POSTED IN Covid-19, Russland

Mange russere nekter å vaksinere seg, men det hjelper ikke.

Den russiske regjeringen presser på for vaksinering.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Russland innfører QR-koder i raskt tempo. Hvordan vil dette ende?

Diskusjonen om Russlands rolle i «covid» og «verden etter covid» verden må vurderes med nye øyne, for å sikre at den styres av bevis, ikke ideologi.

Av Riley Waggaman

«Tidligere hadde mennesket bare en kropp og en sjel. Nå trenger han også et pass, for uten det vil han ikke bli behandlet som et menneske” – sa en eksilrusser til den østerrikske forfatteren Stefan Zweig for rundt 100 år siden.

Hva ville denne navnløse flyktningen si hvis han så landet sitt i dag?

Kin-dza-dza

Sevastopol er restauranter, treningssentre og kultursteder forbudt de som ikke kan vise bevis på vaksinasjon eller tidligere infeksjon, eller vise en negativ PCR-test. (Enkelte steder trenger en andre frigjøring …) Noen deler av Russland forhindrer uledsagede mindreårige fra å komme inn på kjøpesentre; i andre regioner får de eldre som ikke er injisert bare lov til å kjøpe dagligvarer, få medisinsk behandling i nødsfall, ta ut søpla eller gå tur med bikkja – forutsatt at de ikke vandrer mer enn 100 meter fra bostedet. Fra 1. november vil republikken Karelia nekte rutinemessig medisinsk behandling til de uvaksinerte og de som ikke kan vise at de ikke er «smittet».
_____________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Midt i Fleisen
_____________________________________________________________________________________

I løpet av de siste to ukene har rundt en tredjedel av Russlands 85 føderale regioner kunngjort at det vil kreves bevis på vaksinasjon, eller covid-negativ status, for å få adgang til offentlige institusjoner, idrettsanlegg og bedrifter. Slike kontroller har blitt innført av Kabardino-Balkaria, Tsjetsjenia, Perm-territoriet, Basjkortostan, Udmurtia, Tsjuvasjia, Tatarstan, Mordovia, Karelia, Komi og Sevastopol, samt av regionene Nizhny Novgorod, Ulyanovsk, Samara, Kaliningrad, Tsjeljabinsk, Sverdlovsk, Vologda, Smolensk, Amur, Pskov, Novgorod, Novosibirsk, Ivanovsk, Volgograd, Voronezj, Arkhangelsk, Kursk og Leningrad.

I hovedstaden kan arbeidere i sektorer som utdanning, underholdning, helsevesen, transport og restauranter suspenderes på ubestemt tid uten lønn hvis de avslår injeksjonen – en regel som har eksistert siden midten av juni. Myndighetene i Moskva startet nylig massetesting av skolebarn, og byens ordfører, Sergej Sobyanin, skal etter sigende gjeninnføre QR-koder for restauranter. Digitale pass hadde tidligere blitt pålagt i slutten av juni, men ble droppet tre uker senere etter at nesten 200 bedrifter gikk konkurs.

Nær halvparten av Russlands regioner har nå obligatorisk vaksinasjons-politikk for arbeidere i offentlig og privat sektor. Omfanget ut til å bli større for hver dag som går.

Da mandatene først ble innført i juni, vedtok flere regioner regler som krever 60% vaksinasjon for utpekte arbeidsstyrker. Dette tallet er nå økt til 80% i mange deler av landet.

Det er ikke vanskelig å forestille seg hvor denne gradvise strategien kan føre. Leningrad-regionen, som i juni ønsket 80% vaksinasjon på tvers av ulike sektorer, kunngjorde nylig at alle ansatte i offentlige og private organisasjoner må få injeksjonen. De som nekter må presentere en negativ PCR-test hver 72. time. Bevis for tidligere infeksjon godtas også, men er bare gyldig i seks måneder.

Regjeringen i Kreml ser ut til å støtte fullt ut hva som skjer. Presidentens talsmann Dmitrij Peskov sa til journalister 7. oktober at «alle tiltak som kan oppmuntre flere til å bli vaksinert, er gode.» En uke senere kritiserte Peskov de 65% av russerne som forblir uvaksinerte, og beskyldte flertallet i landet for å ha tatt et «uansvarlig» valg som «dreper.»

