POSTED IN Demokrati, Norge

Må man marsjere 100 prosent i takt?

Document og ytringsfrihet.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Vi Folket-gruppa i Agder

Ekstremisme kan defineres som det å frata opposisjonelle grunnleggende rettigheter slik de er nedfelt i Grunnloven og menneskerettighetene. Det er ingen menneskerett å være med i Document sine lokallag, men det er ganske ekstremt å utestenge interesserte deltakere på illusorisk grunnlag.

Document er en uavhengig og frittstående mediebedrift. Vi er mange som har satt pris på en stemme som dykker dypt i aktuelle og kontroversielle temaer. Derfor var vi flere som gleda oss til at det skulle stiftes lokallag i Arendal.

På lokallagets andre samling var det en abonnent av Document som spontant inviterte med seg tre unge, samfunnsengasjerte damer. Til sammen var vi sju personer som også møter mer eller mindre jevnlig i en diskusjonsgruppe som egentlig ikke har noe navn, men noen av oss er også tilknytta Facebook-gruppa ‘Vi Folket’. Administratorer av den er Arvid Lenes, uavhengig politiker, og Glenn Ager-Wick, listekandidat for Alliansen i Arendal og Agder. Ingen av disse to har møtt opp på Document’s lokallag, men det har broren til Glenn Ager-Wick som står på femteplass på Alliansen sin liste.

Vi var flere som fikk sjokk da vi etter den samling fikk e-post fra Document om at vi måtte velge mellom Document’s lokallag og Vi Folket. Facebook-gruppa har over 550 medlemmer. Det er over 70 personer som står på e–post-lista til diskusjonsgruppa.

Den 1. august i år publiserte Hans Rustad en artikkel der han skrev dette:
«Vi Folket er en feeder-gruppe for Alliansen. Lokal gjennomsiktighet gjør at slike fremstøt blir gjennomskuet. Da går alarmen lokalt og i Oslo: Vi vil ikke ha noe med folk å gjøre som står på lista til Alliansen. Skulle Alliansen-tilknyttede personer bli en del av våre lokallag, ville det representere en fare for Documents omdømme. … Document vil gjerne navigere leserne trygt gjennom dette farefulle farvannet.»

I artikkelen drar Hans Rustad fram Hans Jørgen Lysglimt Johansen’s holdning til Israel som det mest alarmerende med Alliansen. Hvorfor assosiere alle i Vi Folket med H.J.L. Johansen og dermed farlige for Document? Er det mulig å skille mellom sak og person?

Vi Folket ble til i koronatiden for at mennesker som var kritiske til de offentlige tiltakene kunne samles. Vi har snakket om økonomi, sjølberging, religion, stråling, nyhetsformidling, Reiner Füllmich sine tiltak, grunnlov, menneskerettigheter, ikkevolds-kommunikasjon, med mer.

Glenn Ager–Wick ønsker en miljøpolitikk basert på reelle problemer og ikke CO2-hypotesen, bevaring av natur, tilstrekkelig matproduksjon, økt utnyttelse av vannkraft og forskning på thorium. Hans hjertebarn er Grunnloven og menneskerettighetene, og at folkeflertallet får bestemme.

Alliansen er lovlig politisk parti. Glenn Ager-Wick får delta i politiske debatter lokalt i Arendal, og han får publisert innlegg i Agderposten usensurert. Hvorfor kan ikke Glenn Ager-Wick sin bror få tilgang til Documents lokallag? Hvorfor ikke inkludere kunnskapsrike og samfunnsengasjerte unge kvinner?

Det er ikke sant at Vi Folket er tett knytt til Alliansen.

Glenn Ager-Wick fant frihet til å fremme sine hjertesaker i Alliansen, siden partiet ikke har partiprogram og kandidatene står fritt til å utforme egen politikk. Det er derfor irrelevant å dømme han og andre ut fra H.J.L. Johansen sine holdninger i visse saker.

Hvorfor vil Hans Rustad holde på avstand «og ikke ta i med en ildtang» en som Glenn Ager-Wick og mennesker som setter pris på hans innsats for et bedre samfunn? Hvorfor denne angsten for Alliansen? Hvorfor ikke heller diskutere åpent Israel-problematikken, et tema f.eks. NRK og LO ser ut til å forholde seg like ensidig til som H.J.L. Johansen.

