POSTED IN USA

Markedsliberalismens konsekvenser:

Et samfunn på kanten av stupet.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Seltzer i USA

Dette innlegget er hentet fra Drammen Nei Til EU sitt medlemsblad.

NRKs Thomas Seltzer har vært på reise gjennom tidligere velstående strøk i USA, og lagd 5 seerverdige reportasjer om «UXA» på TV.


Naturressurser og pågangsmot skapte arbeidsplasser, optimisme og gode lønninger. Mange levde ut «den amerikanske drømmen».
Så kom tilbakeslaget, for 30-40 siden:– Gruvene ble ulønnsomme og lagt ned. Få nye arbeidsplasser ble skapt.


– Mindre gårder klarte seg ikke i konkurransen og ble tvangssolgt eller slått sammen til større enheter. Lån som ble «pushet på» bøndene i gode tider, ble ikke tilbakebetalt når konjukturene snudde. 


– Investorer og monopoler tok over, småbøndene gikk dukken. Store enheter gjorde det lettere å industrialisere jordbruket.


– Arbeidspresset i gjenværende jobber ble større, samtidig som lønningene sank eller sto på stedet hvil. 


– Bedrifter flagget ut til lavkostland, bl.a. Kina.

 
– Arbeidsledighet gjorde at mange havnet på trygd eller reiste for å søkte lykken andre steder.


– Fagforeningene mistet sine medlemmer. Mens halvparten av arbeidsstokken tidligere var organisert, sank organisasjonsgraden til under tiendeparten.


– Lokalsamfunn ble lagt øde, bygninger og infrastruktur forfalt. Tidligere blomstrende bysentrum ble omgjort til slumområder.

– Stadig flere ble rusavhengige, både på legal og illegal dop. For de i jobb, var dette nødvendig for å klare det økte arbeidspresset, for de arbeidsledige var dopet nødvendig for å komme seg gjennom en trøstesløs tilværelse.

I et samfunn i oppløsning øker kriminaliteten. Svaret er å forsterke statens voldskapasitet.


– Økt kriminalitet, ikke minst som følge av rus.


– Illegal immigrasjon presset lønnsnivået nedover, ofte til det halve. 


– Rasemotsetningene økte.

For mange er reportasjene et forvarsel om et kommende Norge. Den viser hvordan uregulert kapitalisme og markedsliberalisme ødelegger samfunnet. Den viser følger av frihandel og «fri flyt». Den viser at «race to the bottom» fører til stadige forverringer for folk flest, mens de lille mindretall av rike får det stadig bedre. 

Her hjemme er EU/EØS og høyrepartiene garantisten for en sånn utvikling.

Forsidebilde: Taylor Simpson

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Ja, dette kan fort bli det kommende Norge. EU nevnes, høyrepartiene også, men ikke glem de såkalte venstrepartiene, som har vært helt tause under «den nye svartedauden», ja, den som dreper 0,0 noe prosent av de rammede. Jeg kunne ønske vi kunne ha en venstreside som tydelig markerte avstand til tiltakene, samme hva man enn måtte mene om virusets alvorlighetsgrad (noe alle som gidder kan finne ut av nå, sjokket fra mars har lagt seg og vi vet at hundretusener av nordmenn ikke vil dø).

  Svar
  • Hundretusener av nordmenn vil kunne død, ikke av viruset, men av de helt nye eksperimentelle genteknologiske vaksinene.

   Svar
 • USA ser ut til å bli mer nasjonalistisk, dvs. ser viktigheten av å benytte egne arbeidskrefter der det er mulig, hvis man vil bygge stolthet og velstand og forutsigbarhet : » Arbeid macht frei.» Slik sett kan USA være på god vei.
  «Her hjemme er EU/EØS og høyrepartiene garantisten for en sånn utvikling.» EU/EØS, ja, men hva er «høyresiden» ? At «venstresiden etterhvert har blitt en sekt-liknende sak, som ønsker sensur i stedet for fri diskusjon har vel kommet mer og mer fram, ihvertfall for meg. Både i USA og Norge. Dette kan rettes på ved å åpne opp for fri diskusjon, og redusere sensur. Men da må noen kjepphester begraves, kanskje også begrepene h /v- siden. Og begrepet «kapitalister», siden vi alle ser ut til å forveksle penger/valuta, – og arbeidskrefter i en nasjon. Og slik sett er blitt pengetenkere, alle.
  ( Hvem har gitt oss denne penge/rente- «kunnskapen»; – de som styrer verdensvalutaen og rentene ?)

  Svar
 • Venstresiden som er drivere av Agenda 2030 og WEF sine illeville mål er ikke annet enn pur ondskap,For meg synes venstresiden å være hele det politiske etablissementet som igjen er styrt av internasjonalister som ikke liker selvstendige stater.Massemedia er drivere for denne politikken.
  Det finnes nå grupperinger som jobber mot denne agendaen og daglig dryppes det ut bilder,e poster mm som skremmer vettet av driverne.Bom Bom Bom.
  Ikke har jeg sett at massemedia eller politikere kommenterer Joe Biden skandalen som inkluderer hans familie,ikke har noen kommentert at hele det demokratiske partiets eksistens holder på å falle i grus.(USA).Man må gå til alternative medier for å få litt informasjon om hva som virkelig skjer,så om KinaJoe vinner valget,Gud hjelpe oss.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Hent barna nå» —

Drives de av pengemangel?

Forrige innlegg

Det er slik det måtte ende:

Faktakontrollører ender opp som sensurinstans.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.