POSTED IN Krig-fred, Syria

Massakre i Syria.

USA bak nok en krigsforbrytelse.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Syrias My Lai? USA massakrerte 70 sivile og dekket over det

Av skribent -15. november 2021

Etter å ha drept dusinvis av syriske sivile i en bombing i 2019, frikjente det amerikanske militæret seg sjøl og skjulte bevis. Det er den siste skandalen for en mørklagt amerikansk krig i Syria som har unngått offentligheten.

Dette skriver den gravende journalisten Aaron Maté.

New York Times har avslørt en av det amerikanske militærets verste massakrer og tildekningsskandaler siden My Lai i Vietnam.

Den 18. mars 2019, midt i en kamp med krigere fra Den islamske staten, bombet US Air Force en mengde sivile som søkte ly nær byen Baghuz, Syria, og drepte 70 mennesker. Angrepene skjedde i løpet av 5 minutter: et første angrep, og deretter et nytt med tyngre bomber mens overlevende flyktet. The Times’ Dave Philipps og Eric Schmitt rapporterer:

Uten forvarsel slapp et amerikansk F-15E-angrepsfly… en 500-punds bombe på folkemengden som ble tilintetgjort i en rystende eksplosjon. Da røyken lettet, snublet noen få mennesker av gårde på jakt etter dekning. Så slapp et jetfly som sporet dem en bombe på 2000 pund, så en annen, og drepte de fleste av de overlevende.

Amerikansk militærpersonell i Qatar så angrepet i sanntid via en overvåkingsdrone på stedet. HD-opptakene viste at bare to eller tre væpnede menn var i nærheten av mengden, og var ikke engasjert i noen form for kampaktivitet som ville ha rettferdiggjort et defensivt militært angrep.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er usa-massakre-syria-696x392.png
USA massakrerer sivile i Syria. Foto Al Masdar News

«Hvem slapp dette?» skrev en forvirret analytiker på et sikkert chatsystem som ble brukt av de som overvåker dronen, ifølge to personer som gjennomgikk chatloggen. En annen svarte: «Vi har nettopp bombet 50 kvinner og barn.» En innledende kampskadevurdering fant raskt ut at antallet døde faktisk var rundt 70.

I stedet for ansvarlighet, «ved nesten hvert trinn, gjorde militæret grep som skjulte det katastrofale angrepet,» skriver Philipps og Schmitt. Stedet for bombinga ble jevnet ut med bulldosere; enheten som gjennomførte bombing reinvasket seg sjøl; nøkkelbevis ble gravlagt; militære logger ble endret; og undersøkelser ble stoppet og undergravd. Sjøl om Pentagons uavhengige generalinspektør klarte å sette i gang en etterforskning, «ble rapporten som inneholdt funnene stoppet og unntatt fra all omtale av bombinga.»

Bombinga ble utført av en klassifisert spesialoperasjonsenhet, Task Force 9, som ledet amerikanske bakkeoperasjoner i Syria. To måneder etter massakren i mars 2019 fullførte arbeidsstyrken en sivil havarirapport om angrepet som hevdet at bare fire sivile ble drept. Den slo også fast at bombinga var lovlig utført i sjølforsvar.

Drapene i Baghuz kom sannsynligvis bare fram på grunn av varslere som utfordret dekninga innenfra. Oberstløytnant Dean W. Korsak, en luftvåpenadvokat til stede ved Qatars flybase da massakren ble observert, beordret umiddelbart tjenestemenn til å ta vare på bevis, inkludert video, og oppfordret overordnede til å åpne en krigsforbrytelsesetterforskning. Da de nektet, varslet Korsak Pentagons uavhengige generalinspektør.

Vladimir Putin – Wikipedia
Hadde det vært Russland som gjorde noe slikt ville hendelsen vært knyttet direkte til presidenten av våre store medier.

Tidligere i år, etter to år med passivitet, delte Korsak detaljer om dekninga med Senate Armed Services Committee.

«Jeg setter meg sjøl i stor risiko for militær gjengjeldelse for å ha sendt over dette,» skrev han. «Topp rangerte amerikanske militærtjenestemenn dekket systematisk og med vilje over dette bevisste angrepet.»

…[Korsak] skrev at en enhet med vilje hadde skrevet inn falske angrepslogger, «tydelig for å dekke over hendelsene». Han kalte det hemmelige dødstallet «sjokkerende høyt», sa han at militæret ikke fulgte sine egne krav for å rapportere og undersøke bombinga. Det er sannsynlig, skrev han, at «de høyeste nivåer av regjeringa forble uvitende om hva som skjedde på bakken.»

Da Korsak varslet Air Force’s Office of Special Investigations, svarte en Air Force-major at kontoret sannsynligvis bare ville undersøke massakren hvis det var et «potensial for høy medieoppmerksomhet, bekymring for bråk fra lokalsamfunnet/regjeringen, bekymring for at sensitive bilder kan komme ut.»

Senatets væpnede komité tok kontakt med Korsack etter å ha blitt kontaktet av en annen varsler, Gene Tate, en etterforsker ved Pentagons generalinspektørkontor. Tate fortalte Times at han var vitne til lignende hemmelighold og sensur.

«Ledelsen virket bare så innstilt på å begrave dette. Ingen ville ha noe med det å gjøre,» sa Tate. «Det får deg til å miste troen på systemet når folk prøver å gjøre det som er riktig, men ingen i lederstillinger ønsker å høre om det.»

