POSTED IN Iran, USA

Militær USA-leder i Midt-Østen:

Iran opptrer forsiktig og respektfullt.

0
Print Friendly, PDF & Email

Meldingen under bekrefter det som har vært ganske klart lenge. Det er USA og ikke minst Israel som provoserer til konflikter i Den Persiske Gulfen, ikke Iran. De har virkelig interessa av å dempe spenningene her. Sammen med Qatar deler de verdens største undersjøiske gassfelt midt i skipsleia i Gulfen.

I den persiske Gulfen ligger gass- og oljefeltene på rekke og rad.

 Dette feltet lar seg vanskelig bygge ut og drives under en konflikt. Men Israel har helt andre behov. De ønsker seg en krig hvor USA ofrer sine unge gutter og jenter for å ødelegge Iran. Det er derfor de dreper en av Irans fremst atomforskere.

For de som tenker seg om og er opptatt av rettferdighet må jo det samme kravet om å stanse utbyggingen av kjernefysiske anlegg rettes i større grad til Israel enn til Iran. Israel har egne atomvåpen noe Iran ikke har.

Og skal vi være konsekvent må det samme krevet stilles til alle atommakter også USA. Men det ansees som uhørt. Noen har bare rett til slike våpen og til å true andre med dem. Men ikke Iran som ikke har startet en krig med sine naboer på 900 år – i motsetning til f.eks. Israel eller USA.

Men i denne saken som i mange andre er det forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Knut Lindtner

USAs kommandør: Iran’s Marine aktivitet har vært  ‘Respektfull’

Kommentarene kommer etter økte spenninger i regionen

Til tross for den tiltagende spenningen mellom USA og Iran sa den øverste amerikanske marinekommandøren i Midt-Østen på søndag at Irans marineaktivitet i regionen kan sies å vært «forsiktig» og «respektfull».

Sam Paparo

Kommentarene kom fra viseadmiral Sam Paparo, sjefen for US Navy’s Fifth Fleet, som er stasjonert i Bahrain. “Vi har oppnådd avskrekking i en komplisert situasjon. Denne forverres av verdensbegivenheter og av andre hendelser underveis, ”sa Papro på et arrangement som ble arrangert av International Institute for Strategic Studies, en britisk tenketank.

«Men jeg har funnet iransk aktivitet til sjøs å være forsiktig og omtenksom og respektfull, for ikke å risikere unødvendig feilberegning eller opptrapping til sjøs,» sa han. Paparo sa at han har en «sunn respekt» for Irans vanlige marine og marinen til Den islamske Revolusjonsgarden. 

USA klager så gjerne på iransk flåteaktivitet i Persiabukta og andre farvann nær Irans kyst. Men amerikanerne har da massevis med egne provoserende manøvrer i regionen.

I september seilte USA et hangarskip gjennom Hormuz-stredet, en smal vannvei nær Irans vestkyst. USA har stadig beveget seg rundt omkring militære anlegg de siste månedene for å sende klare meldinger til Iran, inkludert en gruppe B-52-bombefly som ble distribuert til Midt-Østen i november.

B-52-utplasseringen kom etter at en rapport tilsa at president Trump gjennomgikk muligheter for å slå til mot et iransk atomanlegg (Natanz), og økte frykten for en mulig militær konfrontasjon de siste dagene av sin administrasjon. Siden rapporten kom ut, har Iran mant til forsiktighet hos sine allierte, og Israel har trappet opp provokasjonene i regionen. Spenningen har vært særlig høy siden den fremtredende iranske forskeren Mohsen Fakhrizadeh ble drept i et tilsynelatende israelsk planlagt raid 27 november.

Author: Dave DeCamp

Oversatt av: J Bjoerkmo

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kraftkablene til utlandet:

Sender strømprisene rett opp.

Forrige innlegg

Står vi overfor en mini-istid?

Det en ikke vil snakke om.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.