POSTED IN Krig-fred, USA

Meningsmåling i USA:

Stort flertall blant veteraner for å trekke USA ut av Afghanistan.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det er nok ingen tilfeldighet at Trump ønsker å trekke USA ut av 20 års krig i Afghanistan. Den kan ikke vinnes, men våpenprodusentene i USA ønsker den med tanke på egen fortjeneste. De er avhengige av krig som gir dem flere penger i kassen.

Problemet deres er ikke av moralsk art, altså om hva de har i Afghanistan eller Irak å gjøre eller lignende dumme spørsmål. Krig er deres forretnings-idé uansett for hvem og hvor den føres. Bare de som fører den har penger å betale med, da er enhver krig en god ide.

Krigsveteranene er en stor og innflytelsesrik gruppe i USAs samfunnsliv.

Problemet deres at krig er ikke til fordel for særlig mange andre. Ikke minst for de som må ofre liv og helse for deres inntjening. Når nå veteranene med stor flertall mener at nok er nok ifølge en ny meningsmåling i USA, da er det et dårlig tegn i tiden for krigsindustrien.

For en president som vil bli gjenvalgt gir det muligheter men da må han trosse krigsindustrien og alle deres lobbyister i Kongressen og Pentagon. Det er en av grunnene til at denne meningsmålingen er oppløftende. Den legger press på presidenten for å avslutte krigen i Afghanistan.

Ingen politikere tør å mene at krigen skal forlenges. De holder heller kjeft, eller lover å avslutte den. Men når de er valgt finner de grunner for å fortsette krigføringen. Slik har de holdt på i 20 år.

Kanskje det nå tross alt går mot slutten. Men ingenting er sikker mot en så mektig motstander som det militær-industrielle komplekset.

Knut Lindtner

Veteraner:

Støtte for full tilbaketrekking i Afghanistan vokser: Det viser meningsmåling.

Av Leo Shane III

Nesten tre firedeler av veteranene i meningsmålingen, og nesten 70 prosent av styrkenes familiemedlemmer støtter full tilbaketrekking av USAs tropper fra Afghanistan. Dette er ifølge en ny meningsmåling fra en konservativ aktivistgruppe som nylig ble offentliggjort.

Resultatet er en økning fra en identisk spørreundersøkelse i fjorårets meningsmåling fra Concerned Veterans for America, som har nære bånd til det konservative Koch nettverket og Trump-administrasjonen. 

I fjorårets undersøkelse var gruppen den ledende offentlige innsatsen for å overbevise lovgiverne og Det Hvite Hus alvorlig å skjære ned på militære operasjoner i utlandet.

Nathan Anderson

«Jeg tror dette viser at vi er trøtte etter krig i nesten to tiår», Sa Nate Anderson som er administrerende direktør for gruppen.

«Og jeg tror det er en økende bevissthet i det amerikanske folket rundt hvor lenge vi har kjempet».

Meningsmålingen som dekker hele landet ble gjennomført fra 7. til 10. april. Den inkluderer svar fra omtrent 700 militære veteraner og rundt 800 militære familiemedlemmer. Alle tilfeldig valgt.

Omtrent 57 prosent av veteranene i oversikten føler at De Forente Stater bør være mindre engasjert i militære konflikter i utlandet. Dette er en økning på 9 prosent fra forrige år. Bare 7 prosent sier de synes landet bør være mer involvert.

I Afghanistan spesielt, støtter 73 prosent av veteranene i oversikten en full tilbaketrekking av amerikanske militære styrker. Og 69 prosent av familiemedlemmene mente det samme.

I meningsmålingen i 2019 var tallene rundt 60 for begge gruppene.

Mer enn halvparten av veteranene som støttet full tilbaketrekking gikk inn for ideen fullt ut.

På samme måte støtter 71 prosent av veteranene og 69 prosent av familiemedlemmene full tilbaketrekking av USA-tropper fra Irak.

To tredeler av veteranene sier de ønsker en reduksjon i USA pengebruk på utenlandshjellp. Og 17 prosent sier at de ønsker seg total reduksjon i USA militære pengebruk. (34 prosent sier de vil ha mer).

Anderson sier han håper resultatene kan fjerne noen forutsetninger for militær støtte til pågående operasjonene i utlandet, og at oppblåste politikere vil slutte å komme med slike forpliktelser.

Tidligere i år annonserte president Donald Trump planer for å trekke ut USA-styrker i Afghanistan som del av en fredsavtale de hadde undertegnet med Taliban-ledere der.

Men disse anstrengelsene har stoppet opp de siste ukene fordi den afghanske regjeringen har vært uenige med lederne for terroristgruppen om forskjellige saker.

Mer enn 2300 militært personell fra USA har blitt drept i Afghanistan siden begynnelsen av konflikten i 2001.

Nasjonal sikkerhet sto på fjerdeplass blant prioriteringene til deltakerne i meningsmålingen, Dette kom etter helsespørsmål, immigrasjon og nasjonalgjelden.

Meningsmålingen (som har en feilmargin på 3,5 prosent) ble holdt etter at de fleste statene i Amerika hadde innført sosial avstand og anbefalinger om selv-karanterer på grunn av konoravirus-pandemien.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.militarytimes.com/news/pentagon-congress/2020/04/22/support-for-full-withdrawal-from-afghanistan-grows-poll/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israel Shamir:

Massemigrasjon fører lett til menneskehandel og slavearbeid

Forrige innlegg

Nye tall viser:

Den svenske koronamodellen vinner.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.