USA vil ikke ha avspenning
Det er nå helt tydelig for alle at det er USA som blokkerer for fred på den koreanske halvøyen. De trenger vedvarende spenning for å ha det påskuddet de trenger for å opprettholde sitt store militære nærvær. (med atomvåpen)
I våre medier er det Nord-Korea (DRK) som fremstilles som den aggressive parten, men da snur en virkeligheten på hodet. Nord-Korea truer ikke USA og det har de aldri gjort. Det er motsatt USA som i alle år har truet Nord-Korea bl.a. med atomvåpen. Dette er en virkelighet som er helt motsatt slik konflikten på Korea-halvøyen er fremstilt i våre medier.
Det som skaper ny dynamikk i Koreakonflikten er at Sør-Korea, som har vært USAs alliansepartner, har fått en regjering som ønsker avspenning og forsoning med sine brødre og søstre i nord. De ønsker å skape en prosess med utvidet handel og nærmere samarbeid på alle måter. Det ville alle koreanere være tjent med og det er innlysende for enhver som står utenfor konflikten.
Dette ønsker ikke USA og i dag er dette stadig tydeligere for alle som ikke har fått politisk ødelagt gangsynet som følge av USAs og de store medienes konstante hjernevask av den vestlige opinionen. USA skal nå konfrontere Kina og da trenger de alle baser de kan mobilisere rundt Østens Rike.
Men Kina er også nærmeste nabo til Sør-Korea og begge land ble utsatt for brutal japansk okkupasjon før og under 2. verdenskrig. Historisk har de altså vært i et skjebnefellesskap. I tillegg er Kina nå en så viktig handelspartner for Sør-Korea at landet på mange måter er nå langt viktigere enn USA økonomisk.
Dette er en konflikt USA vil tape. Før eller siden må de ut av Sør-Korea og da kan den lange marsjen mot forsoning mellom folkene i Sør- og Nord-Korea starte. Det vil redusere spenningen i denne delen av verden.
Knut Lindtner (redaktør derimot)
Sør-Korea vil få slutt på Korea-krigen. Men USA er en tøff samarbeidspartner.
De sør-koreanske lederne øyner nå et åpent vindu for å få til permanent fred.
Av Jason Ditz.
En gang imellom blir vi minnet om at Korea-krigen fortsatt er noe å forholde seg til. Det har ikke vært intense kamper der på flere år, men i bøkene er det fortsatt krig mellom Sør- og Nord-Korea.
Innimellom diskuteres det om fredsavtaler, men så langt er det ikke blitt en realitet.
President Moon Jae-in ser nå en annen mulighet for å få fred med Nord-Korea. Han sier at vinduet nå er åpent for en permanent fred.



Så langt har Nord-Korea generelt støttet å få en offisiell slutt på krigen.
Grunnen til at krigen ennå ikke er over og til at det fortsatt er motstand mot fred, er USA.
Biden-administrasjonen er de som sist har sagt at de advarer de som ønsker fred. De ser heller på status quo med en fortsatt krig som sikrere.
Mer presist: USa-administratorene har gang på gang sett en stadig krigstilstand som en normal tilstand for Amerika. Å gå med på fred vil være som å «belønne» Nord-Korea med den freden de trenger.
Mens Sør-Korea ser på statusen som ikke å være i krig som ønskelig, så argumenterer det offisielle USA med at en fred er mer enn det Nord-Korea fortjener, og det vil være et tegn på svakhet om man går med på fred.
President Moon er den viktigste forkjemperen for en fredsprosess, og han er villig å samtale med USA om dette.
De to sidene diskuterer saken, men USA ser på status quo – altså at krigen fortsetter – som det sikreste.
Om Sør-Korea kan overbevise USA om fordelene ved fred, eller om de kan finne en annen måte å omgå USA på, gjenstår å se.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Knut Lindtner har lagt til bilder m/tekst
Forsidebilde: Sunguk Kim
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 290 ganger.
1 kommentar. Leave new
Takk for opplysande journalistikk. Som vanleg er Noreg på feil lag.