POSTED IN Israel, Midt-Østen, USA

Lovforslag til Kongressen:

Gir Israel rett til veto mot våpensalg.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Mange har spekulert over hvem som i realiteten styrer deler av USAs politikk i Midt-Østen. Er det USAs folkevalgte og regjering eller er det Israel? Altså er det halen som logrer hunden eller hunden som logrer halen?

I artikkelen under blir dette spørsmålet brennaktuelt. For hvis dette forslaget går igjennom som lov er det ikke lenger spørsmål om skjult kontroll men lovlig, juridisk kontroll av USAs våpeneksport til deler av verden.

Det er forsåvidt ikke noe nytt. For i praksis styrer EU deler av norsk politikk gjennom EØS-avtalen selv om ingen av våre EU-vennlige politikere tør å si dette høyt. Ubehagelige realiteter skal skjules for folket som har vagt dem og bare diskuteres på bakrommene.

Men Norge er et lite land og EU er stort. USA er et stort land og Israel er en liten stat. Hva er det for et nakketak Israel har på USAs politikere?

Knut Lindtner

Lovforslag med støtte fra begge partier gir Israel makt til å nedlegge veto mot USAs våpensalg.

Lovforslaget krever at presidenten konsulterer Israel om våpensalg i Midt-Østen.

Av Dave DeCamp

En gruppe lovgivere fra begge partier kom med et lovforslag i Representantenes Hus som i virkeligheten vil gi Israel makt til å nedlegge veto mot USAs våpensalg til land i Midt-Østen.

F-35

Siden De Forente Arabiske Emirater (UAE) og Israel har blitt enig om å normalisere forholdet seg imellom, så hatt et mulig salg av F-35 til Abu Dhabi skapt bekymring i Kongressen rundt Israels Qualitative Military Edge (QME).

QME er styrt av USAs lover, det betyr at Washington vil sikre seg at Israel opprettholder militær overmakt over sine naboer.

Nå er det altså opp til Kongressen å sikre Israels QME. Det nye lovforslaget vil bety at Israel må konsulteres før ethvert våpensalg blir inngått, konsultasjoner for å sikre at det ikke  setter QME i fare.

Lovforslaget ble introdusert av representanten Brad Schneider fra Demokratene. I en pressemelding sa Schneider at forslaget ville «forlange at presidenten må konsultere den israelske regjeringen for å sikre at bekymringen rundt QME blir løst», iallfall når det gjelder salg av våpen til land i Midt-Østen. 

Brad Schneider

«Israel er vår eneste og viktigste allierte i Midt-Østen. Kongressen vil ikke la noen president underminere Israels sikkerhet med uakseptable våpensalg», sa Schneider.

Sytten andre medlemmer av Kongressen støttet lovforslaget sammen med Schneider.

Israel gikk i utgangspunktet mot salget av F-35 til UAE. Men de har siden sendt over en ønskeliste på avanserte våpen verdt 8 milliarder dollar på forskudd dersom avtalen går gjennom. 

Den israelske forsvarsministeren Benny Gantz møtte USAs forsvarsminister Mark Esper i september om denne avtalen. Og Esper lovet høytidelig å opprettholde Israels QME. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Rafael Nir

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

En ting er å ønske seg.

Noe helt annet er å få det til.

Forrige innlegg

Tysk vindkraft.

Går det mot slutten?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.