POSTED IN Media, Virkelighetsforståelse

Massegraven i Izium:

Ukrainsk propaganda videreformidlet av helt ukritiske medier.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email


Ukraina – Dissekering av noen krigspropagandanyheter

Artikkelen er hentet fra Moon of Alabama.

I går kveld hevdet en Reuters-overskrift:

Massegrav med mer enn 440 lik funnet i Izium, Ukraina-politietMange medier republiserer Reuters-meldingen og gjentar deres overskrift:

«Kiev: Ukrainske myndigheter har funnet en massegrav med mer enn 440 kropper i den østlige byen Izium som ble gjenerobret fra russiske styrker, sa en regional polititjenestemann torsdag, og la til at noen av menneskene hadde blitt drept av beskytninger og luftangrep.
Serhiy Bolvinov, sjefsetterforskeren for Kharkiv-regionen, sa til Sky News at rettsmedisinske undersøkelser vil bli utført på hver kropp.

«Jeg kan si at det er et av de største gravstedene i en storby i frigjorte (områder)… 440 kropper ble gravlagt på ett sted,» sa Bolvinov.

«Noen døde på grunn av artilleriild … noen døde på grunn av luftangrep,» sa han. Tusenvis av russiske soldater flyktet fra Izium i helgen.»


Legg merke til ordlyden. Det er et ‘stort gravsted’ med ‘440 lik på ett sted’. Det trenger ikke å bety en massegrav med 440 lik, men kan også beskrive en kirkegård med totalt 440 mennesker gravlagt der.

Og faktisk besøkte et AP-videoteam stedet, og videoen deres viser et ganske annet scenario (takk til Tore). I et skogsområde er det et stort antall, kanskje et eller to hundre, enkeltgraver med ortodokse og andre kors. Det er også en grav som har et kors som sier at 17 soldater ble gravlagt der.I AP-videoen beveger flere soldater og etterforskere seg rundt. En ukrainsk soldat sier at han så en video som russerne hadde laget da soldatene ble gravlagt i den ene massegraven. Ut fra det, sier han, anslår han at mer enn 17, kanskje 25 eller 30, sier han, ble gravlagt i den graven.

Videoen han refererer til er sannsynligvis denne (takk til Elena Evdokimova) som ble publisert 8. mai. Den ser ut til å vise den samme kirkegården med den ene massegraven. Man ser sivile med Røde kors-armbind samle og begrave lik av døde soldater. Jeg teller totalt 17 døde kropper, men det kan være en eller to til. En russisk soldat er der og forklarer hva som skjer. Tittelen på russisk oversettes til:

Ukraina nekter å ta bort likene av døde soldater. Russisk militær begraver dem i massegraver


Det er også en lenke til en russisk nyhetsside kalt Giport eller Hyport som sier (maskinoversatt):

Ukraina nekter å ta likene av de døde soldatene fra de væpnede styrkene i Ukraina, og det russiske militæret blir tvunget til å begrave dem i massegraver:«Ukraina nekter igjen å ta bort likene til sine døde soldater, som må begraves i massegraver. Den russiske siden tilbød flere ganger fienden å ta likene til begravelse ved å organisere en korridor for medisinske arbeidere, men fikk ikke svar fra den ukrainske kommandoen.


For en tid siden ble likene av døde soldater fra Ukrainas væpnede styrker samlet av russiske soldater på egen hånd og fraktet til likhuset under morterbeskytning fra Ukraina. Det førte til at Ukraina heller ikke tok dem fra likhuset. I dag måtte russiske tjenestemenn begrave de døde soldatene i massegraver.

Ifølge en av soldatene som var involvert i begravelsen, ble likene av de drepte soldatene fra Ukrainas væpnede styrker tatt fra frontlinjen for en uke siden. Han sa at forhandlingene med den nåværende regjeringen i Ukraina var mislykket. Den ukrainske siden nektet rett og slett å ta likene, så de russiske væpnede styrkene begravde de døde på egen hånd på en av byens kirkegårder.

Hvis de nåværende ukrainske myndighetene hadde tatt likene av sine krigere, kunne deres pårørende fått si farvel til dem på en menneskelig måte. Og nå ble de gravlagt i plastposer i massegraver. Men dette er bedre enn å bli mat for udyr, slik det ville skjedd hvis det ikke var for det russiske militæret. De pårørende vil i det minste ha en sjanse til å finne de døde ved å gå gjennom prosedyren med å ta DNA.

Dette er ikke den første slike historien. Tilbake i mars skrev vi at Ukraina nekter å ta kontakt og ta likene av døde tjenestemenn fra territoriene til LPR og DPR. Som et resultat ble alle også gravlagt i massegraver. Noen hadde navneskilt, andre soldater forble uidentifisert.»


Reuters-overskriften var 100 % falsk. Det kan ha vært fordi redaktøren feiltolket det den ukrainske politietterforskeren sa. Eller de overdrev saken med vilje for å øke nyhetens propagandaverdien. Jeg mistenker at det siste er tilfelle.