Hans Rustad ser som en oppgave å navigere i tidens urolige farvann, og til det trengs navigasjonsredskaper. Vi Folket har strakt ut en hånd til Document og foreslått megling med kvalifisert samtaleleder. Vi ønsker at vi som ser mye av de samme problemene i tiden skal kunne holde sammen og støtte hverandre. Det er ingen av oss som har møtt opp på Document’s lokallag med Alliansens politikk i tankene.

I vedtektene for Dokuments lokallag § 2 står: «Lokallaget skal være et fellesskap mellom personer, som deler de verdier Document bygger på, og et lokalt fellesskap for meningsutveksling og debatt.» Det er ufattelig for oss at Document kansellerer mennesker som ikke har noe med Alliansen å gjøre, men som lenge har satt pris på nettstedet, delt og skrevet artikler som har blitt godt mottatt av leserne.

Hvordan kan Document være los når Hans Rustad går på grunn mens det er så godt som vindstille? Eller når Document har valgt å tro på en lokal kilde som må ha sett spøkelser på høylys dag? Hva med ytringsfrihet, toleranse, takhøyde og det å lytte til hverandre? Nå har til og med en av oss fått en kommentar slettet som handlet om å forklare mulig årsak til at jødene utsettes for utstøtelse og stempling. Det var et innlegg som ikke gikk imot Hans Rustad sitt jøde-syn, så hvem er det som går langt i dømming og ekskludering? Dette er uhyre skuffende av Document. Vi ser ikke sammenheng mellom hva som blir uttrykt av verdier og hva som blir gjort i praksis.

Det er flere av oss som har skrevet til Document og prøvd å formidle våre fakta i saken. Vi har ikke fått svar fra Document på vårt initiativ til oppklarende samtale. Hans Rustad har valgt å tro på lokallagets kontaktperson sine fordommer.

I tidens stadig trangere informasjonsklima trenger vi sterke stemmer som kan bidra til mangfold og ytringsfrihet. Vi trenger ikke splittelse på grunnlag av fantasifulle tolkninger, men respekt for faktakunnskap og hverandres integritet.

https://www.document.no/2023/08/01/ekstremisme-fra-hoyre-og-sentrum/
https://www.document.no/2023/09/07/skogpod-7-september-2023/
https://www.document.no/2023/09/07/antisemittismen-dukker-opp-og-trekker-folk-ikke-til-a-tro/


Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • document har jeg ingen tillit til.. i mine øyne er hans rustad en agent for USA og Zionisme og kontrollert opposisjon.. akkurat som resett, ble de opprettet for å ha et sandkasseforum hvor kun faste pratepunkter er tillatt (som klimadebatt)og enhver saklig kritikk av staten israel fikk deg sensurert som «antisemitt» hoved fokus er på å få lurt folk inn via innvandringskritiske artikler samtidig som zionismens rolle i flyktningekrisa ikke nevnes med et ord. for de som fremdeles tror dette er en «høyreekstrem konspirasjonsteori anbefales det på det sterkeste å søke opp «Barbra lerner specter» å se Paideia lederens kommentarer rund europa og multikulturalisme
  slik som i videoen her
  https://www.youtube.com/

  Svar
  • «document har jeg ingen tillit til.. i mine øyne er hans rustad en agent for USA og Zionisme og kontrollert opposisjon.. akkurat som resett,»
   Veldig enig i dette.

   Ble selv sensurert for ett år siden, da jeg kalte USA for sitt rette navn og var kritisk ift Israel.

   Svar
 • beklager linken ble feil.. her er rett link
  https://www.youtube.com/watch?v=8ERmOpZrKtw

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvem organiserte statskuppet og la slik grunnlaget for dagens fryktelige krig?

Statskuppet i Ukraina i 2014 (Maidan) startet tragedien.

Forrige innlegg

Forut for angrepet på World Trade Center 9. september 2001:

Unormalt stor børsaktivitet i selskaper som ble berørt av hendelsen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.