POSTED IN Korrupsjon

Medier og gaver:

Det er en dum hund som biter hånden som forer den.

0
Print Friendly, PDF & Email

De som hevder at vi har frie medier overser gjerne de bidragsyterne som finansierer mediene i dag. F.eks ble en av verdens rikeste menn, mexicaneren, Carlos Slim, en redningsmann for skrantende New York Times for noen år siden da han tilførte pressegiganten 250 millioner dollars. Samtidig innledet han et nært samarbeid med Clinton-familien, f.eks i tilknytning til deres virksomhet på jordskjelv-rammete Haiti.

Begge har vært på Haiti og gjort business.

Om det seinere fikk betydning for New York Times sin dekning av presidentvalget i USA da Hillary var demokratenes presidentkandidat? Enhver får tenke hva en vil. 

Tidligere medredaktør i Frankfurter Allgemeine, Udo Ulfcotte, avslørte i sin bok «Kjøpte Journalister» (ikke oversatt til norsk) et omfattende system i Tyskland hvor sterke krefter i USA smurte tyske journalister systematisk får å få den vinklingen på politiske saker de trengte. Han hevdet at etter at han var bearbeidet lenge nok fikk ha manus fra CIA som han publisert i avisen under sitt navn. Da hadde han i lengre tid vært på luksus-samlinger i USA overstrødd av milde gaver. Han var psykologisk blitt bastet og bundet til de som overøste han med godsakene.

Har dette også skjedd med norske journalister? Det vet jeg ikke, men jeg anser det som sannsynlig.

Nå avdøde Udo Ulfcotte

Og NRK og alle de store avisene er i dag fullstendig avhengig av pressestøtte (fra den norske staten via Stortinget) for å overleve. Skaper dette bindinger? En må være utrolig godtroende hvis en tenker at disse står fritt. 

De gamle vikingene advarte mot gaver fra mektige personer. Særlig skulle en passe seg for gaver fra konger. For de kunne kreve gjenytelser.

Mafiaen har lignende system som vi vet om. Gir du lillefingeren kan de kreve hele hånden tilbake.

Og da er vi kommet til den korte artikkelen under som forteller en ting: Bill Gates blir ikke rik av å gi gaver, men av strategiske gaver. Når han forsyner sentrale medier med penger, donerer heter det med et fint ord, venter han naturligvis gjenytelser selv om dette ikke sies. For hvis ikke disse mediene behandler han med varsomhet stanser pengestrømmen.

I en slik verden er virkelig uavhengighet en sjeldenhet.

Knut Lindtner

Presse-korrupsjon.

Fra Voltaire Network

Historien i ethvert land har blitt skjemmet av skandaler om skjulte bidrag til avisene fra økonomiske magnater. Dette skjer også i dag på europeisk jord.

For eksempel, i 2019 donerte Bill and Melinda Foundation følgende beløp til:

  • Der Spiegel: 2 537 294 dollar
  • Die Zeit: 297 124 dollar
  • Le Monde: 2 126 790 dollar
  • The Atlantic: 500 222 dollar
  • The Bureau of Investigative Journalism: 1 068 169 dollar
  • The Guardian: 175 000 dollar
  • The Project Syndicate (kronikker): 1 619 861 dollar

Det bør legges merke til at ved å finansiere etterforskning (Bureau of Investigative Journalism), eller ved å betale forfattere for kronikker, som så blir oversatt og distribuert på flere språk (Project Syndicate), så «støtter giveren» alle aviser som kopierer dem uten å måtte legge ut mere penger.

Oversatt Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Camylla Battani

https://www.voltairenet.org/article209846.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tyskland:

Faller tysk solkraftindustri sammen?

Forrige innlegg

Sør-Kinahavet:

USA sender krigsskip inn i området.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.