POSTED IN Militære/våpen/teknologi

Militært:

USA ligger langt bak Russland/Kina.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

For noen vil nok denne artikkelen komme som en overraskelse. Men for de som følger litt med er dette en erkjennelse som vil måtte tvinge seg frem. Dette har vært en realitet i flere år nå.

USA ligger nå bak Kina og ikke minst Russland når det gjelder nye konvensjonelle våpen. De har satset store summer på våpen for salg (F-35) og kommet mer og mer på etterskudd når det gjelder utviklingen av nye og mer effektive våpensystemer.

Et «usynlig skip»

Nye russiske våpnene har f.eks. gjort USAs mektig hangarskips-flåte overflødig. Den kan ikke lenger operere nær land fordi de nye russiske våpnene vil kunne nå og dermed ødelegge den. Den står uten forsvar mot disse.

F-35 og tilsvarende «usynlig skip» fungerer ikke og representerer et enormt sløseri av midler og ressurser. Landet klarer altså ikke å å holde tritt med våpenutviklingen til Kina og ikke minst Russland. I motsetning til sjølskrytet i Hollywoodfilmer om USAs voldsomme militære slagkraft er situasjonen i dag egentlig det motsatte: en katastrofe.

Det eneste USA har tilbake er atomvåpnene som kan kaste verden ut i en altomfattende apokalypse. Faren er at når erkjennelsen om denne håpløse situasjonen siger inn i USAs elites bevissthet – at de er i ferd med å miste sitt globale militære grep – vil de i desperasjon kunne sette i verk alt-ødeleggende krigstiltak.

USAs gjeldsnivå. Beløpene er ufattelige.

Det er mange i USA som står overfor en meget smertelig erkjennelse. Troen på at en ny runde med opprustning vil endre situasjonen er en illusjon. Landet er forgjeldet til over ørene. I og med at det ikke foreligger noen militær trussel mot US, dreier opprustningen i USA seg om å forsvare storselskapene globale interesser og å tilfredstille rustningsindustrien i USA sine økonomiske behov.

Å fortsette denne utviklingen er i praksis å forsterke problemene. Den vil ikke kunne vedvare og vil føre til krise før eller seinere. Jo lengre tid det går desto verre blir det. Så enkelt er det. Opprustning er ikke løsningen.

Knut Lindtner

USA må utvikle «nye måter å føre krig på» ellers risikerer de «å tape» overfor Russland og Kina – sier tenketank.

Pentagons militære holdning basert på dominansen under den tidligere kalde krigen vil ikke lenger virke mot de nye strategiene til Russland og Kina. Pentagon må øyeblikkelig bli oppdatert, ellers risikerer USA å tape en krig mot én av dem – kommer det fram i en ny rapport.

USA har ført krig i Afghanistan i mer enn 15 år – som de nå erkjenner å ha tapt.

Amerika behøver «nye måter å krige på» ifølge en rapport forfattet av Chris Dougherty ved Center for New American Security (CNAS) som ble publisert på onsdag.

«For første gang på tiår er det mulig å tenke seg at De Forente Stater kjemper – og muligens taper – i stor stil mot én av disse stormaktene», advarer Dougherty.

USA er blitt sittende fast i «den totale og gamle strukturen» for militær strategi og militæroperasjoner som ble brukt i Gulf-krigen i 1991, legger han til. Kina og Russland har funnet opp nye strategier og våpen for å bekjempe USA i en krig om det blir nødvendig.

Slik landet ligger er ikke USA truet av noen. De har derfor ikke noe forsvar fordi det ikke trengs.

Dougherty argumenterer med at Beijing og Moskva har «kompensert for sine relative svakheter overfor USA ved å bruke tiden og geografien til sin fordel». De har utviklet våpen og strategier for å øremerke USAs svakheter til det punkt at de kan slå USA og deres allierte i en regional krig. 

«USA befinner seg i en periode der de leter etter den gamle makten», skriver han. Og deres måte å krige på etter den kalde krigen «vil ikke virke» i våre dager eller i vår tid.

Det er ikke mulig å gå tilbake til tiden etter den kalde krigen da USA dominerte militært.

«Det bunner i synet på antakelsen om at vår strategi var produkt av en eksepsjonell historisk periode med udiskutabel militær dominans for USA», skrev Dougherty. «Antakelsen fra den tiden er nå helt feilaktige og helt ugyldige. Den må bli oppdatert for en ny tid i konkurranse med andre stormakter».

Det vil ikke hjelpe Pentagon om de får aldri så mye penger dersom de blir brukt på «utdaterte konsepter». Det vil være bortkastete ressurser og ende i «en enorm tapt mulighet for å å gjøre bedre investeringer», skrev Dougherty.

Det vil komme en ny verdensordning

Bare nyheten om at et nederlag for USA er mulig kan «føre til» at deres allierte og partnere kan miste troen på den globale orden som Washington har stått for siden slutten av den andre verdenskrigen, advarer rapporten. 

Dougherty har slått alarm om dette før. Hans syn kom fram hos National Defence Strategy i 2014 mens han arbeidet i Pentagon.

Dougherty var tidligere en US Army Ranger, og han har også arbeidet ved Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA). I 2014 skrev han et overbevisende essay i National Interest om det kortsynte fokus man hadde på korte kriger.

