POSTED IN Syria, Tyrkia

Midt-Østen:

Blir det krig mellom Tyrkia og Syria/Russland?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er alltid av interesse å høre hva kommentatorer på begge sider mener om en konfliktfylt situasjon. I dette tilfellet er det russiske kommentatorer som vurderer situasjonen i Idlib. Her står tyrkiske tropper nå som garantister for at de siste jihadistene skal kunne ha fotfeste i denne syriske provinsen.

Dette er Al-Qaida i Syria. Bildet er tatt 14. august i 2018. © Omar Haj Kadour

Slik det fremgår under er situasjonen fastlåst. Her er det mange interesser som står på spill og stor militære styrker er oppmarsjert mot hverandre. Men meldingen fra Nato-hold er at de ikke åpent vil støtte Tyrkia i en konflikt mot Syria/Russland og Iran.

På den andre siden er situasjonen komplisert og dermed farlig og kan ende med er større krig i Midt-østen i tillegg til de som allerede pågår. I løpet av neste uke vil det hele sannsynligvis avklares.

Hva Tyrkia har å gjøre inne i Syria er naturligvis det spørsmålet som aldri blir stilt i våre medier. For det er Syrias Assad som er definert som den store skurken og ikke den tyrkiske intervensjons-lederen Erdogan. Enda en gang snus derfor virkeligheten på hodet for at folk ikke skal forstå det som skjer.

Knut Lindtner

Krigens skygge: 

Hva er sjansen for at Tyrkia vil starte en full-skala offensiv mot Syria i Idlib?

Spenningen er i ferd med å koke over mellom Ankara og Damaskus etter hvert som Tyrkia truer med å ta saken helt i egne hender og helt åpent gripe inn i Syrias Idlib-provins. Der holder regjeringsstyrker på å jage de tyrkisk-støttede militante på flukt.

Tyrkiske tropper i Idlib.

 Trøbbelet i den nord-vestlige provinsen er den siste større bastionen for de de militante i det krigsherjede Syria. Nok en runde med økende voldsomheter kunne vi se på torsdag. Lokale bevæpnede grupper prøvde å jage tilbake den syriske hæren fra områder de hadde vunnet langs den strategiske hovedveien de nylig hadde tatt.

De hadde regnet med støtte fra tyrkisk artilleri, men disse trakk seg ut etter at russiske styrker intervenerte.

Men Ankara har ikke planer om å trekke seg tilbake. Og president Recep Tayyip Erdogan erklærte nylig at det bare er et «spørsmål om tid» før vi kan få en tyrkisk offensiv..

I mellomtiden har Moskva beskrevet en direkte tyrkisk militær innblanding i Syria  som «et scenario av verste slag.

Hvor store er sjansene for at dette vil skje?

En geopolitisk slagmark.

«Skal vi dømme etter Erdogans uttalelser ser det ut til at tyrkerne er helt bestemte» på å gjennomføre trusselen, fortalte sjefsredaktør for Russia in Global Affairs Fjodor Lukyanov til RT. Han la til at Idlib er blitt en arena for en geopolitisk kamp mellom Ankara og Damaskus – og dermed også for deres allierte i Moskva.

Fjodor Lukyanov

Russland har prøvd å mekle i konflikten. Men så langt har samtalene med Tyrkia ikke gitt noen praktiske resultater, Samtidig har situasjonen på bakken blitt mer opphetet. 

Lukyanov har notert seg at Ankara så langt har greidd å unngå en «fullstendig krig med flere deltakere» . Det er bare fordi troppene som faktisk slåss i Idlib er al Qaida- tilknyttede militante som Ankara støtter som sine stedfortredere.

Tyrkia – NATOS nest største militære styrke – kan vinne stort om det bare er den syrisk-arabiske hæren de skal møte, ifølge Mikhail Khodarenok, en pensjonert oberst i det russiske luftforsvaret, og tidligere generalstabs-sjef.