Mange mennesker er uvitende om den russiske regjeringens posisjon og tror feilaktig at vaksinasjon fortsatt er helt frivillig i Russland. Vi kan ikke klandre dem. De «alternative mediene» har enten vært helt tause om dette emnet, eller verre, har feilrapportert hva som faktisk skjer her. Mange medier og analytikere har med glede videreformidlet at Vladimir Putin er motstander av obligatorisk vaksinasjon, eller «erklærte» at innsprøytingen var frivillig. Det er sant at den russiske presidenten sa at han ikke mener at noen burde bli tvunget til å ta injeksjonen, men denne oppfatningen har ikke hatt noen effekt på den reelle politikken; Faktisk har Kreml i flere måneder sagt begge deler ved forskjellige anledninger.

Den 17. juni, en dag etter at Moskva kunngjorde sitt obligatoriske inokulerings-regime, forklarte Peskov at «prinsippet» om ikke-obligatorisk vaksinasjon «generelt forblir værende», men at russerne ikke gjør nok innsats for å få injeksjonen.

Et døgn senere beskrev Anna Popova, sjefen for Russlands byrå for forbrukerrettigheter og menneskelig velvære (Rospotrebnadzor), obligatorisk immunisering som et «nytt verktøy» som kan brukes som regjeringen finner passende.

Abstract Vector Qr Code Design for Id Scanning Digital Technology Stock Vector - Illustration of digital, icon: 180914024
QR-kodene er et middel for å sikre seg økende digital overvåkning av landets innbyggere, f.eks. når det gjelder helse.

Man kan meget godt argumentere for at en russer som bor i utkanten av Moskva vil klare seg bedre enn en innbygger i New York i årene som kommer, men den utbredte troen på at den russiske regjeringen fungerer som et bolverk mot de radikale tiltakene og kontrollene som pålegges verden over, bør undersøkes nøye på nytt. Riktig behandling av dette spørsmålet krever videre undersøkelse av en rekke faktorer, inkludert selve vaksinene.

Men vi må begynne med å forstå hva som faktisk skjer i Russland. Det er bekymringsfullt at analysen om dette emnet er så fullstendig mangelfull i dybden, når alle tilgjengelige bevis tyder på at ting langsomt gjøres verre for russerne. Politikken til den russiske regjeringen kan virke relativt bra sammenlignet med de voldelige og ekstreme angrepene i land som Australia, men dette er neppe en trøst hvis sluttresultatet – innføringen av en digital ID som dikterer alle aspekter av livet – er det samme.

Diskusjonen om Russlands rolle i covid» og «verden etter covid» verden må vurderes på nytt for å sikre at den styres av bevis, ikke ideologi. Man trenger ikke skape innfløkte teorier når den russiske regjeringen har vært overraskende tydelig på forhånd om hvordan den ser hendelser utspille seg.

I alle land i verden, inkludert Russland, vil livet bli «mindre praktisk» for de uvaksinerteforutsa Kremls talsmann 30. september.

I denne saken ser vi ingen grunn til å tvile på den russiske regjeringens ord.


(anti-empire) Riley Waggaman er en forfatter som i Moskva.  Han jobbet tidligere som Moskva-korrespondent for Press TV og som skribent og redaktør for RT og Russia Insider.

Forsidebilde: Alex Zarubi

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Det er definitivt et poeng, som forfatter påpeker, å styres av bevis og ikke ideologi. Den folkelige motstanden her i Russland mot dette, er rimelig massiv.
  Der jeg befinner meg, er det intet å spore av dette som beskrives. Her er det fritt og fint på alle måter.

  Her må en skille mellom snørr og barter. Mennesker som i utgangspunktet støtter Russland i kampen for en multipolar verden, er aldeles ikke «programforpliktet» på noen måte til å støtte ALT hva Russland og regjeringen der måtte finne på. Det er dette som er forfatterens poeng. Det er også dette som er så viktig når saker debatteres. Det at en støtter en russisk politikk på ett område, betyr ikke at en automatisk støtter den på et annet. I vår temmelig hysteriske tid er det dessverre dette som skjer hele tiden.

  Svar
 • Her har vi altså en «pandemi» som forårsaker færre syke òg /eller døde enn tidligere års influensavirus.
  Samtidig som en vaksine som tydeligvis IKKE beskytter de vaksinerte (allikevel) blir obligatorisk. 🙂
  Det er noe grunnleggende underlig, og farlig, her.

  Svar
 • Dette har i hvert fått meg til å innse at Putin ikke er det hakk bedre enn vestlige ledere. Og om Putin motarbeides og en marionettregjering overtar, så kan han takke seg selv.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De har fått pene navn.

I realiteten er det konsentrasjonsleire de bygger.

Forrige innlegg

Norge har ingen kraftmangel.

Den er skapt av prinsippløse politikere og EØS-avtalen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.