POSTED IN Miljøpolitikk

MDG-forslag:

Vil omgjøre kysten til en ørken.

12 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

INTET MILJØPARTI

Av Morten Jødal


Som folk har fått med seg, ønsker MDG å legge ned norsk petroleumsnæring. De skal erstatte sysselsettingen og eksportinntektene med annen virksomhet, særlig tang og tare. Slik lederen for ungdomspartiet (Hulda Holtvedt) tryller fram. Men hele partiet står bak.

La oss se på realismen bak en slik ønsketenkning.

I 2018 var verdien av eksporten av norsk petroleumsproduksjon på 534 milliarder kroner. Salgsprisen på ett tonn tare er i 2020 287 kr/kg. For å erstatte petroleumsproduktene med tare, må Norge eksportere 1,86 milliarder tonn.

I dag høstes det 170 000 tonn tare langs kysten, altså 0,09 prosent av hva som trengs for å erstatte petroleumsproduktene.

Langs kysten vår befinner det seg 20 millioner tonn sukkertare, og 59 millioner tonn stortare. Altså fire prosent av hva som trengs for å erstatte eksportverdien av petroleum. Da tar man alt, hvilket vil være en katastrofe for økosystemer og biomangfold langs kysten. Tarebeltene er våre mest produktive økosystemer, og betyr enormt mye for norsk natur. De kan ikke høstes slik. Det innebærer en økologisk katastrofe.

Man kan selvfølgelig dyrke tare marint. Det trengs altså 1,86 milliarder tonn, for å erstatte petroleumsproduktene, og velferden.

For å sette dette tallet i perspektiv: Verdens samlede fiskerier var i 2016 på 171 millioner tonn, og det inkluderer også oppdrett. For å vurdere realismen i MDGs forslag om «alger som den nye oljen», må Norge produsere 10 ganger så stor masse av dem, som verdens fiskerier. For at vi ikke skal bli fattigere.

Man kan tenke seg hvordan Norges kyst vil se ut, med flytere og tauverk og industri, for å realisere denne grønne utopien, også kalt det grønne skiftet.

Min konklusjon er: MDG er intet miljøparti. Deres politikk vil dramatisk endre norsk og andre lands natur for all framtid.

Forsidebilde: @wolfgang_hasselmann

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

12 kommentarer. Leave new

 • MDGs store prosjekt er flytende vindkraft. Et forslag går ut på å bygge ut 100 TWh med havvind. For å få til dette må det betales ut meget store subsidier fra oljefondet (man kan betrakte dette prosjektet som å være en form for permanent nødarbeid fram til oljefondet går tomt). Rent teknisk er dette problematisk, hvor skal feks strømmen hentes fra når det ikke blåser.

  Flere snakker om å opprette store mengder grønne jobber. Men når vi ser på dagens vindkraft utbygging i Norge så importeres nesten alt fra utlandet, inkl anleggsarbeidere. Dagens norske vindkraftutbygging skaper nesten ingen grønne jobber i Norge (men i andre land). Så man kan lure på om det vil bli noe særlig bedre når kostbar havvind skal bygges ut. Og i tillegg er det i dag stort sett bare utenlandsk kapital som investerer i norsk vindkraft. (Vi snakker her om ekstremt dyr strøm fra havvind pluss at landet raseres med vindkraftutbygging på land, men havvind vil være veldig problematiske mht fiskerier og fugledød).

  Svar
 • Audhild Oestgård
  29 april 2020 15:29

  MDG er på fullstendig ville veier!
  Om de er seg bevisste hva de driver med vet ikke jeg!
  Har nettopp sett den siste dokuen til Michael Moore!
  «Planet of the Humans»
  med snart 4 millioner visninger på litt over ei uke!
  Mulg jeg sender den til stortinget og i særdeleshet til MDG som er med på å bytte ut en loegn med en annen!
  Anbefaler dere å se dokuen!
  https://www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE&feature=emb_title&fbclid=IwAR0jsg7QJPepI18ZFwYjbppLW1EVbH-LBhOuNglyxWMJhosAUxnMIWy89PY

  Svar
  • Hei.Helt topp. Send den til stortinget, så får vi se om det er noen som reagerer- bryr seg om alvoret her

   Svar
 • Wasan Totland
  29 april 2020 17:44

  Et annet aspekt ved taredyrkig er at de trålerne som i dag høster tang langs kysten må vente i flere år før de igjen kan høste samme område. Hvordan det stiller seg med tare vet jeg ikke? Men det jeg derimot vet er at hvis taren er flerårig blir regnestykket Bastholm o co herved bør presenteres enda verre.

  Svar
 • Monica Karin
  1 mai 2020 13:23

  MDG tenker ikke, de kaster rundt seg med urealistiske ideer,men de ser ikke videre frem.
  Som jeg sier MDG ung som gammel tenker med «stumpen» eller «Rompen» om du vil

  Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  1 mai 2020 20:36

  Var det ikke taren som inneholdt så store mengder jod og tungmetaller, at den kanskje helst burde unngås?

  «– Vi kom til konklusjonen om at de fleste av produktene våre ikke var forsvarlige, fordi de inneholder så enorme mengder med jod.»

  https://www.tv2.no/a/10671080/
  https://bramat.no/kosthold/matvarer/2236-sunt-med-alger-men-ikke-for-mye

  Svar
  • Nå sier jo artiklene også at vi (generelt) har et for lavt jod-inntak i Norge, gjennom vanlig kost. Men det blir vel ikke bedre av at vi får for mye, nei.
   Men som dyrefor eller oppdrettsfisk-for, burde det være en god industri., som sammen med egendyrkede bønner kunne være med på å erstatte importert for(?)
   Kanskje også som ( omdannet til ) biokull for landbruket? Og eventuel som en eksportartikkel til andre land som har samme jodmangel i sin matproduksjon.
   Men at dette skulle kunne erstatte oljeproduksjonen ( som verden trenger til mer enn energi/forbrenning) virker lite gjennomtenkt. Så var det vel kanhende ment som kun ett av tiltakene, forhåpentligvis.

   Svar
   • Bjørnar Bolsøy
    2 mai 2020 1:23

    Gode betraktninger. Der er vi nokså enige. :-)

   • Bra. Det er godt når vi er enige. Og godt når vi er uenige da kan vi sammen bli klokere.
    Og ellers burde det være flere tilsvar på meninger på denne derimot-bloggen.
    Meningssbryting, og flere vinklinger, er viktig i en tid hvor sladder-media får for sterk opmerksomhet.

   • Bjørnar Bolsøy
    4 mai 2020 0:13

    Der er vi enige, igjen.

 • Og:
  ‘ Et samstemt forskerkorps slår fast at tare kan ha mange av de samme bruksområder som soya og olje…. Nå skal ny kunnskap om taredyrking få fart på industrialisering av næringen.
  … – Å kunne erstatte oljebasert plast med miljøvennlig plaststoff laget av tare er veldig interessant, men også ettertraktede komponenter som antioksidanter og proteiner har potensiale…’
  https://gemini.no/2020/04/tare-kan-bli-viktig-erstatning-for-olje/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Arbeidet har skapt mennesket.

Borgerlønn vil frata mennesket arbeidet.

Forrige innlegg

Blåser opp Corona-dødsfall:

Noen sykehus definerer alle døde med Covid19 som Corona-dødsfall.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.