«Erdogan har nok kamp-og operasjonell kapasitet, han har nok militært utstyr og personell til å overkjøre Assads styrker på få dager», sa han til RT. 

Etter hvert som kampene har hardnet til, har den syriske hæren blitt redusert etter nesten et tiår med krig. De har måttet kjempe på flere fronter mot forskjellige militante og ekstremister. 

Men dette er jo helt hypotetisk siden Syrias hær ikke kjemper alene. Russland er en alliert med Damaskus – men de er også en betydelig partner for Tyrkia. De har sin egen interesse i situasjonen.

Mikhail Khodarenok,

Et nederlag for deres syriske allierte vil være en katastrofe for Moskvas anti-terrorisme-tiltak i Syria i de siste fem årene. Også for deres Midt-Østen-politikk generelt advarte Khodarenok.

Det er lite sannsynlig at Russland bare vil bli stående på sidelinjen og se konflikten rive ned deres autoritet i regionen.

Enhver stor-skala Tyrkisk operasjon mot Syrias hær vil høyst sannsynlig inkludere russiske militære rådgivere og bakkestyrker – slik militærpolitiet patruljerer noen områder i Syria – sier Aleksej Khlebnikov, Midt-Østen-ekspert for Carnegie Moskow Center til RT.

«Russland støtter allerede den syriske hærens offensiv med luftstyrker, og de spiller en rolle som avskrekking mot enhver tyrkisk offensiv mot syriske posisjoner. De er med på å sikre den syriske hærens kontroll over områder de nylig har tatt», sier Khlebnokov.

At Moskva ganske sikkert gjør en utilslørt intervensjon fra Tyrkias side mye mindre gjennomførbar, ikke minst fordi de da kunne må risikere en konflikt med en atomtrussel hos medlemmene av FNs sikkerhetsråd- Og en gnist som kan føre til en fastlåst situasjon mellom Russland og NATO.

Vil det koste for mye?

Ankara har mye å tape  til og med i en mild forverring av forholdet til Moskva. Det viste seg siste gang det skjedde – etter at Tyrkia skjøt ned et russisk Su-24 i november 2015. Etter den hendelsen innførte Russland en serie med sanksjoner mot tyrkisk eksport og business. Det gikk ut over landbruksprodukter og turistsektoren spesielt. 

Innsatsen er mye høyere nå. Siden da har Tyrkia økt sitt forsvars-samarbeid med Russland ved å kjøpe S-400 luftforsvars-system – en avtale Ankara mener var så viktig at de var villige til å motstå presset fra USA, og til og med ofre sin rolle i USAs F-35-program.

Det er ikke sannsynlig at Russland vil dele liknende utstyr med Tyrkia igjen dersom de må krysse klinger over Idlib.

Et annet høyprofilert felles prosjekt er TurkStream som leverer naturgass til kraftverk i Tyrkias største by, Istanbul, og til industriområdene rundt byen.

Sakir Arikan, administrerende direktør for TurkAkim Gas, kalte det massive infrastruktur-prosjektet «et ledd i nasjonal sikkerhet» forrige måned. 

Allikevel nølte Russland ikke med å stanse arbeidet med rørledningen tilbake i 2015, som en del av sanksjonspakken.

Samarbeidet mellom Moskva og Ankara strekker seg lenger enn kun økonomiske og forsvars-saker. I tillegg til å ta del i den syriske fredsprosessen, så har Tyrkia og Russland stått fram som ledere i samtalene som har gått i stå i Libya for å få slutt på kaoset der. 


Vitaly Naumkin

«Ingen er interessert i at det skal bryte ut en stor krig som vi føre til en konflikt mellom Tyrkia og Russland», sier Vitaly Naumkin , president for Institute of Oriental Studies of the Russian Academy of Science til RT. «Interessene begge siden har i en gjensidig konflikt er altfor høy. Det betyr at de antakelig må komme til et arrangement».

