POSTED IN Frankrike, Ukraina

Møtet mellom Macron og Zelenskij:

Var Zelenskij full? Han er åpenbart ute av ballanse.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Var Zelenskij edru under møtet med Macron?

av Bjørn Ditlef Nistad

Pressekonferansen etter de politiske samtalene mellom Frankrikes president Emmanuel Macron og Ukrainas president Vladimir Zelenskij i Kiev 8. februar var et underlig skue. Zelenskij, som viste at han følte seg alt annet enn vel, rotet seg inn i usammenhengende betraktninger om en vakker jente og snakket fullstendig uten grunn om en mulig konflikt med Hviterussland. Kommentatorer har spurt om Zelenskij var edru under sitt møte med den franske presidenten.

Macron innledet pressekonferansen med et par obligatoriske fraser om modige ukrainere, majdanopprøret og Ukrainas valg av demokrati. Deretter gikk han over til å snakke om det som uten tvil var budskapet til Zelenskij og den ukrainske ledelsen, nemlig at veien til fred og avspenning var oppfyllelse av de såkalte Minsk-avtalene fra 2015, altså at Ukraina omdannes til en føderasjon med vidtgående selvstyre for regionene.

_____________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Kaleidoskop
_____________________________________________________________________

Minsk-avtalene var en garanti for Ukrainas territorielle eksistens. Putin hadde lovet å oppfylle Minsk-avtalene. Og nå ville Frankrike i samarbeid med Tyskland hjelpe Ukraina med å virkeliggjøre avtalene, erklærte Macron.

Dette var et budskap den ukrainske presidenten satte liten pris på, noe som klart fremgikk av hans kroppsspråk.

Det som har fått kommentatorer til å spørre om Zelenskij var edru under pressekonferansen, var imidlertid hans betraktninger om Ukraina som en vakker jente Russland hadde problemer med å håndtere.

Zelenskij ble spurt om sitt syn på en Putin-kommentar til Minsk-avtalene og Ukrainas manglende vilje til å oppfylle disse, ”Lik det eller ikke, kjære, men du må finne deg i det”. Og han rotet seg da inn i betraktninger om at Ukraina utvilsomt var en vakker jente, men at det var galt av Putin å snakke om sin kjære, for så å gjøre et klossete forsøk på å koble jentehistorien til det han omtalte som ukrainernes tålmodighet og vilje til å forsvare sin suverenitet.

Et annet tegn på at Zelenskij ikke var edru – eller i hvert fall i mental ubalanse – var at han på slutten av pressekonferansen, fullstendig uten grunn, begynte å snakke om at ”en viss hviterussisk person”, formodentlig Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, skulle ha truet med å kutte oljeforsyningen til Ukraina, men at det var noe som ville ramme Hviterussland mer enn Ukraina. Er det noe Ukraina ikke bør gjøre i dagens situasjon, er det å fornærme Lukasjenko og å skaffe seg en konflikt med Hviterussland.

Se pressekonferansen etter møtet mellom Macron og Zelenskij, dubbet til engelsk, her.

Hvordan skal vi tolke pressekonferansen etter samtalene mellom Macron og Zelenskij? Det som virker åpenbart, er at Macron har krevd at Zelenskij og den ukrainske ledelsen må oppfylle Minsk-avtalene.

Dersom også Tyskland – og EU – stiller seg bak kravet om at Ukraina må oppfylle Minsk-avtalene, betyr det at en europeisk løsning på den siste tids spenninger kan være mulig. Gitt at den fornødne vilje er til stede, kan Paris og Berlin ta saken i egne hender, plassere USA, Storbritannia og krigshissende østeuropeiske småstater på sidelinjen og sørge for at Minsk-avtalene fullt ut gjennomføres. Blir Ukraina omdannet til en føderasjon der de østlige regionene kan blokkere for et Nato- og EU-medlemskap, har Putin fått de sikkerhetsgarantiene han har krevd.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  9 februar 2022 17:47

  I geopolitisk faglitteratur finn me Zelenskij si framferd under nemninga Jeltsin-doktrinen: drikk deg snydens, og slepp inn amerikanarane.

  Svar
  • Ja, og i media får vi stadig artikler (historier) om at Macron ‘kanskje vil greie å stoppe ( onde/uforutsigbare) Putin i å invadere Ukraina’. 😉

   Ikke NOE om at jeg skal greie å stoppe svenskene i å invadere Norge. Jeg er skuffet og vonbroten.

   Svar
 • Denne analysen er ikke bestått av en faghistoriker med Russland som spesialfelt!

  Hvem ville ikke følt seg uvel når man vet at jeg er bonden på brettet som skal ofres for en viktigere sak.

  Dette dreier seg om 2 viktige saker.

  1. Hvem skal sitte på topp, les USA/UK aksen
  2.Skal Tyskland bli en selvstendig nasjon.

  Da snakker vi om North stream 2.
  Hvis eller når gassen flyter fritt fra Russland til Tyskland , så blir det et helt nytt geopolitisk spill. Bundeskansler Scholtz fikk et spørsmål fra en rekke veldresserte pressefolk etter møtet med president Biden;

  Vil Tyskland boikotte russisk gass hvis det blir krig i Ukraina.

  Selvsagt unvek Scholtz og svaret på dette spørsmålet. Det samme spørsmålet fikk også utenriksminister i Tyskland som var hos president Zelenskij i Kiev på samme tid. Hun var også vel informert og forberedt på at et slikt spørsmål kunne dukke opp.
  Det skal ikke store fantasiforestillingen hvis Tyskland hadde bekreftet at de ville boikotte russisk gass ,
  så vil aksen USA/UK sette igang en operasjon i Ukraina umiddelbart.

  Putin har allerede signalisert at hvis det blir krig, så forvent atomkrig.

  Da er vi tilbake til tesen;
  Steng Russland ute, hold Tyskland nede,få USA inn.

  Er USA/UK sterke denne gangen når den neste store krigen starter?

  Svar
  • «Vil Tyskland boikotte russisk gass»

   Vil Tyskland/EU boikotte TILBUDET om russisk gass! Kan man boikotte et tilbud?

   Enhver nasjon kan (bør kunne) velge hva de vil kjøpe fra andre nasjoner.
   Etter hva jeg har forstått har ikke Russland sendt gass inn i Tyskland/EU, som en forbrytelse.
   Hvorfor da «boikotte»? Som det også trues med en like idiotisk boikott hvis Russland ikke fjerner militærstyrken fra egen (!) jord, og ikke tillater USA/Nato å bygge opp militære styrker i nok et naboland nær Russland. Altså økonomisk krig, før en militær krig. – Som før de andre verdenskrigene samme folka satte i gang.
   Russland har kanskje fulgt med USA/Nato sin invasjon og og bombing for fred i Irak, Syria og Libya? Alle basert på løgner.
   Eller er det USA som er redd for å ikke få solgt sin (dyrere), gass som er årsak til trusslene?
   Men… Det er jo slik en mafia alltid har drevet/truet med!
   Er våre politikere knyttet til mafiaen? Skummelt.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Strøm til Europa prioritert foran vårt eget behov

Varig ustabile kraftpriser om ikke kabelavtalene reforhandles.

Forrige innlegg

Ikke alle analyser er ønskelige:

Ytringer skal passe med den rådende fortellingen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.