Men det gjenstår å se hvor stor effekt han nye studier vi få. Samtidig som Trump-administrasjonen har økt Pentagons budsjett gang etter gang og bønnfalt dem om å gjenoppbygge «det utarmete» militæret, så har han liten sans for CNAS.

Denne tenketanken hadde stor innflytelse i Washington under Obamas regjeringstid. Og de har flere veteraner i styret med sine direktører og rådgivere.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Tidligere publisert på derimot.no

https://www.rt.com/news/461727-us-new-way-war-cnas/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Morten Bjørgan
  18 juni 2019 9:18

  Hallo. Dette er gammelt oppkok og naiv synsing.
  Snart blir alle som synes noe karakterisert som «Think tank», og så skal de selvsagt bruke halve plassen til å fortelle om F35. Å treffe et hangarskip på 350 meter er ikke umulig, fortell noe vi ikke vet.

  Svar
  • Beklager, men det er ikke det. Går ut fra at du er kjent med Putins tale 1. mars i fjor hvor han annonserte de nye russiske våpnene. Det er særlig Kinzal-missilet som vil gjøre hangarskipsflåten til USA overflødig. Jeg har hatt flere artikler om saken her på bloggen så det er bare å søke.

   Forøvrig må jeg si at svært mange i Norge holder fortsatt fast ved Hollywood-forestllingen om USAs overlegne våpen. Det er dessverre ikke dagens virkelighet. Konvensjonelt ligger USA sannsynligvis nå bak Russland, på enkelte områder svært langt bak – særlig når det gjelder missilteknologi.

   I april i fjor skjøt USA over hundre Tomahawk kryssermissiler mot Syria. Over 70 ble skutt ned eller forhindret i å nå sine mål. Og da hadde ikke Syria fått utplassert de russiske S-300 missilene. Det er i ferd med å utvikles en avgrunn teknologisk mellom Russland og USA når det gjelder missil-våpen. Men vi lever fortsatt med forestillingen om dumme russere og overlegne amerikanere. Men en karrikering av virkeligheten fører bare til at det begås farlige feil.

   Som den kinesiske krigsteoretikeren Sun Tsu skriver: «Hvis du kjenner fienden og deg selv trenger du ikke være redd for utfallet av hundre slag.» Vi og ikke minst USA kjenner hverken fienden og heller ikke seg selv og vil tape enhver krig. Vi tror på Hollywood-forestillingene om fienden og oss selv. Disse forestillingene er alle er en form for ønsketenkning.

   Svar
   • Folk flest lever i god tro med hva CNN og Hollywood forteller dem, dessverre og noen ser ikke ut til å ville våkne fra dvalen uansett om sannheten dasker dem i ansiktet.

   • Bjørnar Bolsøy
    2 august 2020 23:40

    Heldigvis er verken CNN eller Hollywood noen god kilde til informasjon om militære spørsmål. Skal man få vite noe om dette, går man til fagpressen og andre kompetente kilder.

   • Bjørnar Bolsøy
    3 august 2020 1:07

    Faktum er at Russland og Kina teknologisk ligger 10-20 år etter USA på de fleste områder, f.eks. sensor, informasjonssystemer, turbinteknologi, ubemannet teknologi, stealth og våpensystemer. Når det gjelder evne til å gjennomføre store militæroperasjoner, spesielt utenfor sitt nærområde, er det enda større gap. Men spesielt Kina har en enorm utvikling og korter ned gapet stadig. Fortsetter utviklingen så har kanskje Kina paritet med USA om 10-20 år.

 • Reidar Kaarbø
  18 januar 2020 17:53

  På den siste oppstillingen jeg har sett over «forsvars»utgifter er det slik i danske kroner:
  Russland 466 milliarder DKR
  Kina 1499 milliarder
  NATO uten USA 1733 milliarder
  USA 4471 milliarder
  Hele NATO 6204 milliarder
  Det sier seg selv at når NATO kriger og investerer for enorme beløp, må NATO sin opprustning være farlig stor, og det blir vanskelig ut fra beløpene å påstå at NATO sakker akterut. Jeg vil heller si motsatt, at disse enorme beløpene bør vise IL Stupido Gigante og has vasall Jens Stoltenberg at det kan være på tide å roe ned litt.

  Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  21 januar 2020 22:27

  «F-35 og tilsvarende «usynlig skip» fungerer ikke og representerer et enormt sløseri av midler og ressurser.»

  Hvis det ikke virker, er det jo rart at så mange nasjoner bygger eller anskaffer både stealth fly- og fartøyer. Ikke minst Russland selv:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lider-class_destroyer
  https://en.wikipedia.org/wiki/Admiral_Gorshkov-class_frigate
  https://en.wikipedia.org/wiki/Buyan-class_corvette

  I grunnen har de fleste større fartøytyper de siste 10-15 årene implementert stealthegenskaper i mer eller mindre grad:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Stealth_ship#Examples

  Bildet er forøvrig av en svensk Visby-korvette, som sammen med den norske Skjold-klassen var de første operasjonelle stealth-fartøyklassene i verden.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Verdensøkonomien

Kina/Russland med parallelt system til dollaren

Forrige innlegg

I Svartehavet denne gangen:

Nye USA-provokasjoner.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.