver samfunnet og kan ikke unnværes.

I Bulgaria forstår tydeligvis den politiske ledelsen at skal de få gass nytter det ikke å lene seg til en EU-ledelse som er fiendtlig overfor Russland og som  følge av dette sanksjonerer landet. De er åpenbart mer interessert i å fremme helt andre interesser enn befolkningens velferd.

green and blue dome building under blue sky during daytime
Bulgaria, offisielt Republikken Bulgaria, er en parlamentarisk republikk i det sørøstlige Europa. Det grenser til Romania i nord, Serbia og Nord-Makedonia i vest, Hellas og Tyrkia i sør og Svartehavet i øst. Med et areal på 110 994 km², er Bulgaria Europas 15. største land. Wikipedia. Folketallet er på knapt 7 millioner.

Nå kommer Bulgaria med enda et utspill som vekker irritasjon fordi det svekker en samlet Nato-front overfor Russland. De vil ikke ha Nato-tropper i landet i motsetning til Romania.

Siden vi står overfor en mulig krigssituasjon i Europa på grunn av krisen i Ukraina (USA ruster opp landet) skjønner kanskje den bulgarske ledelsen at USAs Nato-garantier er for tomme ord å regne. Ikke minst etter Afghanistan.

De finner det tryggest å ikke har Nato-tropper i landet. Dette er et ytterligere tegn på krisen Nato befinner seg i. Blir det en konfrontasjon i Ukraina vil Nato ikke kunne gjøre noe, bortsett fra fordømmelser i ord. Konvensjonelt militært er Russland nå helt overlegne.

Russland sitter med alle de best kortene i kortstokken i dag og det har de tydeligvis skjønt i Bulgaria, men ikke i Romania eller i … Norge.

Knut Lindtner
Redaktør

Bulgaria sier at det ikke er nødvendig å utplassere NATO-tropper.

NATO-lederne har diskutert å sende flere tropper til Bulgaria og Romania. Men Bulgarias forsvarsminister sier at dette bare vil øke spenningen i regionen.

Av Dave DeCamp

Bulgaria kan ikke se nødvendigheten av utplassering av flere NATO-tropper i sitt område. Dette sa Bulgarias forsvarsminister på tirsdag.

I løpet av weekenden rapporterte tyske medier at NATOs topp-kommandør diskuterte muligheten for å sende flere tropper til Bulgaria og Romania for å imøtegå Russland.

Den bulgarske forsvarsministeren Stefan Yanev bekrefter at dette har skjedd. Men han sier at et slikt framstøt bare vil øke spenningen i området.

Stefan Yanev - Wikipedia
Stefan Yanev

«Min holdning er at en slik diskusjon, og et slikt framstøt, bare har potensiale til å understreker den økte spenningen i regionen», skrev Yanev på Facebook.

«I denne saken tror jeg ikke at det er nødvendig, og heller ikke  at man kan forsvare en bestemmelse om å utplassere enda flere tropper på vårt område».

En mulig plan om å flytte flere tropper inn i Bulgaria og Romania vil utvide NATOs «forbedrede fremadrettede tilstedeværelse». Det betyr i øyeblikket kampgrupper utplassert i Estland, Latvia, Litauen og Polen.

Mens Bulgaria er tvilende til planen har Romanias ledere bedt USA utvide sitt nærvær på deres område.

I november talte den rumenske utenriksministeren i Atlantic Council og sa at han vil be utenriksminister Antony Blinken om USA vil sende flere tropper til Romania.

Romania har ingen grense til Russland, men de har en kyststripe mot Svartehavet, der USA og NATO har trappet opp sitt nærvær.

USA har finansiert 152 millioner dollar til å konstruere et prosjekt ved den tidligere Sovjet-basen ved Camp Turzi i Romania. Og det vil utvide NATOs kapasitet i Svartehavet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Árpád Czapp



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 535 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Drømmefabrikkenes betydning for å styre befolkningen.

En god løgn vil folk ofre livet for.

Previous Post

Tyskland risikerer el-kollaps. Er helt avhengig av russisk gass.

Forsvarministeren vil sanksjonere Russland.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.