Etter å ha tatt opp bekymringer på flere nivåer, sier Tate at i oktober 2020 «ble han tvunget ut av sin stilling og eskortert fra bygningen av sikkerhetsfolk.»

person hiding on white curtain
Tildekking av ubehagelige fakta er ikke noe nytt. Det nye er at store medier for en gang skyld forteller om det.

Som svar på New York Times erkjente Central Command Baghuz-massakren for første gang. Men de fortsetter å nekte for det store tallet på drepte sivile, og insisterer på at bare fire sivile ble drept. Ifølge Times ble det hevdet i en erklæring fra de militære at 60 av de omkomne ikke kan ha vært sivile, «delvis fordi kvinner og barn i Den islamske staten noen ganger tok til våpen».

The Times avdekket ytterligere bevis på at hemmeligholdet og tildekking er en del av et bredere mønster av amerikanske styrker som ignorerer sikkerhetstiltak mot å angripe sivile i Syria, og skjuler dødstallene.

Ifølge Times mente noen tjenestemenn at Task Force 9, enheten bak bombinga, «systematisk gikk utenom sikkerhetstiltakene som ble opprettet for å begrense sivile dødsfall … ved slutten av 2018 hevdet de at omtrent 80 prosent av alle luftangrep gjennomført ble gjort i sjølforsvar. «

Tidligere store tap som på grunn av militære operasjoner i Syria har også unngått gransking. Som en New Yorker-rapport observerte i 2020, har amerikanske bombeangrep i Syria «redusert deler av landet til ødemark». I Raqqa vedtok USA «en strategi for fysisk utslettelse brukt mot en by som fortsatt huset en betydelig sivilbefolkning», noe som forårsaket en «fullstendig desimering» som «kan være unik i dette århundret.»

Paralleller til My Lai-massakren i Vietnam

Fotografi av noen av ofrene for My Lai-massakren, for det meste kvinner og barn. Bilde ble tatt av en av US Armys fotografer 16. mars 1968. Public domain.

Nyheten om Baghuz-massakren kommer bare dager etter at det amerikanske militæret frikjente seg sjøl for drapet på 10 sivile, inkludert sju barn, i droneangrepet i Kabul i august.

Det amerikanske militærets tilsløring av Baghuz-massakren er også parallell med My Lai-massakren i Vietnam. 504 vietnamesiske sivile, inkludert 182 kvinner og 173 barn, ble slaktet av amerikanske styrker i My Lai og nabolandsbyen My Khe 4 16. mars 1968. Akkurat som i Baghuz gjennomførte den amerikanske militærenheten som var involvert i My Lai-massakren – den 11. Infanteribrigaden – ei etterforskning og frikjente seg sjøl.

Grusomheten ble avslørt i november 1969 av journalisten Seymour Hersh, som intervjuet to av de viktigste gjerningsmennene. Hershs rapport, publisert av den lille antikrigskanalen Dispatch News Service, bidro til å snu den amerikanske opinionen mot Vietnamkrigen.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Knut Lindtner har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: Pawel Janiak

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Hvis man har fulgt med og lest litt om USSAs kriger og galskap, korrupsjon, åndelig forfall og ondskap, så kan man faktisk bli i tvil om det hele var noen ulykke. Mange vet att USSA står bak både taliban og DAESH og har støttet og hjulpet disse på alle måter, så dette kunne såvel bare vært enda en av Amerikanernes tjenester.
  Jeg skriver USSA, fordi det har blitt mer enn tydelig att kommunister har stjålet makten i Uniten.

  Svar
 • USA overlot den vanlige henrettelsesmetoden til sine samarbeidspartnere på bakken. Det var de kurdiske styrkene som skar hodene av der. USA og Storbritannia foretrekker å massakrere sivile med bombing. Hundretusener av japanske og tyske kvinner, barn og sivile ble fordampet til støv og aske av brannbomber og atombomber. Allikevel er det en glorifisering av krigen med patriotisk oppofrelse og berikelse for seierherrene. Krigsforbrytere blir helter og Norge var med på krigen mot serberne, Libya og mange flere.

  Svar
  • Ja, dette likner på bombingen av den sivile byen Dresden i 1944. Bortsett fra i mindre målestokk. Dresden-bombingen ble også utført i to omganger., andre gang når hjelpemannskapene hadde mobilisert i gatene for å redde sivile.
   Massakrer har blitt utført skremmende
   ofte fra disse «gode» som vant en verdenskrig de startet.
   For ikke å glemme Horoshima/Nagasaki og Vietnam.

   Svar
 • I 1971 kom det interne rapporter fra Vietnam om soldater som drepte sine egne offiserer. Nå var disse rapportene skrevet av amerikanske offiserer som var bekymret for å bli skutt i ryggen av sine egne. Men det er flere tilfeller om soldater som dreper sine egne med soldater. Har det noen gang kommet antallet på allierte soldater som ble drept av sine egne allierte under landgangen i Normandi. Nå har det heller ikke kommet antallet på tyske soldater som ble drept av andre tyske soldater. Fordelen med krig er at man kan drepe sine egne ved feiltagelse eller vilje særlig de en ikke liker.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vi passerer 10000 daglig åpnete innlegg og har doblet oppslutningen på tre måneder.

Nettavisen Derimot.no gratulerer seg selv med formidabel fremgang.

Forrige innlegg

Polen kan trygt stenge grensene

Regimevelt i Hviterussland er viktigere enn innvandring

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.