POSTED IN Olje-Energi, USA

Midt-Østen:

Økende spenning mellom USA og Saudi-Arabia.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Vi har i rekke artikler i den seinere tid, og særlig flere vi har lagt ut fra voltaire.net de siste par årene, hevdet at spenningen innad i Saudi-Arabia er voksende av en rekke ulike grunner. Saudi-Arabia er en strategisk alliert med USA i regionen men regimet vakler som følge av interne konflikter.

voltaire.net har hevdet at USA planlegger en omrokkering i regionen hvor en del av strategien er å stykke opp Saudi-Arabia i tre mindre stater. De vil da være lettere å håndtere, dvs. å styre i ønsket retning i samsvar med USAs strategiske interesser. Saudi-Arabia er tross alt verdens nest største oljeprodusent.

Det er umulig å si noe sikkert om dette, vi har ikke tilgang på hverken informasjon eller beslutninger i bakrommene. Men det er åpenbart at spenningen mellom USA og Saudi-Arabia er i ferd med å bygge seg opp. Meldingen kan umulig forståes på noen annen måte.

Muslimene største religiøse helligdom, Kaba, i Mekka, Saudi-Arabia.

Med de ekstremt lave oljeprisene er USAs skiferofljeindustri i ferd med å gå konkurs. men Saudi-Arabia har heller ikke råd til dette. Oljen er deres viktigste inntektskilde og b.a. den mislykkete krigen deres i Jemen koster flesk.

Saudi-Arabia kan ikke nå brukes av USA som noen effektiv alliert overfor Iran, men spørsmålet om Iran-sanksjonene dreier seg naturligvis ikke om noen iransk trussel men er et middel til regimeskifte i Iran. Iran lar seg ikke kontrollere av USA og det blir ikke akseptert i Washington.

Det store spørsmålet er hva som skjer i Saudi-Arabia i tiden som kommer for USA kan ikke leve politisk med en ulydig alliert. Det har de aldri gjort de siste ti-årene, noe deres intervensjonskriger viser

Knut Lindtner

USA trekker ut Patriotrakettene og krigsflyene sine fra Saudi-Arabia midt i en konflikt dem imellom.

USA ønsker kutt i oljeproduksjonen for å sikre stabile priser.

 Jason Ditz

Trumpadministrasjonen har irritert seg over Saudi-Arabias manglende evne til å stabilisere oljeprisene på et tilstrekkelig høyt nivå til at USAs oljeprodusenter får lønnsomhet. Det har ført til at USA som gjengjeldelse, som følge av disse spenningene, har begynt å trekke ut militært utstyr fra Saudi-Arabia.

Et Patriot-missil batteri

Offisielle representanter fra USA bekjentgjorde torsdag at USA vil trekke ut to Patriot missil-batterier sammen med et visst antall krigsfly fra den saudiske ørkenen i tillegg til andre forsvarssystemer. Dette er utstyr som er utplassert de siste månedene for å «motvirke Iran.»

Oppbyggingen i Saudi-Arabia begynte etter at et jemenittisk missilangrep slo ut olje-produksjonsanlegg i regionen. Saudiene skyldte på Iran og USA sendte styrker for å «avskrekke» dem. USA-Iran-spenningene på grunn av Irak ført i siste instans til mer militære utplasseringer i regionen.

Å plassere tropper der har gitt USA pressmiddel til å trekke ut tropper derfra. Siden presset til å få saudiene til å  løfte oljeprisene ikke har ført til noe ser det nå ut til at USA mener at dette vil presse dem til handling.

Som sikkerhetstiltak er det ikke sannsynlig at dette betyr noe i og med at det ikke har vært noen tegn på at Iran eller andre var i praksis var forberedt på et angrep på saudiene. Det betyr at det ikke blir gitt noen reell sikkerhetsøkning som premie for å heve oljeprisene. Det er dette USA ønsker seg og enhver prisøkning vil derfor bli ønsket velkommen fra det holdet.

Oversatt av Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Nå er det jo slik , at en lav olje/energi-pris vil gi bedre /rimligere produksjon av velferds-produkter & tjenester. Bra for verden.
  Oljeprodusenter av ethvert slag vil jo ikke produsere olje hvis ikke prisen er høy nok til å gi ( en ublu?) fortjeneste. Slik er kapitalismen/markedet.
  Så får vi ( kanskje ) en oppblomstring av fornybar energi. Bra for verden.
  Hvis Saudi Aabia forsvinner? Bra for verden.
  Men/og vi bør vite at olje kun er energi , ikke noe vi trenger i seg selv.
  Nesten på samme måte som penger. – Kun et middel til aktivitet.
  Hvis vi kaster maten i havet, eller slutter å produsere, vil prisene stige. Men det blir ikke mer mat.
  Og det er mat vi lever av . Ikke priser.
  Vet vi ikke dette, er det ingen grunn tl å angripe kapitalister. Da er vi alle kapitalister.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Våpenhandel:

Det spiller ingen rolle hvem de er bare de har penger.

Forrige innlegg

Tyskland:

Ny nedtur for Angela Merkels «grønne» energipolitikk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.