Carnegies Khlebnikov tror også at «det er svært usannsynlig at Tyrkia vil følge en linje med direkte sammenstøt og økning av spenningen med Moskva».

Men det betyr ikke at Moskva bare kan ligge der og slappe av i det syriske solskinnet. Lukyanov sa til RT at mye vil avhenge av russiske diplomatiske anstrengelser. De har allerede gjort det klart for Tyrkia at en militær linje ikke vil føre til noe.

Ethvert forsøk på å løse denne konflikten med militære midler er helt meningsløst.

Om Russland og Tyrkia kommer til en forståelse om deling av innflytelses-områder i Idlib, vil fiendtlighetene fortsette, advarer Lukyanov. 

Dette kan høres usmakelig ut for syrerne, som er ivrige etter å frigjøre sitt eget land etter nesten ett tiår med stridigheter.

Alle eksperter ser ut til å være enige om at å fryse fast situasjonen i Idlib kan hjelpe til med å hindre videre eskalering for øyeblikket. Inntil en mer langsiktig løsning er funnet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/481323-turkey-miliary-offensive-syria-russia/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Mission impossible: Demokrati
  22 februar 2020 9:46

  Den største feil, som ofte gjøres i krig, er å undervurdere motstanderens kapasitet. Det er herunder riktig at den syriske hær har blitt desimert etter år i strid, men samtidig står man igjen med en erfaren kampstyrke, som har lært krig på den harde måten.

  Skal Tyrkia ha mulighet til å nedkjempe den syriske hær må deres ikke-krigsvante soldater ha tung støtte fra pansrede kjøretøy, stridsvogner, artilleri og ikke minst herredømme i luften.

  Situasjonsbildet viser at Tyrkia er langt unna å ha denne militære logistikken på plass. Det foreligger også betydelige hindringer, ikke minst risikoen for at Russland vil gå inn på Syrisk side, med overhengende fare for at russisk flyvåpen vil kutte tyrkiske forsyningslinjer.

  Så nei, Erdogan er muligens gal, men han er neppe sinnssyk, og er han kapabel til å motta råd fra sine generaler avstår han fra en fullskala krig mot Syria. I motsatt fall kaster han Tyrkia utfor et mørkt stup, der avgrunnen kan være svært dyp.

  Svar
  • Så absolutt, og kan bare legge til at Tyrkia allerede har angrepet Syriske styrker i Idlib, at syriske styrker ble støttet av russiske luftangrep, at tyrkerne forsøkte å skyte ned russiske fly og at utskytningsplattformen ble tilintetgjort. Det tyrkiske angrepet ble slått tilbake. Forutsatt at rapportene stemmer så er krigen et faktum selv om den ikke er erklært. https://southfront.org/assad-forces-give-turkish-army-whipping-in-eastern-idlib/

   Svar
   • Mission impossible: Demokrati
    22 februar 2020 14:24

    Ja det må være riktig å konstaterer at det foreligger en de facto krigstilstand mellom Tyrkia og Syria. Spørsmålet er om Erdogan vil/kan følge opp med en fullskala krig, der det iverksettes et massivt angrep, både fra luft og på bakken. Jeg har vanskelig for å tro det, siden risikoen ikke på noen måte står i forhold til hva Tyrkia kan oppnå.

 • Reidar Kaarbø
  22 februar 2020 15:39

  Hvor blir det av sanksjonene mot Tyrkia? Hvor er politikere som sier STOPP i alle pakketurer til Tyrkia? Eller ser vi oppbygging av en krig Norge faktisk ØNSKER her også?

  Svar
 • […] Mikhail Khodarenok, en pensjonert oberst i det russiske luftforsvaret, og tidligere generalstabs-sjef, har sagt at […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Russland har solgt sine USA-obligasjoner.

Nå begynner Kina å selge sine.

Forrige innlegg

Ikke lønnsomt likevel?

Mot grønt blodbad i Sverige?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.