POSTED IN Kupp/Fargerevolusjoner, Ukraina, USA

Maidan var ingen revolusjon.

Det var statskuppet da USA tok makten i Ukraina.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Ti år etter Maidan: Hvor vil ikke Vesten innrømme at dette kuppet var basert på en løgn?

Bevis på eksterne krefter var involvert er blitt undertrykket av «politiske grunner».

Denne artikkelen ble første gang publisert i februar 2023.

Den politiske forskeren Ivan Katchanovski fra universitetet i Ottawa, avslørte i fjor i en avis, at massakren i februar 2014, der ukrainske protestanter ble beskutt av snikskyttere, var et avgjørende øyeblikk i det vestlig-støttede Maidan-kuppet. Han publiserte den ikke i et akademisk magasin av «politiske årsaker».

Bevisene er solide.

I en lengre twitter-melding la Katchanovski først ut omstendighetene rundt at artikkelen hans ble avvist. Dermed også de alvorlige bevisene inkludert i artikkelen. Avisen gikk etter hvert med på å publisere den etter at det var blitt foretatt mindre rettelser etter vurderinger.

Magasinets redaktør lovpriste imidlertid arbeidet, og han skrev:

«Det finnes ikke tvil om at dette arbeidet er eksepsjonelt på mange måter. Det kommer med bevis som motsier mainstream-fortellingen om regimeskifte i Ukraina i 2014. 

For meg ser det ut som om bevisene som denne undersøkelsen kommer med og som tolker hvem som sto bak massakren mot publikum og politi under «Euromaidan» masseprotestene den 18. 20. februar 2014 i Ukraina er solide.

Det er det ikke tvil om hos to anmeldere».

Viktor Fjodorovitsj Janukovitsj var Ukrainas president fra 2010 til det USA-finansierte statskuppet i februar 20214. Han vant presidentvalget i 2010 som følge av stor valgstøtte i de russisktalende delene av landet.

Som redaktøren bemerker, var massakren en «politisk kritisk utvikling», som førte til «skifte av makten i landet» fra den folkevalgte Viktor Yanukovych til den ulovlige og den rabiat nasjonalistiske administrasjonen til Aleksandr Turchinov, en tidligere leder for de hemmelige tjenestene. 

Yanukovichs styre  ble i det uendelige omtalt i Vesten et symbol på brutaliteten i Ukrainas regjering, og et uprovosert angrep på uskyldige pro-vestlige Maidan-protestanter. De ønsket seg ikke noe annet enn demokrati og frihet.

Rykter om dreping var et «false flag» som hadde til hensikt å fyre opp spenningen i den store folkemengden  som fylte Maidan.

Voldelige provokasjoner mot myndighetene begynte øyeblikkelig å spre seg i flokken. 

Det er aldri blitt foretatt noen skikkelige undersøkelser om hva som hendte, iallfall ikke i vestlige medier. 

De påsto alle at snikskytter-angrepene var en innside-jobb, som «desinformasjon» fra Kreml. Men til og med NATOs representant innrømmet i 2020 at årsaken til massakren var uløst, og at det «kastet skygger over Ukraina».

Spør vitnene.

Det er ikke sikkert saken blir uløst lenge på grunn av den pågående rettssaken mot politimenn som befant seg der denne skjebnesvangre dagen. Rettssaken har pågått i vel et år. Men ingen fra mainstream media utenfor Ukraina har brydd seg med den. 

Katchanovski kom med tungtveiende vitnemål, og han hadde med videobevis som har dukket opp i hans undertrykte avis i løpet av saken. For eksempel, 50 protestanter som ble såret under hendelsene, vitnet under rettssaken at de var blitt skutt på av snikskyttere fra bygninger kontrollert av Maidan-tilhengere.

De vitnet om at det hadde vært snikskyttere der. Mange snakket om at snikskytterne i bygningene til Maidan-tilhengerne også skjøt på politiet. Dette stemmer overens med andre bevis samlet inn av Katchanovski. Det er samlet inn 14 forskjellige videoer som viser snikskyttere i bygningene kontrollert av Maidan-tilhengere.

10 av disse viser tydelige høyrevridde bevæpnede menn i hotell Ukraina som sikter på befolkningen nedenfor. I alt 300 vitner har fortalt omtrent den samme historien.

Hotel Ukraina i Kiev.

Synkroniserte videoer viser at de spesifikke tidspunktene og retningen skuddene avfyrt fra politiet ikke bare stemmer overens med mordene fra Maidan-tilhengerne, men også at mydighetene siktet på vegger, trær, lysstolper, og til og med på bakken – kun for å spre folkemengden.

Blant de som var et av målene til de antatte Maidan-snikskytterne var journalister fra Tysklands ARD. De var ikke den eneste vestlige nyhetsstasjonen i byen på det tidspunktet – det var også belgiske reporterer. De ikke bare filmet Maidan-protestanter som skrek mot hotell Ukraina til snikskytterne der at de ikke måtte skyte på dem.

Høyrepartiet Svoboda sin logo.

 Men også andre deltakere hadde blitt lurt inn i draps-sonen. Dette ble aldri sendt ut av reporterne. Også CNN filmet høyre-vridde elementer som skjøt  på politiet fra områder bakom Maidan-barrikadene.

De prøvde å komme i posisjon i 11. etasje i hotell Ukraina for å skyte. Det var bare minutter før BBC filmet snikskyttere som protesterte fra et hotellrom der høyreorienterte parlamentsmedlemmer holdt til. BBC lot være å rapportere dette da.

Vi trenger ikke bare video-opptak for å fortelle hva som skjedde. Under rettssaken vitnet ikke mindre enn 14 medlemmer av Maidanske snikskyttergrupper, som hadde tilstått, at de helt eksplisitt hadde mottatt ordre om å massakrere. Det påstår Katchanovski.

