POSTED IN Diverse

Minneord:

Høvdingen på Lerkendal.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Tanker ved Nils Arne Eggens bortgang.

Jan Hårstad

Den store dikteren Kristofer Uppdal (1878-1961) var en inntrønder,både en slags mystiker og arbeiderdikter.

Utvilsomt var han også en trøndersk patriot da han mente at trønderne fra hans tid var et høvdingefolk.

Jeg har grublet litt over dette utsagnet og jeg er slett ikke sikker på at det har relevans for de nåværende trøndere, men for en person er utsagnet helt korrekt: Nils Arne Eggen.

Nå er han gått bort og vi kan trygt si at noe sånt kommer ikke tilbake ved første korsvei. Nils Arne Eggen (1941-2022) viste allerede som skihopper og fotballspiller i ung alder at han var en trøndersk urkraft. Og denne ekstreme  energien satte han inn som fotballtrener for både landslag,Rosenborg og Moss.

Å se Nils Arne Eggen utfolde seg på Lerkendal var som å se en slags hærfører,han var en befaler som de klassiske trønderske høvdingene må ha vært det i middelalderen.

Du skal ha en enorm kraft for å temme unge ambisiøse fotballspillere til å forstå at fotball er et lagspill og ikke en oppvisning i privat briljering. En person som klarer noe sånt er en 

Suveren fotballtrener,men uten vilje og autoritet vil ikke noe sånt lykkes.

En annen gigantisk trønderhøvding var Oddvar Brå fra Hølonda, skikongen. Det Brå og Eggen hadde til felles var dette: viljen til å ville vinne. Et fotballag må gjerne bestå av tekniske

Ballkunstnere og smartinger, men ikke noe av dette hjelper hvis du ikke har viljen til å vinne.

Eggens visjon var å samle opp alle fotballbegavelser fra MidtNorge og her regnet han med Bodø. Banal journalistikk vil ha det til at det er trøndere som spiller på Rosenborg, men det ble under Åge Hareide helt feil. Trøndere ble utrensket og måtte finne seg nye klubber og inn med folk fra hele Norden. Nå i dag er det umulig å si om dette vil utvikle seg til en ytterligere større verden, eller om en kan vende tilbake til Eggens visjon. 

Den nye treneren Kjetil Rekdal har det til felles med Eggen at han har et kraftfullt temperament og vilje til å vinne. Vi kan ikke se bort fra at vi får en ny høvding på Lerkendal.

Vi takker for all moro og glede høvdingen Nils Arne har gitt oss gjennom et langt liv for fotballen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Uten tvil imponerende det Eggen fikk til med Rosenborg både nasjonalt og internasjonalt og han satte (sammen med Drillo) Norge på det internasjonale fotballkartet.Tror han hadde en enorm viljestyrke og ikke minst var han en ekte idealist.
    Jeg tror også han var veldig god til å formidle hvor viktig samhandling er, samhandlingen mellom spillerne; det å gjøre hverandre gode. Dette kan definitivt overføres til andre sider av samfunnet (enn bare fotball og idrett).Spiller man virkelig på lag med hverandre kan man oppnå ekstremt mye positivt. Dette forstod Eggen. En virkelig god leder vet å få frem det beste i hver enkelt og sette dem sammen til et fantastisk kollektiv. Få forstod dette bedre enn Eggen.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nye forsøk på å mane til konflikt

Historieforfalskning som et av flere grep i fryktens tjeneste

Forrige innlegg

Presset Boris Johnson tar grep:

Pandemien avsluttes.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.