POSTED IN Kina, USA

Litt spesielt:

USA truer sin største kreditor.

0
Print Friendly, PDF & Email

Pompeo som snart er avgått som USAs utenriksminister truer sin største kreditor med sanksjoner. Det er litt spesielt, men det forteller litt om den lovløsheten som faktisk eksisterer innen politikken og finans-verden.

Det gjør det også litt spesielt i og med at dette vi ramme store deler av USAs investerte kapital utenlands, i Kina, hvor en rekke USA-bedrifter nå driver for full musikk.

Taiwan har knapt 24 millioner innbyggere og er i utstrekning på størrelse med Nordland fylke.

Kina har helt siden kommunistene overtok makten landet i 1949 hevdet at Taiwan er kinesisk territorum. Nå USA seiler med krigsskipene sine gjennom stredet mellom Taiwan og Kina seiler de i praksis, slik Kina ser det, i kinesisk farvann. At høytstående ledere fra USA reiser offisielt til Taiwan blir i Kina oppfattet som bevisste provokasjoner.

Men det er også hensikten fra USAs side. Kineserne venter på en ny administrasjon i Washington, men det spørs om den blir noe bedre. For USAs problem er Kinas voksende politiske, militære og økonomiske innflytelse. Og den vokser hele tiden, nærmest uansett hva USA foretar seg og hvem som sitter i Washington.

USA er i ferd med å gå ut på dato. Det er Kinas tid som kommer.

Knut Lindtner

Pompeo truer med nye Kina-sanksjoner. Sier hans FN-ambassadør vil besøke Taiwan.

USAs FN-ambassadør Kelly Craft vil besøke Taiwan. Hun er den tredje høyeste USA-offisielle som besøker øya siden august.

Av Dave DeCamp

Fast bestemt på å øke spenningen mot Kina i siste liten, truet utenriksminister Mike Pompeo på torsdags med nye sanksjoner mot Beijing. Han annonserte også at USAs FN-ambassadør vil besøke Taiwan.

Pompeo truet med nye sanksjoner på grunn av de nylige arrestasjonene i Hong Kong. 

I desember slo Trump-administrasjonen til med sanksjoner på grunn av av Beijings lovgivende myndigheter for Hong Kongs nasjonale sikkerhetslov.

Tidligere i år har Trump-administrasjonen kommet med sanksjoner mot flere Hong Kong-offisielle, inkludert byens borgermester Carrie Lam.

Kelly Craft er USAs FN-ambassadør

Pompeo sa også at USAs FN-ambassadør Kelly Craft vil besøke Taiwan. Hun vil være den tredje høyeste USA-offisielle som besøker øya i de siste månedene.

I august besøkte helseminister Keith Krach Taiwan. Han var så langt den høyeste USA-offisielle til å foreta en diplomatisk tur til Taiwan etter at Washington knyttet formelle kontakter med Taipei i 1979.

Talsmann  Hua Chunying for det kinesiske utenriksdepartementet svarte på Pompeos kommentarer med å advare USA mot noen slags innblanding i Kinas indre affærer.

Hun beskyldte Trump-administrasjonen for å komme med en «siste minutters galskap» for ytterligere å skade forholdet mellom USA og Kina.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Fred, avspenning og nedrustning i sikte?

Nei, Biden utnevner stadige nye krigskåte folk.

Forrige innlegg

USA går mot fascisme:

Under etiketten anti-fascisme.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.