Det er ellers ikke noe uvanlig med den kirkegården. Under en krig dør mennesker på begge sider. Sivile lider like mye som soldater mens kampene rundt dem pågår. Byen hadde blitt sterkt forsvart av ukrainerne og det tok det russiske militæret hele mars å ta den. Mange av de begravde ofrene ble sannsynligvis drept av artilleriild. Det er ingen måte å si fra hvilken side skytset kom.

At gravplassen ligger i skogen og ikke på et åpent sted gir også mening. Med kameradroner rundt, og innenfor rekkevidde av fiendtlig artilleri, ville man ikke ønske å bli tatt mens man skyfler graver i åpent lende. Trærne gir i det minste en viss beskyttelse mot å bli sett ovenfra.

En annen åpenbar propagandaforfalskning ble publisert i dagens Washington Post:

Brevene som ble etterlatt av demoraliserte russiske soldater da de flyktet:

«De 10 håndskrevne brevene, datert 30. august, ble etterlatt i et to-etasjers bolighus som russerne hadde okkupert, og senere funnet av ukrainske soldater som ga brevene til The Washington Post for gjennomgang. De maler et portrett av nedslåtte tropper som er desperate etter hvile og bekymret for sin helse og moral etter måneder med kamper.

Den lignende stilen som de 10 brevene ble skrevet i, antyder at troppene, slitne og motløse, slo seg sammen for å utarbeide dem. Brevene fanget oppmerksomheten til ukrainske soldater da de først ankom Izyum, som russerne raskt forlot i retrett, og noen ble delt på sosiale medier.


Ektheten av brevene er ikke bekreftet av uavhengige rettsmedisinske eksperter»


Man kan fortelle med en gang at historien gir liten mening. De russiske sikkerhetsstyrkene som var i Izium etter de første kampene var fra Rosguardia (Rosgvardiya), Russlands nasjonalgarde som er mer som en grensepolitistyrke med noen tilleggsoppgaver. Det var lite kamp i Izium etter slutten av mars. Vaktstasjonen der ble jevnlig forsynt. I den sammenhengen hadde de ingen grunn til å føle seg som «nedslåtte tropper desperate etter hvile og bekymret for sin helse og moral».

Rosguardia ble evakuert uten tap av russiske militærstyrker før ukrainerne omringet og gjenerobret byen.

At de ti brevene ble skrevet i ‘liknende stil’ gjør det sannsynlig at de er skrevet av det samme teamet av ukrainsk etterretning som bruker Washington Post og andre medier til å spre løgnene sine til offentligheten. De har til hensikt å fremstille det russiske militæret som en utmattet og moralsk ødelagt styrke. Ingen av delene ser ut til å være tilfelle.

Mens jeg skrev ovenstående publiserte Reuters en ny melding som endrer tidligere rapportering, men ikke korrigerer det:

Rundt 200 trekors sett på stedet nær Ukrainas IziumDen gjentar faktisk de tidligere falske påstandene som AP-rapporten hadde avkreftet:

«IZIUM, Ukraina (Reuters) – Rundt 200 trekors ble fredag funnet på et sted nær Izium i det nordøstlige Ukraina, sa vitner fra Reuters, som muligens markerte en andre massegrav i et område som ble gjenerobret de siste dagene av ukrainske styrker.


Menn i hvite kjeledresser har begynt å grave opp lik på stedet, som ligger på kanten av en kirkegård nordvest i Izium, sa vitnene. Rundt 20 hvite likposer var synlige.

Ukrainske myndigheter rapporterte tidligere om funnet av en massegrav som inneholder rundt 440 lik i byen Izium, en russisk frontlinjebastion frem til Ukrainas motoffensiv i Kharkiv-regionen i løpet av den siste uken.»


Det er ikke «krigens tåke» som fordunkler slik ny rapportering. Det gjør propagandaen som ble beordret for å hisse opp den ‘vestlige’ befolkningen mot Russland og deres borgere og soldater.

Uten ytterligere underbyggelse og bevis kan man ikke, og bør man ikke, tro på noen nyheter som kommer fra ukrainske og andre kriger.Skrevet av b den 16. september 2022 kl. 12:43 UTC | Permalink

Oversatt av Monica Sortland

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Takk for den opplysningen. Lik i hauger og massegraver er godt stoff. Historien er så blank løgn at det kan ikke skyldes misforståelse. Bucha var også bløff, men omtales fortsatt som reellt.

  Svar
  • «…massegraver er godt stoff. Historien er så blank løgn at det kan ikke skyldes misforståelse.»

   Når norsk media ikke har tatt et oppgjør med historiene om Covid-massegravene i/ved New York , og i nord-Italia, så kan vi nok vente flere bløffer.
   – Og ellers regne med at det meste av tall & nyheter i norsk media er beregnet på et publikum som ikke bryr seg om fakta, men følelser.

   Svar
 • Grusomme Russere som tok seg tid til å snekre kors og til og med merket enkelte av disse gravene med navn må vel få enhver til å stusse ?

  Jeg tviler sterkt på at dette er noe annet enn en reinspikka løgn !

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Utdrag fra Putins pressekonferanse i Samarkand:

Ursula der Leyens forslag om å sende energi-regningen til Russland er et forsøk på å flytte hodepinen fra et sykt til et friskt hode.

Forrige innlegg

Energi som markedsvare når en har energimangel:

Prisene stiger som en månerakett.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.