Derimot er det ingen politifolk på stedet som har sagt at de var blitt bedt om å skyte ubevæpnede protestanter. Ingen minister hadde så langt stått fram og blåst i fløyten for en slik plan. Og det finnes ikke bevis på at Yanukovych har godkjent de drapene som fant sted.

Svoboda i protest før kuppet i februar 2020.

Det som ikke har kommet fram i rettssaken er at lederne for høyrepartiet Svoboda åpent har slått fast at vestlige regjeringer uttrykkelig ba dem, før massakrene tok til, at de skulle begynne å kreve at Jahukovich måtte fjernes når antallet drepte blant protestantene hadde nådd et viss antall. Dette tallet ble faktisk diskutert på begge sider – hva var nok? Var fem nok, eller 20, eller til og med 100?

Dette siste var tallet som ble rapportert. Og det førte til krav om at den ukrainske regjeringen måtte gå av. Katchanovski her tidligere publisert en undersøkelse rundt Maidan-massakren, det var i 2021.  Den er blitt referert mer enn 100 ganger av forskere og eksperter, og han allerede gjort seg til en av de mest siterte politiske vitenskapsmenn som har spesialisert seg på Ukraina. Dette er ifølge Google Scholar.

Uansett hvilket politisk press, hvilke kvaliteter og hvilke kilder han har brukt, så har det iallfall ført til at han er blitt sensurert. Det kan jo tenkes at sannheten en gang kommer fram om disse dødelige dagene, og at det kan føre til at de som var ansvarlige for drepingen kan bli stilt for retten.

Det kan jo føre til en videre revurdering av det som skjedde på Maidan også, at regjeringen kan produsere noe om det. Forbud mot opposisjonspartier, angrep på den ortodokse kirken, nedstengning av dissidenters medier – og krigen mot russisk kultur og språk , alt det er konsekvensen av Maidan-kuppet.

Oversatt og noe forkortet av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/russia/570921-maidan-sniper-killings-censorship/

Forsidebilde: Silver Ringvee

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  28 februar 2024 7:10

  Det er forståelig at NRK bare fremstiller den stuerene versjonen av krigen, at stygge Putin gikk til uprovosert angrepskrig mot stakkars snille Ukraina i sin onde hensikt å erobre verden. Og for å holde liv i løgnen til NRK, må NRK for all del unngå å vise til «uavhengige» røster, la være å intervjue folk som mener noe annet enn USA, lar være å publisere kritiske innlegg i NRK/ytring, kort sagt: NRK utviser ganske grov journalistikk.

  Stadig færre folk kjøper denne versjonen, flere gjennomskuer løgnene og ser at bildet er mer nyansert enn det NRK ønsker å vise oss.

  Kuppet for 10 år siden var ikke en «fargerevolusjon», det var et elegant designet kupp styrt av USA og finansiert av USA, der skytingen av sivile var en del av «krise-initieringen» som skulle bringe frem selve kuppet.

  Og Norge sto, som alltid, i første linje, knapt hadde kuppmakerne klart å bryte seg inn i parlamentet og henge på seg slips, så var de «anerkjent» av Norge og Vesten som en legitim regjering. Her er en «timeline» som viser at det gikk påfallende fort i svingene:

  21. februar 2014: Voldsomme demonstrasjoner i Kiev resulterte i over 100 drepte.
  22. februar 2014: President Viktor Janukovitsj forlot Kiev og flyktet til østlige Ukraina.
  22. februar 2014: Utenriksminister Brende fordømte volden og ba om en fredelig løsning
  22. februar 2014: Stortinget holdt ekstraordinær spørretime om situasjonen i Ukraina.
  23. februar 2014: President Viktor Janukovitsj ble avsatt av parlamentet.
  23. februar 2014: Norge anerkjente den nye regjeringen
  24. februar 2014: EU og USA anerkjente den nye regjeringen.
  27. februar 2014: Russland fordømte kuppet og sa at de ikke ville anerkjenne den nye regjeringen.

  Svar
  • Så det tok 2 dager for å anerkjenne Ukraina, men har tatt 75 år uten å klare å anerkjenne Palestina? Da er det i så fall VILJEN det står på, rettere: uviljen.

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  28 februar 2024 9:34

  Flott kommentar frå Kaarbø! Men er det mogeleg at Noreg var ute med godkjenning før USA?

  Her er ein kommentar frå ein kunnskapshungrig lesar i verda utanfor Marienlyst:

  «Next we want Tucker going head to head with Lavrov! THE LAV! Live and unplugged! Sure we’ve had Putin patiently telling it like it is, now we want THE LAV shooting from the hip, to the hip, showing us just why Russian diplomacy remains the gold standard. BRING IT ON!!!!» (RT 28.2.2024)

  Eit Tucker Carlson-intervju med Lavrov kunne nok ha jekka ned Stoltenberg/Støre/Gram nokre hakk.

  Svar
  • Dette er jo kjernen i problemet: USA har ingen som kan snakke for seg, presidenten må de holde langt unna mediene, og presidentens pressetalsmann ser ut som den største og sleipeste faen du kan finne. Samtidig får utysker som Viktoria Nuland slippe til og sier at når Ukraina nå får penger, har de «en overraskelse til russerne» med et djevelsk smil. Er det det nærmeste hun kommer freds-retorikk? Å nei, det er sant, USA vil ikke ha fred.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ny lov i Frankrike gjør kritikk ulovlig

«Pfizer-tillegg», vil gjøre mRNA-vaksine kritikere til kriminelle

Forrige innlegg

Legemiddelindustrien styrer nå helsepolitikken

Er de som står bak dette fra en rivaliserende sivilisasjon?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.